Pasirodo, kasmetinėje „Karjera & Studijos“ parodoje, šiais metais įvyksiančioje kovo 30–31 dienomis „Litexpo“, moksleiviai šįkart neturės galimybės susipažinti su užsienio universitetais, nes universitetams iš kitų Europos Sąjungos šalių ten dalyvauti uždrausta. Negana to, piktinasi A. Jefimovas, „Kastu International“ buvo pranešta, kad taip pat jiems neleidžiama rengti ir pristatymo tema „Studijos užsienyje“. Kantrybės taurė vyrui persipildė sužinojus, kad galiausiai organizacijai apskritai buvo uždrausta dalyvauti renginyje, nes jos veikla tiesiogiai susijusi su studijomis užsienyje.

A. Jefimovo teigimu, tokį spaudimą ir ultimatumus parodos organizatoriams kelia Lietuvos universitetai. Vyras Delfi redakcijai pateikė ir tai įrodančius laiškus, kuriuose vyksta susirašinėjimas tarp jo paties ir „Litexpo“ atstovų – šie atvirai prisipažįsta patiriantys spaudimą. Šiuose laiškuose rašoma, kad „Litexpo“ turi atšaukti „Kastu International“ dalyvavimą šiųmetėje parodoje, mat tokias sąlygas organizatoriams pateikė kai kurios Lietuvos aukštosios mokyklos – jos šioje parodoje sutiko dalyvauti tik tuo atveju, jeigu joje nedalyvaus užsienio universitetai. Kurios kolegijos ir universitetai darė spaudimą „Litexpo“, laiškuose nėra įvardijama.

Jis stebisi, kodėl Lietuvos aukštosios mokyklos ir kolegijos taip baiminasi užsienio universitetų konkurencijos, kuri pandemijos metais buvo gerokai prislopusi. „Galbūt būgštaujama, kad dabar, pandeminių ribojimų nelikus, studijų užsienyje populiarumas išaugs į naujas aukštumas ir atims jų studentiškus krepšelius?“ – retoriškai klausia jis.

„Kastu International“ vadovą piktina, kad Lietuvos universitetai kišasi ne į savo organizuojamą renginį. Anot vyro, Lietuvos universitetai jau turi savo pačių organizuojamą „Aukštųjų mokyklų mugę“, kurioje „Kastu“ ir užsienio universitetai taip pat daugybę kartų prašė leidimo dalyvauti, tačiau kiekvienais metais atsakymas būdavo neigiamas. A. Jefimovas baiminasi, kad Lietuvos aukštosios mokyklos siekia uzurpuoti iki šiol platesnio profilio buvusią „Karjera & Studijos“ parodą.

„Kas jau kas, o Ekonomikos ir inovacijų ministerija turėtų puikiai suvokti, kad talentų trūkumas yra globali, visai Europai aktuali problema, ir spręsti ją reikėtų ne užsidarant nuo kitų rinkų, bet, atvirkščiai, atsiveriant ir konkuruojant kuo geresnėmis mokymosi (įskaitant tobulėjimą visą gyvenimą), darbo, gyvenimo sąlygomis“, – platesnio požiūrio tikisi vyras, paaiškindamas, kad „Litexpo“ yra pavaldūs minėtajai ministerijai. Jam susiklosčiusi situacija atrodo ne tik trumparegiška, bet ir primenanti sovietinius metodus ir mentalitetą, siekiant izoliuoti jaunus žmones.

Jau dvidešimtą kartą veiksianti parodą iš tiesų daro įtaką moksleiviams. Ankstesnių parodų lankytojų apklausos parodė, kad absoliučiai daugumai jų – net 88 proc. – paroda „Karjera & studijos“ buvo reikšminga priimant sprendimus, kur mokytis ir kaip planuoti savo karjerą. O šiemet pagrindiniame mokslo ir karjeros planavimo renginyje Lietuvoje nebus galima nieko sužinoti apie galimybes semtis žinių užsienyje. „Ar tai sąžininga mokinių, jų tėvų atžvilgiu? Ar taip nėra ribojama jų pasirinkimo teisė?“ – organizatoriams klausimus skiria A. Jefimovas.

„Belieka tik užjausti mokslus baigiančius abiturientus, dar neapsisprendusius, kur ir ko norėtų siekti ateityje, bei visas viltis dedančius į šią parodą“, – sako „Kastu International“ vadovas.

Jis taip pat apgailestauja dėl to, kokią žinutę Lietuva siunčia pasauliui: „Užverdami duris kitų ES šalių universitetams tarsi parodome, kad mums nėra artimos bendrijos pamatinės vertybės – laisvas žmonių, kapitalo, prekių ir paslaugų judėjimas.“ Vyras su apmaudu kaltina Lietuvos universitetų gobšumą, užsispyrimą bei suminkštėjusį „Karjera & Studijos“ organizatorių „Litexpo“ stuburą.

Suskubo keisti poziciją

Apie susidariusią situaciją ir A. Jefimovo liejamą apmaudą sutiko pakomentuoti mugę organizuojančio „Litexpo“ direktorius Justinas Bortkevičius. Jis sako, kad organizuojant parodą ir mėginant išgryninti galutinį parodos konceptą, kuris atlieptų studentų ir moksleivių interesus, buvo svarstomi įvairūs temos bei koncepto variantai, vyko diskusijos. „Jose buvo stengiamasi išklausyti įvairių nuomonių ir argumentų, dalyvavo įvairūs asmenys, buvo išsakomos ir skirtingos pozicijos. Viena diskusijų metu išsakyta pozicija galimai ir atsispindi „Kastu International“ naujienų portalui DELFI pateiktuose susirašinėjimuose“, – oficialiame atsakyme teigia „Litexpo“ vadovas.

Jis taip pat prideda, kad išklausius įvairias nuomones, buvo nuspręsta organizuoti parodą tema „Karjera & Studijos 2023“, kurioje būtų pateikiama informacija apie studijas Lietuvoje, karjeros galimybes, galimybes mokytis užsienyje. Anot jo, susirašinėjimas pateiktas tik tarpinėje parodos temos ir koncepto gryninimo stadijoje.

„Litexpo“ organizuodamas parodą išklausė įvairių nuomonių, taip pat atsižvelgė į konkurencijos ribojimo kontrolę vykdančių subjektų, tokių kaip Konkurencijos taryba, rekomendacijas, bet galutinai dėl parodos temos sprendimą priėmė savarankiškai“, – sako J. Bortkevičius.

Vis tik sulaukę Delfi susidomėjimo mugės organizatoriai ėmėsi keisti savo ankstesnę poziciją. Su redakcija susisiekęs A. Jefimovas papasakojo sulaukęs netikėto kvietimo dalyvauti mugėje. „Po jūsų užklausos „Litexpo“ man parašė, kad užsienio universitetai vis dėlto laukiami. Akivaizdu, kad jie išsigando galimo skandalo, todėl staiga persigalvojo. Tačiau tie pokyčiai – tik dėl įvaizdžio. Gavęs kvietimą paklausiau jų, ar tai reiškia, kad jie atstatys „Kastu International“ rezervacijas tokias, kokios jos buvo. Pasirodo, to nebus. „Litexpo“ stengiasi vilkinti laiką, nes žino, jog užsienio universitetai jau greičiausiai nebespės atvykti, o mums pasiūlė ne dalyvavimą senosiomis sąlygomis, bet stendą pačioje nematomiausioje vietoje. Jei tai būtų įvykę iki tol, kol Delfi tyrimas buvo pradėtas, gal ir būtų galima tai laikyti pozicijos keitimu. Dabar tai tiesiog uodegos sukimas.“

Situaciją aiškina kitaip

Po publikacijos „Litexpo“ dar kartą kreipėsi į redakciją kategoriškai neigdami A. Jefimovo pateiktą versiją.

„Šių metų vasario 2 dieną p. A. Jefimovui buvo išsiųstas laiškas apie galimybę dalyvauti parodoje. Į šį pasiūlymą nebuvo gauta jokio „Kastu International“ atsakymo. Po paskutinio kovo 17 d. išsiųsto naujienlaiškio apie parodą ir kvietimą joje dalyvauti A.ž. Jefimovas kovo 18 d., šeštadienį, anksti ryte el. paštu susisiekė su „Litexpo“ reikalaudamas skirti jam konkrečią stendo vietą ir keturis pranešimus konferencijų salėse. Kadangi parodos dalyvių stendų pozicijos ir konferencijų turinys, iki parodos likus mažiau nei 10 dienų, jau yra sudėliotas ir parengtas, A. Jefimovui pasiūlyta kita stendo vieta ir papildoma pranešimų erdvė, taikant praėjusių metų lapkričio mėnesį galiojusius išankstinės registracijos kainodaros įkainius, bet A. Jefimovas atsisakė šio pasiūlymo.

Tad parodos konceptas buvo papildytas nauja kryptimi jau vasario mėnesį, o ne po Delfi užklausos, kuri buvo gauta kovo 16 dieną“, – rašoma redakcijai atsiųstame laiške.

Įspėjo dar vasarį

Reaguodama į Delfi pasirodžiusią publikaciją, kad studijas pristatančioje parodoje, kurią organizuoja „Litexpo“, neleista dalyvauti kitų šalių universitetams, Konkurencija taryba informavo, kad dar vasario mėnesį įspėjo tiek „Litexpo“, tiek aukštųjų mokyklų vadovus vienijančias organizacijas apie riziką pažeisti Konkurencijos įstatymą.

Atsiųstame pranešime Konkurencijos tarybos Komunikacijos skyriaus vedėja Lina Navickaitė pažymi, kad Konkurencijos taryba buvo gavusi informacijos, jog Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“ 2023 m. kovo 30–31 d. organizuoja didžiausią Lietuvoje mokymosi, žinių ir karjeros planavimo parodą „KARJERA&STUDIJOS“, kurioje gali dalyvauti tik Lietuvos universitetai, aukštosios mokyklos ir profesinio mokymo įstaigos. Institucijos gautais duomenimis, esą Lietuvos aukštosios mokyklos svarstė kelti sąlygas „Litexpo“, kad minėtoje parodoje dalyvautų tik tokiu atveju, jeigu renginyje nebūtų užsienio universitetų.

Konkurencijos taryba išsiuntė „Litexpo“, Lietuvos universitetų rektorių konferencijai bei Lietuvos kolegijų direktorių konferencijai įspėjamąjį raštą, kad tokie veiksmai (kolektyvinis boikotas) gali būti vertinamas kaip konkurenciją ribojantis susitarimas ir užtraukti atsakomybę. Rašte taip pat priminta, kad konkuruojantys ūkio subjektai turi laikytis sąžiningos konkurencijos principų ir savarankiškai spręsti dėl savo elgesio rinkoje, įskaitant ir tai, kokiose parodose ir kokiomis sąlygomis dalyvauti ar nedalyvauti.

„Vykdydama prevencinę veiklą ir siųsdama ūkio subjektams įspėjimus apie įtariamus konkurencijos ribojimus, Konkurencijos taryba siekia atkreipti galimų pažeidėjų dėmesį, paskatinti juos įsivertinti ir prireikus pakeisti elgesį, kad kuo greičiau būtų pašalintas įtariamas Konkurencijos įstatymo pažeidimas.

Kokiu būdu spręsti konkurencijos problemas konkrečiu atveju – pradėti pažeidimo tyrimą, imtis prevencinių priemonių ar kitų veiksmų, Konkurencijos taryba sprendžia individualiai, atsižvelgdama į turimus įrodymus, galimo pažeidimo pobūdį, jo strateginę reikšmę ir kitus principus.

Dėl konkrečių ūkio subjektų veiksmų atitikties Konkurencijos įstatymo reikalavimams institucija sprendžia tik atlikusi tyrimą ir įvertinusi aplinkybių visumą“, – rašoma atsiųstame pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)