Dalinuosi penkiais skirtingais skaitymo būdais, kuriuos kviečiu išbandyti su savo mažiausiais!

Raiškus skaitymas

Skaitydami ar pasakodami knygutėje matomą istoriją stenkitės tai daryti kuo vaizdingiau. Naudokite daug ištiktukų, įvairių garsažodžių, nuolat keiskite intonacijas ir savo balso garsumą. Čia labai pasitarnauja eiliuoti tekstai. Nepamirškite įtraukti ir fizinių veiksmų, iliustruojančių pasakojamą istoriją: lieskite, glostykite ar kitaip įtraukite mažylį į istoriją ir lytėjimo pojūčiais.

Vaizdų aptarimas

Šiame amžiuje dažną mažylį dar tikrai labiau domina vaizdai prieš akis nei tai, ką jis girdi. Tad drąsiai galite knygos siužetą atidėti į šalį ir kartu pasinerti tyrinėti puslapiuose matomų vaizdų. Apkalbėkite visus objektus, ką jie daro, kaip kalba, kokius garsus leidžia. Skaičiuokite, kiek ko matote, ieškokite dviejų vienodų ar pasislėpusių objektų.

Vaiko vedamas skaitymas

Leiskite vaikui , kaip skaitysite knygą. Net jei ji aukštyn kojom. Tegu mažylis varto puslapius savo tempu, tyrinėja knygelės atvartukus, pats rodo, kas jį domina. Taip skaitant, praverčia kartais paklausti – papasakok, ką gi čia matai ar kas tau šiame puslapyje įdomu? Dažnai mažyliai patys baksnoja pirštukais į dominančius objektus, o mes tada sekdami jų susidomėjimą įgarsiname, kas gi čia yra, ką daro, kokius garsus leidžia ir pan.

Miglė Rimeikė

Dėmesys kalbai

Jei mažyliui šiuo metu itin jautrus kalbos raidos etapas, pastebėsite, kad dažnai jums kartu skaitant, vaikas žiūrės ne į knygos puslapius, bet į jūsų lūpas. Tokiu atveju, išbandykite skaitymą sėdėdami vienas prieš kitą, viename akių lygyje. Skaitykite itin lėtai ir raiškiai. Tokiam skaitymo tipui labai tinka rimuoti kūriniai. Matydami, kaip juda jūsų lūpos, leisdamos skirtingus garsus, vaikai mokosi imituoti tuos judesius ir patys tarti naujus garsus.

Aplinkos integracija

Skaitote knygą apie vikšrelį ir vaisius? Keliaukite į virtuvę, atsidarykite šaldytuvą ir pasidarykite mini vaisių degustaciją prie skaitinio. Pajungiant skirtingus pojūčius, mažyliai mokosi, įsimena ir patiria naujus dalykus dar geriau. Skaitydami knygeles galite paprašyti surasti tokius pačius objektus namuose, kartu išbandyti, kaip jie veikia, modeliuoti ir leisti kartoti, taip ne tik skaitydami, bet ir išgyvendami knygeles.

Miglė Rimeikė

Pasižvalgykite po mano dukros Emos mėgstamiausias knygeles tinklaraštyje „Mažas didelis gyvenimas“.