Patekimas į mokyklą priklauso nuo daugelio faktorių, ne tik gyvenamosios deklaruotos vietos, t. y. nuo deklaracijos termino, ar brolis/sesuo lanko šią įstaigą, ar vaikas buvo šios ugdymo įstaigos priešmokyklinės grupės ugdytinis, ar turi kitų pirmumo kriterijų.

Miesto pakraštyje gyvenanti Vilma (vardas pakeistas) nuo rugsėjo į pirmą klasę vyriausiąją dukrą norėtų leisti į mokyklą, esančią prie jos ir vyro darbų, o ne į priskirtą pagal gyvenamąją vietą. Vilma papasakojo patarimų, kaip apeiti Vilniuje galiojančią sistemą, ieškojusi internetiniuose tėvų forumuose: „Gyvename Balsiuose, tačiau abu su vyru dirbame miesto centre. Galva neišneša, kaip reiks spėti kas rytą dukrą nuvežus į mokyklą laiku nusigauti iki darbo ir po darbo laiku pasiimti ją iš mokyklos. Juk tuo metu būna kamščiai. Be to, svajojome leisti dukrą į mergaičių chorą, užsiėmimai – tris kartus per savaitę iškart po pamokų mokykloje. Vadinasi, kažkuris vienas iš mūsų turėtų mesti darbą, kad galėtų ten ją suvežioti pirmyn–atgal per visą miestą. Jei dukra mokyklą lankytų šalia mūsų darbų, viskas būtų daug paprasčiau – kartu atvažiuotume, kartu išvyktume namo, o pietų pertraukas galėtume paaukoti ją suvežiodami į čia pat esantį būrelį.“

Moteris atskleidė sulaukusi ne vieno patarimo bandyti dar iki pateikiant prašymą į mokyklas susirasti, kas aplink norimą mokyklą nuomoja būstą, ir prašyti su šeimininku sudaryti fiktyvią nuomos sutartį. Kiti priminė, kad toks triukas neišdegtų, mat, kaip ir nurodant deklaruotą gyvenamąją vietą, taip ir pateikiant nuomos sutartį svarbi trukmė – pirmumo balai suteikiami, jei nurodytame būste gyvenama mažiausiai dvejus metus. Be to, nuomos sutartis turi būti patvirtinta notariškai. Įsisiūbavus diskusijai buvo sakančių, kad jei neturima bent prieš dvejus metus pasirašytos nuomos sutarties, savo gyvenimą tame būste galima bandyti įrodyti pateikiant sumokėtus mokesčius ir pan.

Paskelbė atnaujintą tvarką

Vilniaus miesto savivaldybės taryba atnaujino priėmimo į Vilniaus miesto bendrojo ugdymo mokyklas tvarką ir bendrojo ugdymo mokyklų aptarnavimo teritorijų žemėlapius.

Kol tėvai diskutuoja nesutardami – ar nuomos sutartis tikrai turi būti patvirtinta notaro, savivaldybė į naują tvarkos aprašą punkto apie nuomos sutartį nutarė išvis nebeįtraukti. Priėmimas Vilniaus mieste bus vykdomas teritoriniu principu, t. y. bus žiūrima tik į vaiko ir vieno iš tėvų deklaracijos adresą.

„Kiekvienais metais atnaujinama mokinių priėmimo tvarka, atsižvelgiant į gyventojų ir mokyklų vadovų siūlymus, siekiant užtikrinti kuo didesnį mokinių priėmimo skaidrumą. Prašymo teikėjas, pateikdamas prašymą, patvirtina, kad jo pateikiami duomenys yra teisingi. Jeigu kyla abejonių dėl duomenų tikrumo ir teisėtumo, komisija turi teisę prašyti papildomų pirmumo kriterijus patvirtinančių dokumentų.

Šiais metais, atsižvelgiant į praėjusių metų patirtį ir tėvų siūlymus, papildomų kriterijų taškų už nuomos sutartis atsisakyta“, – naują tvarką pristatė savivaldybės vyriausioji administracijos patarėja Alina Kovalevskaja.

Kaip ir anksčiau kiekvienai ugdymo įstaigai Vilniaus mieste priskiriamos aptarnavimo teritorijos, todėl pirmiausia siekiama užtikrinti mokymosi prieinamumą pagal bendrojo ugdymo programas asmenims, gyvenantiems mokykloms priskirtose mokyklų aptarnavimo teritorijose. Esant laisvų vietų į savivaldybės mokyklas gali būti priimami asmenys, gyvenantys kitose savivaldybės mokyklų aptarnavimo teritorijose, po to – ir gyvenantys gretimose savivaldybėse. Atkreiptinas dėmėsis, kad vienam konkrečiam adresui priskiriama viena ugdymo įstaiga.

Jeigu asmenų, gyvenančių mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje, skaičius viršija nustatytą mokinių ir klasių komplektų skaičių, tai be eilės priimami asmenys, dėl įgimtų ar įgytų sutrikimų turintys specialiųjų ugdymosi poreikių, priklausantys mokyklos aptarnavimo teritorijai, diplomatinio korpuso darbuotojų vaikai, perkeliamų Lietuvos Respublikos krašto apsaugos sistemos profesinės karo tarnybos karių vaikai, mokyklos darbuotojų, dirbančių šioje įstaigoje pagal pagrindinio darbo sutartį, vaikai, baigę šioje mokykloje pradinio ugdymo programą (4-ąją klasę) ir pageidaujantys mokytis 5-ojoje klasėje, taip pat mokiniai, baigę pagrindinio ugdymo programos pirmąją dalį šioje mokykloje (8-ąją klasę) ir pageidaujantys mokytis 9-ojoje (I gimnazijos) klasėje, reemigrantų vaikai, kurių tėvai buvo deklaravę išvykimą iš Lietuvos, įvaikinti vaikai, globotiniai, rūpintiniai. Vaikai, turintys sunkią judėjimo negalią ir vaikai, kurių bent vienas iš tėvų turi sunkią judėjimo negalią.

Atkreiptinas dėmesys, kad vaikams, kurių vieno iš tėvų (globėjų, rūpintojų) ir paties vaiko deklaruotos gyvenamosios vietos laikas mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje yra dveji ir daugiau metų (nuo 2 iki 6 metų), skiriami 2 taškai. Šis pirmumo kriterijus taikomas ir vaikams, kurių vieno iš tėvų (globėjo ar rūpintojo) ir paties vaiko deklaruota gyvenamoji vieta yra mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje naujai įsigytame (iki 2 metų) būste. O vaikams, kurių deklaracijos terminas aptarnavimo teritorijoje yra 6 ir daugiau metų, skiriami 4 taškai.

Pirmumo kriterijus turės ir tie vaikai, kurių broliai/seserys jau mokosi toje ugdymo įstaigoje. Jeigu mokykla yra teritorinė, nurodžius besimokantį brolį ir (ar) seserį (įbrolį, įseserę) yra skiriamas 1 pirmumo taškas. Jei mokykla nėra teritorinė, vaikai, kurių broliai ir (ar) seserys (įbroliai ar įseserės) prašymo pateikimo metu jau mokosi ir tęs mokymąsi pagal pradinio ir (ar) pagrindinio ugdymo programą pasirinktoje mokykloje, turi teisę pretenduoti į šios mokyklos laisvas vietas kartu su gyvenančiais mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje vaikais.

Pildant prašymą per e. sistemą galima eilės tvarka pagal norą jose mokytis pasirinkti ne daugiau kaip tris savivaldybės mokyklas, iš kurių viena privalo būti pasirinkta pagal mokyklos aptarnavimo teritoriją.

„Rekomenduojame prašyme nurodyti mažiau skaitlingas mokyklas, turinčias galimybę komplektuoti daugiau klasių komplektų. Atsižvelgus į pateiktą rekomendaciją, vaikui gali būti pasiūlyta vieta pasirinktoje ugdymo įstaigoje“, – sakė A. Kovalevskaja.

Socialiniuose tinkluose tėvai vieni kitų intensyviai klausinėja atsiliepimų net tik apie mokyklas, bet ir apie mokytojus. Savivaldybės atstovė atkreipia dėmesį, kad pildydami e. prašymus grafoje „papildoma informacija“ tėvai gali išreikšti ir tokius savo pageidavimus. Vis dėlto pabrėžia, kad mokiniai į klases skirstomi mokyklos vadovo įsakymu, remiantis ugdymo įstaigos Klasių komplektavimo ir mokytojų skyrimo patvirtinta tvarka, todėl į šiuos prašymus nebūtinai bus atsižvelgta.

Savivaldybė pataria tėvams būti kantriems, iki šių metų gegužės 31 d. (į ugdymo įstaigas, įgyvendinančias specializuoto ugdymo krypties programas, savitos pedagoginės sistemos elementus ar vykdančias priėmimą konkurso būdu – iki kovo 31 d.) ramiai pateikti prašymą, nurodant nuo 1 iki 3 ugdymo įstaigų. Į kurią/-ias mokyklas bus pakviestas vaikas, tėvai elektroniniu būdu bus informuoti birželio mėn. Tuomet beliks patvirtinti kvietimą ir e. būdu pasirašyti sutartis su ugdymo įstaiga. Sutartį galima bus pasirašyti iki pat rugpjūčio 31 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)