Idėjomis, kaip lavinti vaikų fizinę raidą namuose, dalijasi „Family Lab Academy“ kineziterapeutė, programos kūdikiams „Sensorinė judesio terapija“ autorė Brigita Šimaitytė.

Kokia yra fizinio aktyvumo nauda ankstyvajame amžiuje?

Vaikai siekia geriau suvokti savo kūną ir kontroliuoti judesius, nes tai yra ankstyvųjų metų fizinio vystymosi dalis. Vyrauja daug puikių fizinės veiklos idėjų ankstyviesiems gyvenimo metams, kurios padeda rasti įdomių būdų, kaip jas panaudoti savo kasdienybėje.

Stambioji motorika padeda vaikams įgyti fizinės ištvermės ir jėgos. Fizinis aktyvumas ankstyvajame amžiuje turėtų paskatinti vaikus atlikti aktyvius judesius, tokius kaip šokinėjimas, bėgimas ar laipiojimas. Puoselėdami šiuos įgūdžius, vaikai gali susikurti įpročius, dėl kurių jie ir ateityje išliks aktyvūs.

Maža to, fizinis aktyvumas ankstyvaisiais gyvenimo metais atveria jiems galimybes įgyti daug sudėtingesnių fizinių galimybių. Pavyzdžiui, norint žaisti futbolo komandoje, reikia lavinti daug stambiosios motorikos įgūdžių ir fizinę kontrolę.

Kiek laiko per dieną vaikas turi būti fiziškai aktyvus?

Kad vaikai galėtų gyventi sveiką gyvenimo būdą, jie turi kuo daugiau judėti. Kasdien būdami aktyvūs bent 60 minučių jie įgyja daugiau pasitikėjimo savimi, patiria mažiau nerimo ir lavina savo socialinius įgūdžius – tai savybės, kurios gali padėti jiems susidoroti su iššūkiais, kylančiais kasdieniame gyvenime. Tikslingas požiūris į fizinį aktyvumą taip pat yra siejamas su teigiamomis vaikų emocijomis.

Tačiau būti aktyviam reiškia ne tik jaustis stipresniam, tvirtesniam, energingesniam ir geriau miegoti. Viskas yra susiję su pramoga, kuri ne tik lavina motorinius įgūdžius, bet ir skatina bendravimą ir visos šeimos įsitraukimą į veiklą.

5 idėjos, kaip namų sąlygomis žaidimą paversti ne tik lavinančiu, bet ir įdomiu:


Balionų tenisas. Šiai veiklai reikia įvairių spalvų balionėlių ir pletnės. Bet „raketę“ galima pasigaminti ir patiems iš medinio pagaliuko ir popierinės lėkštutės. Mušinėjant balionėlį ir stengiantis į jį pataikyti, kol nenukrito ant žemės, lavinama reakcija, gerinama akių-rankų koordinacija. Taip pat ugdoma pusiausvyra, kadangi norint atmušti balionėlį reikia pajudėti, pasisukti ar netgi apsisukti!

Bokštai. Žaidimo tikslas – pastatyti kartotinius vamzdelius ir ant visų jų sudėti kalėdinius žaisliukus ar kamuoliukus, nenugriaunant „bokštų“. Ši veikla lavina stambiąją ir smulkiąją motoriką, rankų–akių koordinaciją, kantrybę, taip pat moko problemų sprendimo būdų. Geriausia šios veiklos dalis – sudėję visus žaisliukus ant vamzdelių, leiskite vaikui „bokštus“ nugriauti.

Eglutė. Panaudodami žalią lipnią juostą, ant grindų klijuokite tiesias linijas ir taip sukurkite kalėdinę eglutę. Popierinius eglės žaisliukus ar pasirinktas dekoravimo priemones sudėkite krūvelėje šalia medžio. Skatinkite vaiką einant tiesia linija pritūpti ar pasilenkti, kad paimtų žaisliuką, o tada išlaikydamas pusiausvyrą „puoštų“ eglutę norimoje vietoje. Galiausiai, kai visi žaisliukai jau sukabinti, tegul vaikas eglės viršūnėje „pakabina“ popierinę žvaigždę. Ši veikla lavina vaikų stambiąją motoriką, pusiausvyrą, koordinaciją ir jėgą.

Balionų raketos. Tikslas – nuskraidinti raketą rankomis arba pučiant. Ši veikla lavina stambiąją motoriką, pusiausvyrą ir koordinaciją. Vieną siūlo galą pritvirtinkite prie kėdės, stalo ar sienos. Tada per siūlą perverkite šiaudelį, prie kurio yra prilipintas balionas. Laisvą siūlo galą pritvirtinkite prie kitos kėdės, stalo ar sienos. O dabar – jūsų tikslas baliono raketą nuskraidinti iš vieno galo į kitą kuo greičiau! Taip pat galite eksperimentuoti, susikurdami raketos modelį. Baliono neužriškite, o pritvirtinę prie šiaudelio ir virvutės paleiskite ir stebėkite, kaip toli nuskris. Tai yra praktinė galimybė sužinoti apie svarbias mokslo sąvokas, tokias kaip greitis, jėga, gravitacija ir pan.

Piramidė. Iš vienkartinių puodelių pastatykite piramidę. Ridenkite arba meskite „sniego gniūžtę“ (pavyzdžiui, kamuoliuką, popierinį rutuliuką ar stalo teniso kamuoliuką), kad sugriautumėte visą piramidę. Stenkitės tai padaryti iš pirmo karto. Vėliau bokštą didinkite – taip pasunkinsite vaikui užduotį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją