Savo patarimais ir idėjomis, kaip niūrius rudens vakarus paversti įtraukiomis ir kūrybiškomis veiklomis, atsiųstame pranešime dalijasi „Family Lab Academy“ Vilniaus vadovė Dovilė Naujokaitė.

Išgelbėk gyvūnus

Ko gero, kiekvienuose namuose rastume tikrai ne vieną žaislinių gyvūnėlių figūrėlę: dinozaurų, naminių gyvūnų, driežų, vabzdžių, varlių ir pan. – tinka viskas. Imkite didesnį indą, į jį pripilkite spalvotos skystos želė masės, sudėkite gyvūnų figūrėles ir palikite per naktį sustingti.

Kitą dieną pakvieskite savo vaiką išgelbėti visus gyvūnus. Šią veiklą paįvairinkite paprašydami išgelbėti vieną gyvūną tik pirštukais, kitą – naudojantis šaukštu, pincetu ar kitu įrankiu. Išgelbėjus gyvūną nepamirškite apie jį pasikalbėti, paskaityti knygose ar pažiūrėti vaizdo įrašų.

Stebuklingas šviesos stalas

Tamsiais vakarais labai smagu ir įdomu žaisti prie šviesos stalo. Jei šviesos stalo neturite, galite labai lengvai jį pasigaminti. Tereikia didesnės plastikinės dėžės, folijos, sviestinio popieriaus ir lempučių.

Plastikinės dėžės kraštus ir dugną išklokite folija, o dangtį iš vidinės pusės apklijuokite su sviestiniu popieriumi. Į vidų įdėkite namuose turimas lemputes, labai tinka ir kalėdinės lemputės. Štai jums ir šviesos stalas! Belieka tik veikti!

Ant šviesos stalo dangčio priklijuokite gyvūnėlių piešinėlius ir užpilkite smėlio. Pirštukais arba teptuku pabandykite surasti, kas slepiasi po smėliu. Užberkite miltų ir bandykite atkartoti įvairiausius simbolius arba raides, skaičius. Užpilkite kruopų ir pridėkite daug įvairiausių žvaigždučių, užgesinkite šviesą ir stebėkite, kaip šviečia žvaigždės.

Kelionė į kosmosą

Leiskitės su vaikais į kelionę po kosmosą. Galite iš kartono dėžių arba tualetinio popieriaus ritinėlių susikurti raketas. Ant pasigaminto šviesos stalo arba į didesnį indą prisipilkite smėlio, juodai nudažytų kruopų, žemių ar kavos pupelių ir prisidėkite žvaigždžių, apklijuotų ritinėlių nuo popierinių rankšluosčių ir pirmyn į kelionę po kosmosą.

Tyrinėkite paviršius, medžiagas, pilstykite kruopas, semkite jas su įvairiais įrankiais, ridenkite kamuoliukus, žiūrėkite, kokius antspaudus palieka įvairūs įrankiai ir objektai. Taip pat galite susipažinkite su skaičiais ir raidėmis: ant žvaigždžių galite užrašyti skaičius, raides ir jas suradę įdėkite į tokios pačios raidės ar skaičiaus vietą kiaušinių dėkle.

Naminis limonadas

Veiklos priemonė, kuri beveik visada ilgam įtraukia vaikus, – vanduo. Pasiimkite vieną ar du didesnius indus ir į juos prisipilkite vandens. Galite įlašinti kelis lašelius mėgstamo eterinio aliejaus. Kartu su vaiku iš anksto lauke prisirinkite nedidelių pušies ar eglės šakelių, namuose kartu prisipjaustykite mėgstamų citrusinių vaisių, prisidėkite uogų ir kartu gaminkite naminį limonadą.

Gaminimui ir maišymui naudokite buityje esančius saugius įrankius. Gamindami uostykite, kaip kvepia kiekvienas ingredientas, kai kuriuos iš jų galite paragauti. Pastaba: šis limonadas skirtas tik gaminti, bet ne gerti.

Labiausiai vaikus domina įvairios patyriminės veiklos, kurių metu vaikai gali tyrinėti, ieškoti, atrasti, pilstyti ir išbandyti naujus veiklos bei panaudojimo būdus. Kartais užtenka pakeisti tik priemones arba kurį vieną elementą ir vaikams veikla tampa nauju žaidimu! Nebijokite eksperimentuoti!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją