Apie tai ankstyvajame ugdymo forume „Jausk. Matyk. Tapk“ kalbėjo jo organizatorės – „Family Lab Academy“ edukologės ir knygos ,,Kaip auginti savarankiškus, kūrybingus vaikus“ bendraautorės Jovita Starkutė ir Indrė Neimantė.

Kaip augti su savo vaiku?

Tėvai išbando daug ir visko, vieni dalykai veikia, kiti ne, tad kai kurių teorijų efektyvumu nusiviliama, o kai kurios tampa tikru atradimu kasdienėse situacijose. Kuri auginimo ir ugdymo teorija yra pati geriausia? Vieno teisingo atsakymo čia nėra. Kiekvienas turime atrasti sau, savo šeimos vertybėms ir požiūriui labiausiai tinkamą variantą ir nepamiršti pasikliauti širdimi. Vaikus auginti ir ugdyti lengviausia mylint, globojant ir būnant empatiškais mažųjų jausmams bei elgesiui. Įsiklausydami ir jausdami vaikus lengviau suprasime, susikalbėsime, įveiksime kasdienius iššūkius ir augsime kartu su jais.

Atsisakykime vaikų tarpusavio lyginimo

Auginant vaikus natūraliai, kartais visai nepiktybiškai norisi lyginti tarpusavyje panašaus amžiaus vaikus. Tėvai pakliūva į pinkles: kada vaikas pradėjo laikyti galvytę, sėdėti, ropoti, vaikščioti, savarankiškai valgyti, rengtis, kalbėti ir panašiai. Vėliau visa tai perauga į kitus palyginimus: kada pradėjo skaityti, rašyti, skaičiuoti ir taip nejučiomis užsisukame užburtame lyginimo rate. Jei vaikai girdi taip kalbančius tėvus, jie pradeda jausti įtampą, kad patiktų ir įtiktų savo tėvams. Jei negirdi, tai anksčiau ar vėliau pradeda jausti netiesioginį spaudimą. Tai veda vaikus į perfekcionizmą ir nuolatinį konkurencingumą visur ir visada būti geriausiais.

Vertėtų suprasti, kad visi vaikai, jų raida ir poreikiai yra individualūs, jų lyginti nereikėtų. Vaiko raidos spartai įtakos turi charakteris, temperamentas. Tad normalu, kad daugelį dalykų daro skirtingu metu. Visomis rekomenduojamomis lentelėmis vertėtų pasikliauti būtent kaip rekomendacijomis ir nespausti vaiko į rėmus, jei kažkurie dalykai įvyksta mėnesiu ar dviem vėliau. Svarbiau būtų orientuotis į vaiko emocinę socialinę raidą, nes kai vaikas jaučiasi mylimas ir saugus, jis labiau atsipalaiduoja, o dėl to matome ir teigiamą įtaką kalbos, fizinei ir pažintinei raidai.

Kaip pažinti savo paties vaiką?

Vaikai taip greitai auga ir keičiasi, kad kartais atrodo, jog sunku spėti iš paskos. Kas įdomu ir tinkama ką tik gimusiam kūdikiui, po kelių mėnesių gali būti visiškai atvirkščiai. Todėl paprasčiausias ir geriausias būdas spėti ir augti kartu su vaiku – leisti laiką kartu. Būdami vienoje patalpoje, bet įnikę į buities darbus ar išmaniąsias technologijas negalėtume pavadinti viso to kokybišku laiku drauge. Pabandykime visus darbus patraukti į šoną ir bent valandą pažaisti kartu, neatsitraukiant ir palaikant akių kontaktą, nuolat kalbant ir daug šypsantis.

Bendri žaidimai ir visapusiškas dėmesys vaikui yra būtinas, kad jis augtų laimingas, jaustųsi svarbus ir pasitikintis savimi. Todėl turėtume kasdien rasti ir skirti nedalomo laiko žaidžiant kartu.

Kokius žaidimus žaisti kartu?

Pasitelkite įvairias priemones, kurios gali būti naudojamos visapusiškai, ir venkite žaidimų, žaislų, turinčių tik vieną konkrečią paskirtį. Tam labai tinka įvairūs konstruktoriai, gamtinė medžiaga, antrinės žaliavos, įvairūs įrankiai, indeliai ir pan.

Kartu statykite, griaukite, dėliokite, įdėkite, išimkite, bandykite groti pačiais netikėčiausiais „instrumentais“, rūšiuokite ir, žinoma, nuolat bendraukite. Tokiu būdu ne tik parodysite įvairių žaidimo formų, bet stebėdami vaiką atrasite naujų būdų, kaip kitaip panaudoti įvairius daiktus. Toks laikas kartu gali tapti tikru atradimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)