Patarimais ir idėjomis, kaip mokyti vaikus pažinti raides, dalijasi „Family Lab Academy“ kūrybinių veiklų mokytoja Lina Dumbliauskienė ir kineziterapeutė Brigita Šimaitytė.

Kada laikas pradėti mokyti raidžių?

Raidė – tai simbolis, atspindintis tam tikrą garsą, o garsai vaikus supa dar būnant mamos pilve. Tad raidės gali keliauti kartu su vaiku visą jo pasaulio pažinimo laikotarpį nuo pačios pradžios. Žinoma, nereikia tikėtis, kad vaikas greitai ir lengvai pažins raides. Tačiau vaikai, turėdami galimybę pažinti raides nuo ankstyvos vaikystės, tikėtina, lengviau išmoks skaityti ir rašyti mokykliniame amžiuje.

Kai galvojame apie raidžių mokymą, užtenka pradėti nuo artimiausių, galbūt vaiko vardo raidžių ar raidžių, iš kurių būtų galima sudėti žodį MAMA, TĖTIS, kad vaikui šie simboliai būtų artimi. Taip pat galime rasti įvairiausių mokomųjų plakatų, kuriuose kiekviena abėcėlės raidė turi jai priskirtą daiktą ar gyvūną. Toks plakatas iš pradžių gali būti kaip vaiko kambario dekoracija, o vėliau, vaikui pradėjus aktyviau domėtis, jau atlikti pagrindinę, mokomąją funkciją.

Vaikai mokosi pažinti raides.

Kiekvienas vaikas yra individualus ir savu laiku pradeda labiau norėti pažinti raides, tad kai matote, jog vaikas vartydamas knygeles žvelgia į paveikslėlius, pirštuku rodo elementus, jūs garsiai įvardinkite, kas tai ir iš kokios raidės prasideda. O raidžių mokymosi kelią kiekvieną kartą įvairinkite skirtingomis veiklomis, kad jis būtų kuo įdomesnis.

Žaidimai ir veiklos, padėsiantys mokytis pažinti raides

Kai matote internete ar parduotuvėse didelę pasiūlą lavinančių žaidimų, tačiau nežinote. ar jūsų vaikui jie patiks, pasigaminkite analogus namuose. Namie jūsų rankomis pagamintos veiklos suteiks vaikams įvairovę, taip galėsite atrinkti, kokio tipo žaidimai ar veiklos labiausiai sudomina jūsų vaikus. Gamindami žaidimus namuose ir įtraukdami į patį procesą vaikus jūs turėsite dvigubą naudą – ne tik vaikams padėsite pažinti raides, bet ir kursite kokybišką laiką kartu.

Vaikai mokosi pažinti raides.
  • Raidžių kortelės. Ant popieriaus lapelių nupieškite raides, su kuriomis norite vaiką supažindinti. Leiskite tą raidę vaikui dekoruoti įvairiomis priemonėmis. Vėliau ieškokite daiktų, kurie prasideda tos raidės garsu, ir garsiai įvardinkite.
  • Raidės ant daiktų, esančių namuose. Vaiko akių lygyje esančius daiktus sužymėkite to daikto prasidedančia raide ir kai vaikas rodo susidomėjimą, įvardinkite raidę, žodį, ieškokite tokia pačia raide prasidedančių žodžių/daiktų. Pavyzdžiui, ant šaldytuvo užklijuokite raidę Š arba žodį ŠALDYTUVAS ir pan.
  • Raidžių ieškojimas kruopose. Ant popieriaus pieškite įvairias raides, jas užpilkite namuose turimomis kruopomis. Su pirštukais ar šepetėliais, teptukais ieškokite tų raidžių, o jas radę įvardinkite. Galite užsirašyti ant kito lapo, kokias raideles radote.
  • Piešimas smėlyje. Į padėklą prisipilkite smėlio, pasidėkite priešais save pasidarytas raidžių korteles ir stenkitės pirštuku smėlyje atvaizduoti tą raidę. Iš pradžių, jei veikla sudėtinga, darykite smėlyje taškelius, brūkšnelius, kad pirštai įgustų piešti smėlyje.
  • Vaškinės raidės. Naudodami baltą vaškinę kreidelę ant balto popieriaus lapo nupieškite raidę (jos turi nesimatyti). Tuomet leiskite vaikui akvareliniais dažais tą raidę ,,surasti“.
Vaikai mokosi pažinti raides.

Kuo padeda knygelių skaitymas?

Knygos, kurias skaitote mažyliams prieš miegą, leidžia vaikams ilgiau girdėti jūsų balsą, vaizdingesni žodžiai turtina žodyną, o kartu vartydami knygeles žadinate norą pažinti įdomų knygų pasaulį.

Vaikas, kurį nuo mažens supa knygos, dažnai būna smalsus, kūrybingas, myli ir saugo knygas. Kartu vartydami knygeles pirmiausia atkreipkite dėmesį į paveikslėlius. Ieškokite knygelių su vaizdingais, ryškiais paveikslėliais – taip vaikas lengviau supras, apie ką jūs skaitote ar pasakojate, vien žodžiai vaiko galvoje dar atitinkančio vaizdinio neturi. Leiskite ir skatinkite vaiką ne tik rodyti pirštuku, kas jį sudomino, tačiau ir pasakoti, kad ir sava, dar nelabai aiškia kalba, tobulinkite vaiko pasakojimo įgūdžius. Taip pat, knygų skaitymas gali būti puiki veikla, norint praleisti kartu daugiau laiko.

Vaikai mokosi pažinti raides.

Raidės – tai simboliai, kurių žinojimas, padės vaikui lengviau perprasti žodžius, leis lengviau mokytis skaityti. Nuo mažens supažindinę vaiką su įvairiomis raidėmis ir tas raides atitinkančiais garsais, kursite palankią mokymuisi aplinką, kuri leis atsiskleisti vaiko gebėjimams. Įvairios užduotys, kurios padeda pažinti raides, tobulina vaiko įgūdžius stebėti, pažinti ir įsisavinti informaciją. Žaidimai kartu su tėveliais taip pat stiprina tarpusavio ryšį su vaiku ir skatina dalintis patirtimi bei informacija. Vaikas, kurio pažintis su raidėmis prasidėjo dar ankstyvajame amžiuje, lengviau apdoroja informaciją ir noriai stengiasi suprasti net sudėtingesnius knygų tekstus, jo kalba aiškesnė ir išraiškingesnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)