„Žaislų chaosas arba tiesiog netvarka vargina ne tik tėvus. Per didelė pasiūla ir margumynas gali per intensyviai stimuliuoti ir jūsų mažylį. Jis gali tapti nervingesnis, sunkiau užmigti, blaškytis neišsirinkdamas, su kuo žaisti, ar tiesiog nesukoncentruoti dėmesio į vieną veiklą bent kiek ilgesniam laikui“, – atsiųstame pranešime pasakoja tinklaraščio „Mažas didelis gyvenimas“ autorė Miglė Rimeikė.

Kas ta žaislų rotacija?

Paprasta – dauguma vaikų šiandien turi per daug žaislų ir gali jaustis pasimetę gausiame jų pasirinkime. Užuot duodami mažyliui visus namuose esančius žaislus iš karto, pabandykite juos rotuoti – suskirstykite viską į mažesnes grupes ir reguliariai jas keiskite vaiko kambaryje ar žaidimų erdvėje.

Be pačios akivaizdžiausios naudos – sumažinti netvarką namuose, yra daug kitų, netgi svarbesnių, žaislų rotacijos privalumų. Kai vaikui prieinami visi jo turimi žaislai, dažniausiai tai baigiasi dideliu chaosu. Nors netvarkingas žaidimas irgi yra žaidimo rūšis ir jos reikia, tačiau tam yra laikas ir vieta. O toks nuolatinis žaidimas chaose nėra veiksminga ilgalaikio, savarankiško žaidimo strategija, kurios norime išmokyti savo vaikus.

Tinklaraštininkė pastebi, kad nuolatinis buvimas chaose vaikams, kaip ir mums, suaugusiesiems, gali kelti nerimą ir sunkumų stengiantis sukoncentruoti dėmesį. Kaip jums labiau patinka dirbti: prie tvarkingo ir švaraus stalo ar netvarkoje? Taip ir vaikams: aplink matydami daug žaislų, jie šokinėja nuo vieno daikto prie kito, jie negali pratintis užsiimti veikla ilgesnį laiką, nes jų dėmesys vis nukreipiamas į kitą ryškesnį ar garsesnį žaislą.

Miglė Rimeikė

Kalbant apie vyresnius vaikus – kuo daugiau žaislų ir chaoso, tuo sunkiau suprasti, kaip įprasti susitvarkyti savo erdvę po žaidimo. Kai žaislų mažiau ir jų vieta aiškiai apibrėžta – tvarkymasis nebeatrodo tokia didelė ir sudėtinga užduotis.

„Rotuojant apgalvotą ir gerokai mažesnį žaislų kiekį, vaikams sudaroma galimybė susikoncentruoti į pasirinktą žaislą, su juo žaisti ilgiau ir giliau. Čia įsijungia ir kūrybingumas – ieškant ir sugalvojant naujų būdų ar panaudojimo variantų tam pačiam žaislui. Kitas didelis privalumas – kantrybės ugdymas. Jei žaidimo ar dėlionės nepavyksta išspręsti iš karto, turėdamas didelį pasirinkimą kitokių žaislų, vaikas tikrai greičiau numes sudėtingesnį ir griebs jau pažįstamą lengvesnį žaislą. O į žaislų rotaciją vis įtraukdami po vieną naują ir kiek sudėtingesnį iššūkį padėsime vaikui ugdytis kritinį mąstymą ir kantrybę daugiau laiko bei energijos skiriant vienam žaislui“, – pasakoja M. Rimeikė.

Kaip pasiruošti žaislų rotavimui?

1. Atrinkit žaislus: nusiteikit, čia bus sunkiausia dalis. Pirmas žingsnis – surinkit visus vaiko žaislus ir sukraukite juos vienoje vietoje, tokiu būdu matysite VISKĄ IŠ KARTO.

2. Sugrupuokite žaislus pagal tipą: imdami po vieną peržiūrėkite visus žaislus ir įvertinkite: ar žaislas nesugedęs, ar vaikas dar su juo žaidžia, o gal jau išaugo? Sulūžusius žaislus atidėkite išmesti, išaugtus ir pamirštus – perleisti kitiems, o tuos, kuriuos nusprendžiate pasilikti, grupuokite į kategorijas. Taip po truputį išryškės žaislų grupės: dėlionės, dailės priemonės, minkšti žaislai, figūrėlės, mašinėlės, kaladėlės, galvosūkiai, knygelės ir pan.

3. Susmulkinkite grupeles pagal temą (šis žingsnis nebūtinas, bet labai smagus): kiekvieną grupę pabandykite suskaidyti dar smulkiau: gyvūnų figurėlės, žmonių figurėlės ar knygelės apie gyvūnus, knygelės apie žmones, ar priemonės spalvinimui akvarele, priemonės karpiniams ir t.t.

4. Sukonstruokite teminius rinkinius rotacijai: į vieną rinkinį stenkitės sugrupuoti kiekvieno tipo žaislų ta pačia tema (jei darėte 3 žingsnį ir grupavote juos temiškai). Taigi, pavyzdžiui, viename rinkinyje gali būti jūros gyvūnų figūrėlės, knygelės apie vandenynus ir žuvytes, lego kaladėlės, minkšti žaislai jūrų tema, iš mašinėlių kategorijos – laiveliai, iš dailės tipo – akvarelės priemonės, o iš galvosūkių – sensoriniai maišeliai su vandeniu. Taip išeis vienas rinkinys vandens telkinių ir vandens gyventojų tema, kuriame bus įvairių tipų žaislų. Jei temiškai žaislų tipų negrupavote, principas išlieka tas pats: iš kiekvieno tipo žaislų grupės į rinkinį dėkite po 1–2 žaislus, kol turėsite maždaug 8–12 žaislų rinkinį. Kiek tokių rinkinių bus, priklauso nuo jūsų turimo žaislų kiekio, bet 3–4 tikrai užtenka.

5. Sudėkite rinkinius: patogiausia bus kiekvieną rinkinį sudėti į atskirą dėžutę ar krepšį. Rekomenduojama, kad tų žaislų, kurie nėra rotacijoje einamuoju metu, vaikas nematytų. Taigi, jie gali būti tiesiog padėti dėžėse ar krepšiuose aukščiau, pakišti po lova ar saugiai paslėpti jūsų spintoje. O tą rinkinį, su kuriuo vaikas žaidžia, gražiai išdėliokite jo kambaryje taip, kad visus žaislus pats vaikas galėtų matyti ir pasiekti. Kalbant apie kūdikius, tiesiog sudėkite visus žaislus ant grindų.

Vaikai žaidžia

Kokių žaislų nereikia rotuoti?

Didelių atviro žaidimo tipo žaislų rotuoti nereikia ir jie tampa tarsi pagrindu kitiems, tuo metu rotacijoje esantiems žaislams. Atsižvelgiant į tai, kokie smulkūs žaislai tuo metu yra rotacijoje, šių didžiųjų žaislų panaudojimas gali keistis, tad jų rotuoti ir slėpti kur nors garaže tikrai nereikia. Šis principas tinka beveik bet kuriai mažo pasaulio aplinkai: lėlių nameliai, fermos, zoologijos sodai, miesto žemėlapiai, kilimai su gatvėmis. Ir žaislams, palaikantiems vaidmenų žaidimą, pavyzdžiui, lėlių vežimėliams, teatrams ar arbatos rinkiniams.

1, 2,3 – rotuojam!

Kaip dažnai rotuosite žaislus, priklauso tik nuo jūsų. Kai kurie tėvai tą daro kas porą savaičių, kiti gali pasirinkti rotaciją kas savaitę, jei vaikas itin aktyvus – kas tris dienas, arba atvirkščiai – kartą per mėnesį. Čia svarbu pradžioje stebėti savo vaiką ir kaip greitai jam nusibosta turimi žaislai. Jau nusibodo? Duokite dar pusdienį ar dieną – galbūt įsijungs antrasis kūrybingumo kvėpavimas. Ne? Keiskite žaislus.

„Jei turite rinkinius susidėję temomis, galite atsižvelgti ir į metų laikus ar kalendorines šventes ir taip vaikų žaidimams suteikti daugiau konteksto, galbūt netgi prie to prisiderinti savaitgalio išvykas (kai ne karantinas). Tikrai nėra blogo kelio, svarbiausia būti lankstiems ir atsižvelgti į mažylio poreikius“, – pasakoja M. Rimeikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)