Vaiko buvimo vietos žinojimas

Vilnietė Jovita, su vyru auginanti du berniukus, vieną iš jų rugsėjį išleidžia į ikimokyklinę klasę ir nori papildomai pasirūpinti šešiamečio saugumu. Todėl jam ir jaunesniam broliui nupirko po išmanųjį laikrodį, turintį GPS funkciją, rašoma pranešime spaudai.

Moteris pasakoja, kad tokį sprendimą priimti ypač paskatino vienas įvykis, kuomet vyresnis sūnus jų nepaklausęs nuėjo į svečius pas kaimynų mergaitę. „Gyvename namų, turinčių uždarą kiemą, komplekse, čia sūnus turi draugų ir laiką dažnai leidžia kieme. Vis tik kartą jis pasiprašė eiti į svečius pas draugę, gyvenančią kitame daugiabutyje. Mes patarėme žaisti kieme ir, kaip netrukus paaiškėjo, vaikas mūsų nepaklausė. Tiksliai nežinojome, kuriame bute gyveno ta mergaitė, tad teko klausinėti kitų vaikų. Galiausiai vienoje laiptinėje aptikome „įkaltį“ – vaiko dviratį, o tuomet paeiliui eidami per butus radome ir sūnų. Supratome, kad reikia turėti galimybę bet kada susisiekti su vaiku ir žinoti jo buvimo vietą“, – paaiškina mama.

Į mokyklą berniukas bus vežamas automobiliu, tad pasiklysti pakeliui į mokymo įstaigą galimybių nebus. Vis tik vilnietei svarbu žinoti, ar pertraukų metu vaikas nepaliks mokyklos teritorijos ir pan. „Toks prietaisas yra saugesnis variantas nei išmanusis telefonas, nes pastarąjį vaikai gali pamesti arba iš jų gali kas nors atimti, be to, nešiotis telefoną mažamečiams nepatogu“, – teigia Jovita.

Moteris priduria, kad tėvams praverčia ir kita išmaniojo laikrodžio funkcija – galima pasiklausyti, kokioje aplinkoje vaikas yra, ir įvertinti, kaip vaikai bendrauja tarpusavyje, ar jie jaučiasi saugiai.

Saugi kelionė automobiliu ir išlipimas iš jo

Be minėtų dalykų – vaiko buvimo vietos žinojimo ir galimybės su juo susisiekti, svarbu užtikrinti ir saugią vaiko kelionę į mokyklą. Tėvai vaikus į mokyklą dažniausiai veža automobiliu, tad saugi kelionė prasideda nuo to, kur ir kaip vaikas sėdi automobilyje, pastebi Mindaugas Balinskas, ne gyvybės draudimo bendrovės „Compensa Vienna Insurance Group“ Žalų departamento vadovas. „Kelių eismo taisyklės nurodo, kad vaikai, kurių ūgis mažesnis nei 135 cm, privalo būti vežami automobilio kėdutėje arba ant specialaus paaukštinimo. Tai padeda sumažinti didesnių traumų tikimybę nutikus eismo įvykiui. Rekomenduojama atkreipti dėmesį, kad kėdutes reikia parinkti pagal vaiko ūgį bei sudėjimą. O, jei vaikas jau pasiekė reikiamą ūgį, nepamirškite jo prisegti saugos diržu ir išmokyti teisingai tai padaryti jį patį“, – pataria M. Balinskas.

Vaiko saugumas

Važiuojant automobiliu būtina pasirinkti ne tik leistiną, bet ir saugų greitį. Taip pat svarbu išmokyti vaiką pasiekus kelionės tikslą saugiai išlipti iš automobilio. „Išlipti galima tik tuomet, kai automobilis yra visiškai sustojęs. Taip pat svarbu išlipti šaligatvio, o ne gatvės pusėje, o, jei tokios galimybės nėra arba jei tai automobilių stovėjimo aikštelė, išlipus būtina apsidairyti, ar nėra atvažiuojančių kitų automobilių, dviratininkų ar paspirtukininkų. Neapdairiai atidarytos automobilio durelės gali sukelti grėsmę kitų eismo dalyvių saugumui, todėl tik įsitikinus, kad kelias laisvas, vaikas gali išlipti iš automobilio ir eiti“, – teigia Žalų departamento vadovas.

Ekspertas pataria tėvams nestatyti automobilio prieš ar už perėjos, siekiant neužstoti matomumo ir nesukelti grėsmės kitiems eismo dalyviams. Dėl šios priežasties nerekomenduojama sustoti ir prie pat viešojo transporto stotelių.

Saugus elgesys gatvėje

Dar vienas svarbus aspektas yra eismo taisyklių žinojimas. Yra tikimybė, jog per pertrauką vaikas nebūtinai bus mokyklos viduje, jis gali su draugais eiti į šalimais esančią parduotuvę, parką ir pan. Tad žinojimas, kaip reikia elgtis gatvėje, gali padėti išvengti pavojų.

„Tuo atveju, jei einant į mokyklą ar iš jos reikia pereiti gatvę, rekomenduojama pasakyti vaikui, kad eiti galima tik per perėją, nebent jos nėra. Einant per gatvę būtina apsidairyti triskart – į kairę, dešinę ir vėl į kairę pusę, taip pat privaloma paisyti šviesoforo signalų. Nors šalia mokyklos įprastai būna perėja, vis tik, trumpindami kelią, vaikai gali bėgti skersai gatvę. Tad svarbu papasakoti jiems apie dėl to galinčias kilti grėsmes“, – rekomenduoja ekspertas.

Gero vaiko matomumo užtikrinimas

Paskutinis svarbus dalykas, norint užtikrinti saugią vaiko kelionę į mokyklą, tai vaiko aprūpinimas atšvaitais. Juos rekomenduojama prisegti ant vaiko kuprinės ir riešo. Rudenį pradeda greitai temti, dažniau pasitaiko debesuotų bei lietingų dienų, tad vaikas turėtų būti gerai matomas kitiems eismo dalyviams, ypač vairuotojams.

Visai tai reikalinga siekiant išvengti nelaimingų atsitikimų. Kaip rodo ne gyvybės draudimo bendrovės patirtis, pasitaiko įvykių, kuomet yra sužalojami vaikai, ėję per pėsčiųjų perėją ir neįsitikinę, ar atvažiuojantys vairuotojai juos mato. „Tokiais atvejais automobilis gali užkliudyti vaiką ir sužalojimų būna labai įvairių: nuo smulkių nubrozdinimų ir drabužių sugadinimo iki rimtų kaulų lūžių“, – sako M. Balinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)