„Yoopies“ – tarptautinė vaikų priežiūros ir pagalbos namuose paslaugų platforma – atliko tyrimą ir apklausė 218 tėvų, siekiant suprasti tėvų požiūrį dėl vaikų sugrįžimo į mokyklą Covid-19 aplinkybėmis bei kokios tėvų galimybės, jei mokyklos ir darželiai vėl būtų uždaromi.

77 proc. tėvų pritaria vyriausybės sprendimui pradėti mokslo metus mokykloje

Karantino metu užsidarius mokyklos ir darželiams, daugeliui tėvų ši situacija sukėlė nuovargį, stresą ar nerimą. 2020 metais gegužės mėn. karantino metu atliktos apklausos duomenimis, tėvai dalijosi savo nerimąstingavimu, jog darbas bei vaikų priežiūra namuose yra sunkiai suderinami dalykai. 75 proc. apklaustųjų kilo problemų, mėginant suderinti profesinį gyvenimą ir vaikų priežiūrą.

Sprendimui dėl vaikų sugrįžimo į mokyklas rugsėjo mėn. labiausiai pritarė dirbantys tėvai. Tarp apklaustų tėvų sprendimui pradėti mokslo metus mokykloje pritarė 81 proc. dirbančių tėvų, 69 proc. dirbančių nuotoliniu būdu bei 50 proc. nedirbančių. Nepaisant baimės dėl galimo užsikrėtimo Covid-19, grįžimas į mokyklą laikomas būtinu, norint atnaujinti „normalų“ visos šeimos gyvenimą. Tėvams, galintiems sutelkti dėmesį į darbą, ir vaikams bei jauniems žmonėms, kurie vėl įsitraukia į socialinį ir švietimo kontekstą, kuris yra pagrindinas jų augimui.

Dėl vaikų kelionės į mokyklą, didžioji dalis šeimų planuoja vežti vaikus į mokyklą automobiliu (52,29 proc.), trečdalis (31,37 proc.) pėstute, dviračiu ar paspirtuku bei likę vos 16,34 proc. vaikų keliaus į mokyklą viešuoju transportu. Tačiau apklausos rezultatai rodo, jog net 27,14 proc. pažeidžiamiausios amžiaus grupės vaikai (11-18 metų) keliaus į mokyklą viešuoju transportu. Tėvams neturint galimybės nuvežti vaikų automobiliu, vyresnio amžiaus vaikų grupė atsiduria didesnėje Covid-19 užsikrėtimo rizikoje.

Kas laukia tėvų, jei mokyklos ir darželiai bus vėl uždaromi?

Jeigu Covid-19 atvejų skaičius išaugs, Vyriausybės planas, kaip žinoma, yra aiškus: mokymai nuotoliniu būdu arba derinant pamokas mokykloje ir nuotolinį mokymą. Tačiau kaip tokiu atveju tvarkysis ir savo darbotvarkę organizuos tėvai? Apklausos duomenimis daugiau nei pusė (58 proc.) dirbančių tėvų nurodo, jog neturės galimybės pasilikti su vaikais namuose. Tokiu atveju, turės išeiti iš darbo, imti nemokamas atostogas arba tęsti darbus bei samdyti auklę visu etatu.

3 etatai: darbuotojai, mokytojai, tėvai

Apklausoje daugelis tėvų dalijasi, jog uždarius mokyklas ir darželius, jiems teks dirbti kur kas daugiau, kadangi dirbs trimis etatais po 8 valandas, 24 valandas per parą. Nemažai tėvų pavasarį mėgino suderinti visas tris roles: darbuotojai, mokytojai bei, žinoma, tėvai, bet daugeliui ši turėta patirtis kelia nerimą dėl ateities. Tėvai bijo, jog neturės galimybės nei tinkamai atlikti darbą, nei padėti vaikams:

„Dienos metu mokysiu ir žiūrėsiu vaikus bei atliksiu „degančias" darbo užduotis, o likusį darbą darysiu naktį, kai vaikai užmigs“.

„Turėsiu galimybę dirbti nuotoliniu, kaip dariau ir karantino metu, tačiau iš esmės nebuvo nei efektyvaus darbo, nei tinkamos vaikų priežiūros“.

„Dirbu namuose, todėl vaikus prižiūrėsiu pati, deja kaip rodo praktika, darbas labai smarkiai nukenčia, taip pat ir pajamos“.

„Vakarais po darbo ir savaitgaliais“.

Vaikų sugrįžimas į mokyklą: tėvų nuomonė visoje Europoje

Yoopies“ tyrimas buvo atliktas keliose Europos šalyse bei buvo apklausta viso 2 990 tėvų. Paaiškėjo, kad nepaisant augančio koronaviruso atvejų skaičiaus visoje Europoje, dauguma tėvų rugsėjo mėn. nori savo vaikus vesti į mokyklą. Šeimų, pritariančių šiam sprendimui procentas pasiskirsto taip: Lietuva – 77 proc., Jungtinė Karalystė – 76 proc., Prancūzija – 76 proc., Italija –63 proc., Ispanija – 59 proc., Portugalija – 44 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)