1. Pasiruoškite atmintinę

Viena iš pagrindinių priežasčių, sukeliančių mokyklinio amžiaus vaikų tėvams galvos skausmą – mokyklinių priemonių įsigijimas, rašoma pranešime spaudai. Didžiausiu iššūkiu tampa tinkamo prekių krepšelio sudarymas: „Tėvai dažnai mokytojams pasiguodžia, kad mokyklinių prekių pirkimas jiems sukelia didelį stresą. Tokiais atvejais pirmiausia visuomet patariu tiesiog iš anksto pasiruošti aiškų pirkinių sąrašą, prieš tai peržvelgus jau turimas priemones namuose. Taip sumažinsite riziką įsigyti nereikalingų daiktų, o pats apsipirkimas bus kur kas sklandesnis“, – pasakoja M. Nefas.

Anot jo, planavimą labai palengvina „paruoštukai“ su rekomenduojamų mokyklinių prekių sąrašais, kuriuose galima ne tik pasitikrinti, ko reikia, bet ir pasižymėti jau turimus daiktus.

2. Nepalikite paskutinei minutei

Stresą dažnai sukelia įprotis mokyklinių prekių pirkimą palikti paskutinei akimirkai ir bandyti viską įsigyti per vieną dieną: „Labai rekomenduoju sistemingai susiplanavus mokyklinių prekių krepšelį, pradėti priemones pirkti dalimis. Tuomet nereikės taip skubėti, be to, turėsite galimybę pasirinkti geresnes kainas“, – pažymi mokytojas.

3. Neperduokite streso vaikams

Mokytojas Mindaugas Nefas pastebi, kad kuo vaikas mažesnis, tuo daugiau nerimo dėl jo paprastai kyla tėvams. Jie jaudinasi ne tik dėl pasiruošimo, tačiau ir nežinios, kuri laukia prasidėjus mokslo metams.

„Natūralu, kad daugiausiai klausimų ir dvejonių, susijusių su pasiruošimu mokyklai, kyla paruošiamųjų ir pradinių klasių vaikų tėvams. Ruošiant vaiką į mokyklą pirmą kartą, tėvai dažnai pasimeta gausiame mokyklinių prekių asortimente, susiduria su daugybe kitų jiems dar naujų rūpesčių. Visgi nors stresas – neišvengiama gyvenimo dalis, tačiau labai svarbu savo jaudulį valdyti bendraujant su vaikais. Akivaizdžiai matomas ir jaučiamas tėvų stresas dėl mokyklos gali persiduoti vaikui. Siekiant to išvengti, domėkitės ir skaitykite apie vaiko raidą, ieškokite specialistų rekomendacijų ir patarimų. Juk tai, ką žinome ir suprantame, mums streso sukelia kur kas mažiau“, – pataria M. Nefas.

Mokytojas Mindaugas Nefas

4. Drąsiai tarkitės su mokytojais

Anot pašnekovo, ne ką mažiau svarbus ir tėvų bendravimas su pedagogais: „Visuomet raginu – nebijokite konsultuotis su mokytojais: klauskite kokių mokymosi priemonių jūsų vaikui prireiks, domėkitės kokias knygas galima būtų perskaityti dar iki mokslo metų pradžios. Pokalbis su pedagogu padės geriau suprasti, kas laukia prasidėjus mokslo metams, kaip jiems tinkamai pasiruošti ir į mokyklą žengti kur kas ramiau“, – teigia M. Nefas.

5. Grįžkite į mokyklinį dienos ritmą

Tam, kad artėjantys mokslo metai keltų mažiau streso, verta taip pat nepamiršti jau vasaros pabaigoje pradėti ruoštis įprastai mokyklinei dienotvarkei.

„Šiais metais, dėl visame pasaulyje susiklosčiusios padėties, vaikai daugelyje šalių nuo kovo mėnesio mokėsi namų sąlygomis, todėl neišvengiamai keitėsi ir įprasta dienos rutina. Tad artėjant rugsėjui pravartu pradėti pratintis prie mokyklinės darbotvarkės. Jau paskutinėmis vasaros savaitėmis pamėginkite grįžti į tinkamą miego ritmą – vakare „nenaktinėkite“, o ryte kelkitės vis anksčiau ir išnaudokite vasaros rytus mankštai, pasivaikščiojimams ar kitai prasmingai veiklai. Tokiu būdu atėjus rugsėjui tiek jums, tiek vaikams susiruošti bus lengviau, o ir įtampos patirsite mažiau“, – dalijasi patarimais M. Nefas.

„Įsijausti“ į naują etapą padės ir išankstinis erdvės mokymuisi paruošimas. Pedagogas rekomenduoja kartu su vaiku dar rugpjūtį susitvarkyti ir pasirengti darbo stalą, peržiūrėti ir tvarkingai susidėlioti įsigytas naujas ar turimas iš anksčiau mokymosi priemones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)