Šiemet vaikų vasaros stovyklų likimas dėl pandemijos buvo pakibęs ant plauko, tačiau galų gale joms buvo uždegta žalia šviesa, rašoma pranešime žiniasklaidai. Nepaisant pandemijos, net 75 proc. tėvų nėra linkę atsisakyti vaikus leisti į vasaros stovyklas, tad leidus jas organizuoti, tėvai suskubo ieškoti savo atžaloms tinkamiausio varianto.

Svarbiausia – programa?

Apklausos rodo, kad 40 proc. tėvų vasaros stovyklą savo vaikams renkasi pagal programą. Anot psichologo Tomo Lagūnavičiaus, stovyklose neabejotinai turėtų būti užtikrinami baziniai dalykai kaip maistas, nakvynė bei saugumas, o toliau verta atkreipti dėmesį į edukacinę programą bei tai, ką psichologas vadina „įvykiais“.

„Jei vieną dieną rengiamos dirbtuvės, kitą dieną turėtų būti paroda, o dar vėliau žygis ar kažkas panašaus. Svarbiausia, kad tie įvykiai būtų įvairūs ir nesikartotų. Stovyklose svarbu ne tik geras turinys, bet ir įdomi forma. Jei ji nepatraukli, vaikas nepatiria gerų emocijų. Kai vaikas važiuoja į stovyklą, vaikas turi gauti kažką racionalaus, kažką emocionalaus ir patirti kažkokį „oho“ momentą, kurio nesitiki. Tuomet stovykla bus įdomi“, – tvirtina T. Lagūnavičius.

Psichologo teigimu, svarbiausia vaikui suteikti tai, ko jis dar nebuvo patyręs. Tad tiems, kurie kažką panašaus jau yra darę, vertėtų pagalvoti apie nedideles alternatyvas, kad neliktų nuobodžiaujančių ir nepatenkintų vaikų.

Ugdys harmoningą asmenybę

Nestandartines edukacijos formas siūlo jau trečius metus Ilzenbergo dvare organizuojama stovykla „Svajonių planeta“. Šiais metais organizatoriai ypatingai daug dėmesio skirs ne tik įprastinėms stovyklos temoms – sveikai mitybai, atsakingam vartojimui, savęs atradimui bei saviraiškai, – bet ir Lietuvos istorijai bei tolimesnių kultūrų pažinimui.

Štai pamainos „Tautų žaidynės“ metu vaikai susipažins su tradiciniu japonų liaudies teatru „Kabuki“ ir taps jo aktoriais, vėliau įsijaus į Antikos olimpinių žaidynių dvasią. Savo ruožtu programoje „Svajonių Lietuva“ vaikai keliaus į naktinį žygį Karaliaus Mindaugo karūnos akmenims surinkti, įsijaus į istorinių asmenybių bei senovinio jomarko prekeivių vaidmenis.

Kaip teigia vienas stovyklos „Svajonių planeta“ įkūrėjų Vadimas Šuško, stovyklos programa kuriama atsižvelgiant į tai, kas pasiteisino praėjusiais metais, papildant naujais dalykais, kad poilsiauti būtų įdomu ir jau ne pirmą vasarą atvažiuojantiems vaikams.

„Siekiame ugdyti visapusišką ir sąmoningą žmogų, kuris gebėtų pažinti save, apmąstyti savo santykį su jį supančia aplinka, susipažintų su savo šalies istorija bei kultūra įtraukiančiomis formomis, tokiomis, kurių ne visada patirsi mokykloje. Programa sukurta taip, kad vaikai skirtų laiko ir pramogoms, ir saviugdai, ir poilsiui“, – sakė V. Šuško.

Rinks Ilzenbergo prezidentą

Kaip ir praėjusiais metais, į stovyklos programą įtraukti su vaikų savirefleksija susiję elementai, tokie kaip dienoraščio pildymas kiekvienos dienos pabaigoje. Anot organizatorių, kai kažkas naujo įvyksta vaiko gyvenime, būtina su juo tai aptarti – tai padeda fiksuoti naujas žinias bei potyrius, o vaikas turi mokėti įvardyti tai, ko jis išmoko.

Tiesa, šiemet savęs pažinimu stovykloje neapsiribojama – dėmesys skiriamas ir savęs pristatymui kitiems. Todėl į programą „Mano lobių skrynia“ buvo įtraukti ir Ilzenbergo prezidento rinkimai, ir su profesijomis susiję žaidimai, kurių metu vaikai, pasirinkę profesijas, ruošia nuotaikingus jų pristatymus, ima interviu iš skirtingų profesijų atstovų.

„Prezidento rinkimų metu vaikai, padedami vadovų, pildo schemas, kuriose atsispindi jų įgūdžiai ir savybės, rengia savo kalbą rinkėjams ir kuria savo įvaizdį. Mums svarbios ne pačios profesijos, o buvimas viešu asmeniu. Tokie iššūkiai kaip kalbėjimas viešai ir savo vizijos sukūrimas yra didelis išbandymas vaikui. Tad labai patogus prezidento paveikslas kuris, beje, yra ne vien politikos simbolis“, – svarstė vienas stovyklos organizatorių V. Šuško.

Anot psichologo T. Lagūnavičiaus, savęs prisistatymas svarbus nuo pat gimimo – tai atsispindi tame, kaip tėvai savo vaikus rengia. Savęs prezentacija ypač svarbi šiais socialinių tinklų laikais.

„Manau, kad šalia savęs pristatymo turi būti ir turinys. Jeigu prisistatinėju, turiu įvardyti savo pasiekimus, gabumus. Kai vaikas rengia prisistatymą, prezentaciją, jis suvokti savąjį „aš“ ir mokėti iškelti bei parodyti, kas jis yra – ne tik formoje, bet ir pademonstruoti savo gabumus“, – svarstė psichologas.


Užtikrins saugumą

Nepaisant to, jog dauguma tėvų nesibaimina koronaviruso pandemijos ir ketina leisti savo atžalas stovyklauti, netrūksta nerimaujančių dėl savo vaikų saugumo ir sveikatos, o stovyklų organizatoriams šiemet iškilo papildomas iššūkis, kaip šiuos dalykus užtikrinti.

Anot stovyklos „Svajonių planeta“ organizatorių, kad būtų užtikrintas visų stovyklaujančių vaikų saugumas, tėvai turės pateikti raštiškus patvirtinimus, kad vaikai neserga. Tą turės padaryti ir stovyklos vadovai, jei gali – pateikti testo rezultatus.

„Stovyklose dalyvaus tik tiek vaikų, kiek leidžia sąlygos. Tuo tarpu Ilzenbergo parko lankytojams paruoštos dezinfekcinės priemonės, dvaro rūmuose pagal rekomendacijas atliekama dezinfekcija. Su stovyklos vadovais ir vaikais susitinka ir bendrauja tik du atsakingi dvaro darbuotojai, kiti įspėti, kad su stovyklos dalyviais bendrautų tik per rekomenduotą maksimalų atstumą“, – apie tai, kokių saugumo priemonių imasi stovyklos organizatoriai ir Ilzenbergo dvaras dėstė V. Šuško.

Be to, anot jo, jei vaikas sunegaluos, dvaro sodyboje yra paskirta vieta izoliavimui atskirame statinyje – Amatų name. Taip pat pasirašyta ir sutartis su viena iš Rokiškio sveikatos įstaigų dėl bendradarbiavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)