„Samsung“ kompanijos skaitmeninių įgūdžių lavinimo programos „Skaitmeninis moksleivio IQ“ atlikta apklausa, tyrusi paauglių elgseną internete parodė, kad net 58 proc. jaunuolių su tėvais nekalba atvirai apie savo problemas, su kuriomis susiduria internete, rašoma pranešime spaudai. Taip pat, 47 proc. apklaustų paauglių teigė, kad mokykloje negauna žinių apie tai, kaip susitvarkyti su skaitmeninėje erdvėje patiriamais iššūkiais.

„Vykdytoje apklausoje mums buvo svarbu išsiaiškinti, kaip Lietuvos paaugliai elgiasi internete, suprasti, ką jie žino apie autoriaus teises, duomenų apsaugą, kaip elgtųsi susidūrę su elektroninėmis patyčiomis ir apskritai, ar jie žino, kaip saugiai elgtis skaitmeninėje erdvėje. Iš gautų duomenų galime daryti prielaidą, kad kuo vyresnis vaikas, tuo jis daugiau slepia nuo savo tėvų. Todėl svarbu šviesti ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius“, – sako „Skaitmeninis moksleivio IQ“ programos vadovė Baltijos šalyse Eglė Tamelytė.

Pasak jos, tam, kad vaikai galėtų būti atviri su savo tėvais ir nebijotų pasipasakoti apie iškilusias problemas, pastarieji turėtų patys labiau domėtis naujausiomis technologijomis, tarp jaunimo populiariausiomis programėlėmis ir kibernetinėmis grėsmėmis. Skaitmeninėje erdvėje paaugliai linkę elgtis kitaip, nei realybėje, nesunkiai pasiekia įvairią, kartais žalingą, informaciją ir neretai stokoja atsakomybės.

Vaikas prie kompiuterio

Pavyzdžiui, apklausos duomenimis beveik pusė apklaustųjų yra nors kartą nelegaliai atsisiuntę filmą, trys iš dešimties paauglių yra pasisavinę ne savo parašytą tekstą ar nuotrauką ir mokykloje tai pristatę kaip savo darbą, o 51 proc. internete yra pradėjęs pokalbį su nepažįstamu žmogumi.

Dažnas paauglys, trokštantis privatumo, maskuoja savo veiklą prie kompiuterio ekranų – slaptažodžiais apsaugo įvairias susirašinėjimo programėles. Jungtinėse Amerikos Valstijose, paauglių tarpe, netgi yra paplitęs specialus žodinis kodas „POS“ (angl. parents over shoulder), kuriuo paaugliai vienas kitą įspėja, apie už nugaros esančius tėvus.

Tiesa, nors didelė dalis apklaustų 14-18 m. moksleivių prisipažino, jog su suaugusiais nesidalina tuo, ką jie veikia internete, tačiau tuo pačiu beveik 50 proc. jų sako visgi norintys būti atviresni su savo tėvais. Jie noriai dalintųsi savo patirtimis virtualioje erdvėje, norėtų sulaukti tėvų įžvalgų ir patarimų, kaip elgtis tam tikrose situacijose.

„Trys iš dešimties apklausoje dalyvavusių moksleivių teigė buvę nors kartą įžeisti arba sulaukę šiurkštaus komentaro, o dar daugiau jų patys prisipažino negražiai pasielgę su kitais. Sociologai, matantys kartų nesusikalbėjimą skaitmeniniame pasaulyje, ragina vyresnės kartos atstovus aktyviau įsilieti į socialinius tinklus, patiems išmėginti įvairias naujas išmaniąsias technologijas ir savo patirtimis dalintis šeimos rate“, – patarimais dalinasi E. Tamelytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)