Specialistė pasakojo, kad vienas didžiausių grėsmių kelyje kelia išmaniosios technologijos. „Naudojimasis telefonu ar muzikos klausymasis blaško vaiko dėmesys ir jis gali nepamatyti kylančios grėsmės kelyje. Kitas svarbus aspektas – savisaugos stoka. Dažnai vaikai, priėję perėją, nesidairo, o tiesiog eina, galvodami, kad automobilis juos pastebės ir sustos. Tai ypač pavojinga piko valandomis. Dar vienas atvejis, kai vaikas išsiblaško, kitoje kelio pusėje pamatęs savo draugą, dingsta dėmesys transporto priemonėms. Tokiu atveju, nepamatęs automobilio, neįvertinęs atstumo, greičio, bėga per kelią ir rizikuoja pakliūti po ratais“, – pasakojo A. Račkienė.

Anot jos, apie saugaus eismo taisykles su vaiku reikėtų dažniau kalbėti, priminti apie kylančias grėsmes, kad tai nėra juokinga, smagu, nes jei susidursi su automobiliu, skaudės tau.

„Apie tai galime kalbėtis su vaiku jau nuo 4 metų. Tėvai turėtų pristatyti jo pareigas ne tik kaip keleivio automobilyje, bet ir pėsčiojo, papasakoti, kad per perėją einama ramiu žingsniu, galima parodyti pagrindinius kelio ženklus“, – pasakojo specialistė.

Kada vaikas vienas gali keliauti į mokyklą ar grįžti namo, vienareikšmiško atsakymo ji neturėjo, nes viskas priklauso tiek nuo vaiko, tiek nuo tėvų. „Jei tėvai mano, kad vaikas yra pakankamai savarankiškas, orientuojasi aplinkoje, jei ugdymo įstaiga yra netoli namų, vaikas gali ir nuo 2 klasės keliauti savarankiškai. Pirmoje klasėje dar rekomenduočiau vaiką palydėti“, – tvirtino pašnekovė.

Anot jos, kiek sunkiau yra užmiestyje gyvenantiems vaikams, nes jiems tenka keliauti kelkraščiais, todėl svarbu priminti, kad eiti reikia kairiąja kelio puse prieš atvažiuojančią transporto priemonę. Taip pat labai svarbu yra turėti atšvaitus, o viršutinius drabužius rinktis šviesesnius.

Savo taisyklių turi ir keliavimas viešuoju transportu, kurias vaikai taip pat turėtų žinoti. „Jei važiuojame viešuoju transportu, laukiame stotelėje toliau nuo važiuojamosios dalies. Įlipame ramiai, nesistumdydami“, – pasakojo specialistė.

Dar viena transporto priemonė, kurią vaikai dažnai naudoja – dviračiai. „Jei vairuojame dviratę transporto priemonę dviratį, galime važiuoti dviračių takais ir šaligatviais. Paaugliai nuo 12 metų, išsilaikę dviračio egzaminą ir gavę dviračio vairuotojo pažymėjimą, gali važiuoti važiuojamąja kelio dalimi arčiau dešinio krašto. Bet reikia nepamiršti, kad iki 18 metų šalmas yra privalomas. Pėstiesiems kelia pavojų paspirtukininkai, nes dažnai negeba valdyti šios transporto priemonės. Dar viena taisyklė, kuri dažnai yra pažeidžiama – kaip pereiti perėją vairuojant dviratį ar paspirtuką. Būtina nulipti ir pereiti“, – sakė pašnekovė.

Vis dėl to jei visas saugaus eismo taisykles vaikas ir žino, viena didžiausių baimių, keliaujant vienam – pasiklysti. „Jei pasiklydai, skambini telefonu mamai ar kitam artimajam, žiūri, kokioje esi gatvėje, pasakai pavadinimą, objektą kokį nors. Visus tuos duomenis nurodyk, kad jis galėtų atvažiuoti. Jei telefonas išsikrauna, vaikas turi nukeliauti iki artimiausio prekybos centro, įmonės ir paprašyti pagalbos. Jei nežino savo tėvų telefono numerio, tegu prašo, kad žmonės skambintų policijai ir praneštų apie nutikusį įvykį“, – naudingus patarimus dalijo A. Račkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)