Naujovė sugalvota sprendžiant aktualią problemą

„Įdarbinti vaikus prižiūrinčias aukles, kad jos galėtų prižiūrėti ne vieną, ar du, bet iki penkių vaikų“, – šia idėja paremta Kauno rajono savivaldybės iniciatyva steigti vadinamus „šeimos darželius“.

Vietų vaikų darželiuose trūkumas šiai dienai Kauno rajone išlieka itin aktualia problema. Kauniečiams, ypač jaunoms šeimoms keliantis gyventi į priemiesčius, kuriantis naujoms gyvenvietėms darželių skaičius liko toks, koks buvo prieš kelis dešimtmečius. Privatūs vaikų darželiai steigiasi gana lėtai, o naujų statyba reikalauja nemažai lėšų. Šiuo metu svarstoma idėja jau esamuose darželiuose vietų skaičių padidinti šalia pastatant papildomus konteinerinius modulius, tačiau ir jie kainuoja nepigiai.

Tad idėja išnaudoti savo namuose vaikus prižiūrėti galinčių žmonių potencialą, gana nedaug kainuojanti ir sąlyginai nesunkiai įgyvendinama idėja.

Pusė norinčių prižiūrėti vaikus šių ketinimų atsisakė

Kauno rajono savivaldybei paskelbus apie kuriamus „šeimos darželius“ bei kvietimą juos kurti savo namuose, atsiliepė apie tris dešimtis žmonių. Ne paslaptis, kad juos viliojo ir galimybė užsidirbti, „šeimos darželių“ darbuotojams „į rankas“ bus mokamas apie 900 eurų atlyginimas.

Tačiau vien noro savo namuose prižiūrint vaikus gauti atlyginimą iš savivaldybės biudžeto nepakako. Savivaldybės darbuotojai bendravo su pretendentais, lankėsi jų namuose, vertino sąlygas. Norintys prižiūrėti vaikus privalėjo baigti specialiosios pedagogikos, psichologijos ir higienos įgūdžių kursų programą. Vertintas ir pretendentų patikimumas, tikrinta jų kriminalinė praeitis.

Jeigu pradžioje prižiūrėti vaikus norą pareiškė apie tris dešimtis žmonių, tai galiausiai jų liko dukart mažiau. Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius portalui DELFI teigė, kad pretendentų skaičius sumažėjo dėl kelių priežasčių.

Vienų turimi būstai neatitiko keliamų reikalavimų. Kiti suvokė, kad vaikų priežiūra galbūt ne jų jėgoms, treti šios minties atsisakė pabendravę su vaikų tėvais.

Namuose po 5 vaikus, maisto gamyba rūpintis nereikės

Viena pagrindinių problemų, steigiant „šeimos darželius“ – gana aukšti higienos reikalavimai, kurie keliami maisto gamybai. Suprantama, kad privačiame name įrengti juos atitinkančią virtuvę su keliais šaldytuvais, kriauklėmis ir kita, profesionalia įranga reikėtų itin daug investicijų, kurios nežinia ar atsipirktų.

Galiausiai nuspręsta eiti paprastesniu keliu. Vaikai bus maitinami ne vietoje ruošiamu maistu, o jis į namus bus atvežamas jau pagamintas. Šias paslaugas teiks viešųjų pirkimų konkursą laimėjusios įmonės.

Kiekviename „šeimos darželyje“ bus prižiūrima iki 5 vaikų, kurių amžius – nuo 2 iki 5 metų. Į šiuos darželius gali patekti tik Kauno rajone gyvenantys mažyliai, kuriems neliko vietos savivaldybės įsteigtose ikimokyklinio ugdymo grupėse, ir kurie nelanko nevalstybinių švietimo įstaigų.

Vaikų neugdys, juos tik prižiūrės

Pirmieji „šeimos darželiai“ penkiose Kauno rajono seniūnijose (Garliavos, Garliavos apylinkių, Noreikiškių, Užliedžių, Ringaudų) pradės veikti nuo vasario 3 dienos.

Iš viso šių darželių bus 10, juose dirbs 13 vaikų prižiūrėtojų, kai kuriuose – ne vienas, o 2 ar 3 darbuotojai. Pasak Kauno rajono savivaldybės atstovų, šių darželių paslaugomis galės pasinaudoti 65 rajono gyventojų vaikai.

Kiek vėliau, manoma, per mėnesį, veiklą pradės dar trys darželiai, kurie iki vasario pradžios nespėjo atlikti visų formalumų.

Šie „šeimos darželiai“ nuo jau įprastų skirsis ne tik tuo, jog veiks privačiuose namuose. Juose nebus ugdomosios veiklos, tik vaikų priežiūra.

„Tai bus pirmieji rajone vaikų darželiai, veikiantys pagal modelį, kuris Vokietijoje labai populiarus. Žiūrėsime, kaip jiems seksis, jeigu pati idėja pasiteisins – didinsime jų skaičių“, – portalui DELFI sakė Kauno rajono mero patarėjas Edmundas Mališauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)