Mokykla-darželis „The British School of Vilnius“

Visai neseniai sostinėje atsidariusi tarptautinė mokykla „The British School of Vilnius“ siūlo ugdymo programas vaikams jau nuo 2 metų. Norint čia patekti, visų pirma reikės užpildyti prašymo formą ir sumokėti 100 eurų. Toliau seka stojimo mokestis, kuris užtikrina vietą darželyje ar mokykloje – 1000 eurų. Tiesa, šį mokestį viena šeima moka tik vieną kartą.

2 metų vaikams šios mokyklos lankymas puse dienos atsieis metams 7800 eurų (650 eurų per mėnesį), 3 metų vaikams visą dieną – 13200 eurų (1100 eurų per mėnesį) per metus, 4 metų – 14700 eurų, 5 metų – 16200 eurų.

Kaip teigia mokyklos atstovai, ši ugdymo įstaiga vadovaujasi požiūriu, kad kiekvienas vaikas yra unikalus ir smalsus iš prigimties, todėl gali pasiekti aukštų rezultatų. Daug dėmesio čia kreipiama į pozityvius santykius. Vaikas mokomas būti stiprus ir nepriklausomas, mylimas savo tėvų ir pedagogų.

Anot mokyklos, didelį vaidmenį čia atlieka aplinka, kuri turi padėti vaikui vystytis ir mokytis. Čia ugdomos asmeniniai, socialiniai ir emociniai aspektai.

Kiekvienoje grupėje daugiausiai čia yra 12 vaikų. Juos ugdo viena mokytoja ir viena mokytojos padėjėja. Visos mokytojos yra kvalifikuotos Didžiosios Britanijos pedagogės.

Darželyje visi vaikai mokosi lietuvių, ispanų kalbų, muzikos. Taip pat yra didelis pasirinkimas popamokinės veiklos. Darželinukams yra tiekiami pietūs ir užkandžiai.

The British School of Vilnius

Vaikų darželis „Vaikystės sodas“

Dar vienas privatus darželis – „Vaikystės sodas“. Čia per mėnesį teks pakloti 527 eurus, papildomai už visą maitinimą (pusryčiai, priešpiečiai, pietūs ir vakarienė) per mėnesį išeina apie 130 eurų. Vienkartinis stojamasis mokestis kainuoja 420 eurų.

Vienas išskirtinumų šiame darželyje yra tai, kad vaikai yra ugdomi mišraus amžiaus grupėse. Kaip rašoma darželio tinklalapyje, vaikas natūraliai neauga vienodo amžiaus žmonių grupėse. Ir šeimoje, ir ugdymo įstaigoje, ir vėliau gyvenime jį sups skirtingo amžiaus žmonės. Mišraus amžiaus grupė suteikia daugiau galimybių stebėti aplinkinius ir ugdyti platų spektrą kompetencijų. Vaikai vystosi skirtingu tempu, tad ikimokykliniame amžiuje itin svarbus individualizavimas. Kasdien bendraudamas su įvairaus amžiaus vaikais, vaikas turi daugiau galimybių užsiimti veikla, kuri atitinka jo lygį bei susirasti jam tinkančius, jį papildančius draugus.

Privataus darželio „Vaikystės Sodas“ ugdymo programa pagrįsta autorine dr. Austėjos Landsbergienės kontekstinio ugdymo programa, Tarptautinio Bakalaureato programa, Tarptautine pradinio ugdymo programa, Reggio Emilia programa, Švedijos nacionaline ikimokyklinio ugdymo programa, H.Gardnerio ir L. Vygotskio edukologinėmis idėjomis bei naujausiais moksliniais tyrimais.
Privataus darželio „Vaikystės Sodas“ ugdymo programa remiasi 4 kolonomis: raštingumas, gamtos mokslai, emocinis intelektas ir matematika bei IT.

Tarptautinis montesori darželis

Dar vienas dėmesio vertas darželis tai Tarptautinis montesori darželis Vilniuje. Čia ugdomi įvairių tautybių vaikai, kurių amžius nuo pusantrų iki 7 metų. 1,5-3 metų vaikams kaina mėnesiui kainuoja 600 eurų su maitinimu, 3-6 metų vaikams – 550 eurų. Vienkartinis stojimo mokestis – 300 eurų, papildomai kasmet už ugdymo priemones reikia sumokėti 200 eurų.

Vilniaus montesori vaikų darželyje yra dvi darželio grupės 3–7 metų vaikams ir viena 1,5–3 metų lopšelio grupė. Čia vadovaujamasi dr. Marijos Montessori sukurta ugdymo filosofija ir stengiasi įgyvendinti šios garsios pedagogės metodus. Šio metodo esmė – išugdyti mokymosi džiaugsmą.

Visas ugdymas čia padalintas į penkias pažinimo sritis:

1. Praktinio gyvenimo pratimai – vaikai mokosi atlikti daugybę namų ruošos darbų, pvz.: užsirišti batus, paserviruoti stalą, plauti indus ir pan.
2. Pojūčių lavinimo pratimai – vaikai ugdosi visus pojūčius, pvz.: regos, lytėjimo, klausos, svorio, temperatūros, uoslės, skonio, stereognostinio pojūčio. Visos juslės yra lavinamos montesorinių priemonių pagalba.
3. Matematika– gausybė matematinių ugdomųjų priemonių ir žaidimų padeda vaikams išmokti kiekių formavimą, skaičius, skaitmenis, pagrindines matematines funkcijas.
4. Kalbos ugdymas – šiurkščių raidelių bei nešiojamo raidyno pagalba vaikai greičiau pradeda pažinti raides, įsisavina taisyklingą raidžių rašymo kryptį. Klasėje gausu žodyną laivinančių ugdomųjų priemonių.
5. Pasaulio pažinimas (biologija, geografija, istorija, menai) – vaikai turi galimybę dirbti su Lietuvos gyvūnų ir augalų klasifikavimo kortelėmis, pasaulio vėliavomis, gaubliais, dėlioti pasaulio ar žemynų žemėlapius, dirbti su įvairiais kalendoriais ir laikrodžiais. Švęsdami nacionalines ir kultūrines šventes vaikai kalbasi su auklėtojomis apie istoriją ir tradicijas.

Darželių tinklas „Mažųjų valdos“

Kitas sostinės darželių tinklas „Mažųjų valdos“ – taip pat nėra iš pigiųjų. Stojimo mokestis šeimai kainuoja 400 eurų, o kiekvieną mėnesį teks pakloti po 550 eurų už ugdymą, papildomai – už maistą.

Kaip teigiama jų tinklalapyje, šiuose darželiuose vaikai ugdomi pagal autorinę Renatos Lazdin harmoningos raidos ugdymo metodiką. Jos esmė – skirti vienodą dėmesį visiems trims elementams: protui (intelektinis ugdymas), „širdžiai” (emocinis) ir kūnui (fizinis).

„Manęs dažnai klausia – ar ne per daug? Tikrai ne, nes vienas pagrindinių mano tikslų – padėti tėvams suvokti savo vaiko supergalias. Pirmas vaiko septynmetis ir ypatingas tuo, kad atrasti, išmokti, suprasti vaikui labai dažnai per paprasta, o ne per sudėtinga. Priešingai, nei tada, kai ateina laikas keliauti į mokyklą ir atitikti kažkokius „standartus”. Bet, tam, kad išties būtų paprasta reikia laikytis kelių svarbių taisyklių. Pirma, daryti viską džiaugsmingai ir su meile, gerbiant vaiko stebuklą ir jo dvasinius poreikius. Tai ne gražūs žodžiai, tai metodas. Antra – daryti žaismingai, nes bandyti priversti tokio amžiaus vaikus gali būti pražūtinga jų potencialui ir kūrybiškumui. Trečia, tiesiogiai nereikalauti rezultato, nematuoti pasiekimų, nes testavimas ikimokyklinukus tiesiog gniuždo“, – pasakoja „Mažųjų valdų“ steigėja Renata Lazdin.

I pakopos (2-3,5 m. vaikai) grupėje yra 11 vaikų (jais rūpinasi lietuvė auklėtoja ir pakaitomis ispanakalbiai/anglakalbiai/rusakalbiai auklėtojai, bei auklėtojų padėjėja), II pakopoje yra iki 15 vaikų ir 2-3 auklėtojos (priklausomai nuo dienos veiklų), vyriausiųjų grupėje būna iki 20 vaikų ir 2-3 auklėtojos (priklausomai nuo dienos veiklų). Pastaroji grupė daugumai pamokų dalinasi į dvi mažesnes grupes. Prie šių specialistų su vaikais nuolat dirba muzikos ir matematikos mokytojai, gimnastikos treneriai ir psichologė.

Tiesa, šiuose darželiuose nėra būrelių – kalbos, muzika, matematika, dailės saviraiška, lauko pedagogika ir žygiai, gimnastika, išvykstamoji edukacija – suvokiami kaip baziniai kiekvieno vaiko poreikiai.

Anot vadovės, maistui čia taip pat skiriama daug dėmesio. „Ekologiškas maistas, gaminamas pagal naujausias sveikatingumo rekomendacijas, šviežiam maistui naudojant vietos ūkininkų produkciją. Valgiaraštyje nėra dešrelių. Vaikai noriai valgo ne tik mėsos maltinukus, bet ir tokį maistą, kaip burokėlių kotletukai, avinžirnių troškinys. Patikrų metu specialistai stebisi, koks skanus ir naminis yra jų skanaujamas maistas. Tėvams pageidaujant galima rinktis ir vegetarišką maitinimą ar maitinimą alergiškiems vaikams, profilaktiškai ligų metu atsisakyti pieno. Net namuose rekomenduojame mažinti cukraus kiekį, nevartoti konservantų“, – pasakojo darželio vadovė.

Darželis „Aukštyn kojom“

Kitas sostinės darželis „Aukštyn kojom“ siūlo ugdymo programą, už kurią teks sumokėti 420 eurų per mėnesį, papildomai – vienkartinis stojamasis mokestis 300 eurų.

„Mūsų darželis remiasi pozityvaus ugdymo bei demokratiškumo principais. Mums ypač svarbu, kad vaikai mėgautųsi savo vaikyste, augtų laisvi, ugdytųsi pagarbą kitam, suvoktų, jog visuomet turi pasirinkimo laisvę ir jaustų atsakomybę dėl savo priimtų sprendimų. Taip pat didelį dėmesį skiriame vaikų literatūrai. Nuo pirmųjų metų „Aukštyn Kojom“ darželyje iki tol, kol iškeliauja į mokyklą, vaikai perskaito apie 200 knygų!“ – pasakojo darželio vadovė Aurėja Maslauskė.

Anot jų, dar vienas svarbus aspektas – kad čia vyrauja suaugusiųjų ir vaikų lygybė, taigi jie mokosi suprasti ką reiškia abipusė pagarba. Sprendžiant kasdienius klausimus visų balsai yra lygūs, taigi vaikai nuo mažų dienų mokosi ne tik būti tolerantiškais, išklausyti draugą ir priimti įvairias mintis ar idėjas, bet drąsiai dalintis savo mintimis bei jas argumentuoti.

Asociatyvi nuotr.

Grupes sudaro nuo 10 iki 15 vaikų. Su viena grupe visuomet dirba du pedagogai. Darželyje siūlomi tokie būreliai kaip šachmatai, sportas, anglų kalba, muzika, teatras, programavimas.

„Bendradarbiaujame su puikiais maisto tiekėjais, jie visuomet stengiasi atsižvelgti į vaikų poreikius. Maistas plataus raciono, šviežias, skanus ir sveikas. Taigi vaikų mityba subalansuota, kupina reikalingų maistinių medžiagų, vitaminų ir reikiamo kiekio mineralų. Be to, jei vaikas turi alergijų maisto produktams – yra galimybė turėti individualų meniu“, – apie maistą pasakojo darželio vadovė.

Kaip vieną didžiausių savo išskirtinumų jie įvardijo knygas. „Visos veiklos ir projektai remiasi Vaikų literatūra. O kad vaikai geriau suprastų knygos kontekstą ir matytų ne tik „didelį paveikslą“, bet pastebėtų ir smulkmenas, taikome interaktyvaus skaitymo metodiką, kitaip tariant, į pagalbą pasitelkiame skaitymo strategijas bei minčių žemėlapius. Net pačių mažiausiųjų grupėse pedagogai kasdien skiria laiko interaktyviajam skaitymui. Skaitydami istorijas padedame vaikams ugdytis pažinimo, komunikavimo bei menines kompetencijas, motyvuojame atskleisti savo kūrybiškumą, lavinti vaizduotę. Be to skaitymo metu vaikai mokosi sisteminti informaciją, taip pat susipažįsta su herojais, iš jų semiasi idėjų, mokosi gyvenimiškų pamokų, vertybių ir susipažįsta su pasauliu“, – pasakojo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)