Pradėkite nuo įsivertinimo

Egzaminams pasirengti bus lengviau, jei aiškiai žinosite, kuriose srityse jaučiatės užtikrintai, o kuriose dar reikėtų patobulėti. Tai padės planuoti laiką ir tinkamai paskirstyti savo dėmesį. „Pirmiausia gerai išsiaiškinkite, ką mokate, gerai suprantate, kas vis dar neaišku, o ko visai nemokate. Jums gali labai praversti įvairūs diagnostiniai testai ar papildomo mokymo(-si) ir pasirengimo egzaminams užduočių sąsiuviniai. Tereikia tiksliai paskirstyti savo pastangas: jei tikslas – 100 balų, skirkite daugiau dėmesio ne baziniams uždaviniams (išskyrus tempo ir gebėjimo sutelkti dėmesį į pasitikrinimo seansus), bet patiems sudėtingiausiems, kurie dažniausiai ir neleidžia pasiekti aukščiausių įvertinimų. Visada prisiminkite: klasika svarbiau už variacijas. Yra pagrindinės temos, yra tipiniai tų temų uždaviniai. Išmokite neklysdami juos spręsti“, – pataria B. Burgis.

Sumažinkite jaudulį

Psichologė A. Blandė atkreipia dėmesį, jog dažnai patys sau keliame stresą elgdamiesi atsainiai ir atidėliodami. Tada baisu tampa ir kitiems, ir jums. Jei nuosekliai dirbate ir stengiatės, nebijokite parodyti savo pasiekimų ir darbo – tai sumažins aplinkos spaudimą, galėsite paprašyti jūsų netrikdyti. Taip pat svarbu suprasti, kad stresas ir jaudulys yra ne tik jūsų galvoje, tai veikia ir visą kūną, todėl verta daryti atsipalaidavimo pratimus, kai situacija tampa įtempta ir norite nurimti, susikaupti. „Svarbiausia, nepamirškite darbo ir poilsio režimo: mokykitės ir ilsėkitės iš visos širdies. Išlaikoma pusiausvyra padės nepervargti, išlaikyti tinkamą dėmesį, ir mokymosi laikas bus kokybiškas ir efektyvus“, – pataria psichologė.

Asta Blandė

Nors egzaminus laiko vaikai, dažnai jiems rengiasi visa šeima! Deja, kartais, nors ir norėdami gero, tėvai vaikams gali sukelti papildomą jaudulį ar įtampą. Psichologė A. Blandė duoda keletą svarbių patarimų tėvams, gerinančių atmosferą namie ir padedančių tinkamai palaikyti vaiką:

  • Supraskite, kad ne jūs, o jūsų vaikas privalo pasirungti su savimi ir įveikti šį etapą;
  • Priminkite jam, kad nesate kontrolierius, bet stebite situaciją ir tai, kokios papildomos pagalbos jam gali prireikti;
  • Padėkite jam planuoti darbo ir poilsio režimą, patarkite, kas jums padėdavo ar trukdė, kai mokėtės ar rengėtės šiam svarbiam etapui;
  • Būkite supratingesni, ne tokie įkyrūs;
  • Raskite ir kitų temų pasikalbėti, nes paprastai vaikai nuo tėvų ima bėgti ne todėl, kad jie blogi, bet dėl to, kad šeimos ašimi tampa vienintelė tema – „EGZAMINAI“.


Derinkite įvairius pasirengimo egzaminams būdus

Nors pagrindinis ir efektyviausias pasirengimo egzaminams būdas vis dar yra pamokos, taip pat svarbi ir mokytojo pagalba, tuo mokymasis nesibaigia, reikia dirbti ir savarankiškai, individualiai. Lietuvių kalbos mokytoja A. Janickienė pataria prieš rengiantis lietuvių kalbos ir literatūros egzaminui pirmiausia perskaityti kūrinius, gerai pasikartoti egzamino programoje nurodytus autorius, atkreipti dėmesį į nagrinėjimo aspektus, pasigilinti į literatūros raidą, rasti raktą į kiekvieno autoriaus kūrybą. „Pasirengimo egzaminui ir medžiagos kartojimo būdai priklauso nuo mokinio mokymosi stiliaus, turimų pagrindų ir gebėjimų, mokėjimo mokytis savarankiškai, todėl reikėtų derinti kelis būdus, juolab kad turime daug įvairaus pobūdžio profesionaliai parengtos skaitmeninės mokomosios medžiagos, pavyzdžiui, EDUKA klasės užduotis galite derinti su užduočių sąsiuviniais „Prieš egzaminą“, autorių kūriniais ir mokykloje pateikiama mokomąja medžiaga“, – pataria pedagogė A. Janickienė.

B. Burgis sako, kad svarbiausia yra informacijos šaltinių, mokymosi būdų įvairovė. „Labai pravartu išgirsti, perskaityti bent keleto mokytojų parengtas pamokas ir medžiagą. Pasimokykite su geriau už jus išmanančiais bendraklasiais. Taip pat išbandykite „rusiškos ruletės“ principą: užduotis rinkitės atsitiktinai iš įvairių temų ir įvairaus sudėtingumo. Pabandykite taip: vieną dieną per pusvalandį išspręskite dešimt nesudėtingų uždavinių, o kitą dieną dvi valandas spręskite penkis sunkius uždavinius. Tai padės suprasti, ko jums labiau trūksta – spartumo ar ištvermės. Ir būtinai įpraskite viską rašyti kaip švarraštyje, o ne juodraštyje, tada sutaupysite laiko per egzaminą.“

Paprašykite mokytojo pagalbos

Ne kas kitas, o mokytojai geriausia pažįsta savo mokinius, žino, kokie jų turimi dalyko pagrindai, spragos, todėl gali rekomenduoti naudingas papildomas reikiamo pobūdžio užduotis. „Drąsiai prašykite mokytojus patarti, kokius šaltinius ar mokymosi priemones rinktis konkrečioms spragoms užpildyti“, – pataria lietuvių kalbos pedagogė.

„Mokytojai turi kuo anksčiau kiekvienam moksleiviui pasakyti kuo tikslesnę „diagnozegzę“. Tam visada puikiai tiks EDUKA klasės diagnostiniai testai, nes mokytojas kiekvienam mokiniui gali „dozuoti“ individualaus darbo (pamokose ir namie) apimtį. Jei matote, kad atliktų užduočių ar jose padarytų klaidų iki galo nesuprantate, prašykite mokytoją pakomentuoti ir patarti, kaip tokių klaidų išvengti ateityje“, – pabrėžia B. Burgis.

Egzaminas

Nepamirškite savęs

Psichologė A. Blandė atkreipia dėmesį, kad žmogaus elgesys dažnai prasideda nuo minties ir jausenos, todėl rengiantis svarbiam etapui yra būtinos kelios nuostatos:

  • Žmogaus vertė nepriklauso nuo to, koks yra jo egzamino balas, – tai turi suprasti tiek tėvai, tiek pedagogai;
  • Kiekvienas žmogus yra individualus, tad labai svarbu pažinti tą, kuriam prieš akis egzaminai: kaip greitai jam pavyksta perprasti informaciją, kaip geriausiai sekasi rengtis egzaminui (po truputį ir dažnai ar greitai ir gaunant daug informacijos), kaip greičiau išmoksta: dirbdamas su draugu, individualiai ar bendraamžių grupėje;
  • Kiekvienas turi savo būdų įveikti stresą, todėl jei pavyktų papildyti šį žinių ir įgūdžių bagažą, per egzaminą jūsų neparklupdytų įtampa ir rezultatai būtų geresni;
  • Kiekvienas norimas tikslas reikalauja pastangų, o jei jų neįdedama, mažėja ir jūsų, ir artimų žmonių lūkesčiai.


Egzaminai – tai olimpiada, kurioje karaliauja daug veiksnių: stresas, noras nugalėti save ir kitus, noras parodyti geriausią rezultatą, tačiau net ir patys geriausi sportininkai patiria nesėkmių. Svarbu žinoti, kad svarbiausi ir artimiausi žmonės pasitiks tave su bet kokiu rezultatu, džiaugsis ir sveikins arba padės tau atsitiesti.

Taigi, pedagogė A. Janickienė linki susikaupti, ramiai susidėlioti prioritetus ir racionaliai padirbėti, taip pat dvasios laisvės ir kūrybiškumo. Pasitikėkite savimi ir tikėkite savo sėkme!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją