Šia iniciatyva siekiama paskatinti moksleivius drąsiai siekti savo svajonių. Šįkart naujo fin-tech startuolio įkūrėja Jurgita Rimkevičienė aplankė Vilniaus Jėzuitų gimnaziją. Po pamokos, praleistos kalbantis su abiturientais apie tikslus ir planus, ji ragina nekelti vaikams aukštų tikslų ir leisti ne iš pirmo karto pasirinki specialybę.

Daugiau nei trylika metų dirbusi šeimos versle – architektūrinio projektavimo įmonėje, Jurgita Rimkevičienė nusprendė įkurti finansinių dokumentų srauto automatizavimo startuolį. Pati prisipažįsta – žengė ten, kur turi mažai žinių ir patirties. Tačiau norėjo išspręsti iškilusią problemą šeimos versle, ir tai tapo pretekstu žengti lauk iš komforto zonos.

„Šiuo metu vystau savo startuolį ir dalyvauju „Baltic Sandbox“ verslo ir technologijų akseleratoriuje. Startuolis kurs finansinių dokumentų automatizavimo įrankį“, – sakė J. Rimkevičienė.

Aiškus suvokimas, kuo nori užsiimti, atėjo tik sulaukus 38-erių

Jėzuitų gimnaziją Jurgita pasirinko atsitiktinai, kadangi nereikėjo toli važiuoti ir abiturientams tiko ankstyvas pamokos laikas.

„Kai sulaukiau moksleivių atsiliepimų, buvau priblokšta – net 16 vaikų iš 17 užpildė įvertinimo anketas, jie rašė „Jūsų patirtis svarbesnė už teoriją“. Iš tiesų vykdama į šią mokyklą labai svarsčiau, kuo galėčiau pasidalinti, kokios tematikos turėtų būti ta pamoka. Pati turiu tris vaikus, iš kurių vyriausiajam – be penkių minučių 16-a. Paauglys sūnus nuteikė blogiausiam, kad moksleiviai gali pradėti naršyti mobiliuosiuose telefonuose, kalbėtis tarpusavyje ir visiškai nesidomėti pranešimu. Tačiau nutiko priešingai – abiturientai įsitraukė į dialogą, dalinosi savo istorijomis apie tai, kaip jau šiandien yra susikūrę būdus gauti nuolatinių pajamų.

„Jų taip pat klausinėjau apie tai, kas jiems yra svarbu, kaip jiems sekasi. Jaučiu, kad jaunimas protingesnis už mūsų kartą. Mes turėjome mažiau galimybių – todėl kaskart labai džiaugiuosi: jiems visos durys atviros. Mano pranešimo esmė buvo: nebijokite. Daryti, tai ką norite, kalbėti apie savo svajonę, nebijokite gauti grįžtamojo ryšio iš kitų žmonių“, – patarė J. Rimkevičienė.

Dar daugiau – jos nuomone, tik tu vienintelis gali įgyvendinti savo svajonę, jei tikrai ja tiki.
„Papasakojau jiems savo istoriją: aš iki 38-erių nežinojau, ką konkečiai noriu veikti, kurioje srityje galėsiu maksimaliai būti naudinga. Esu dirbusi ir energetikos srityje, banke, šeimos versle, pasisėmiau pačios geriausios patirties. Tačiau pradėjusi vystyti startuolį, išgyveni visą emocijų amplitudę, kartais nuo ekstazės iki visiško nusivylimo, bet kūrybinė prasme tai yra fantastiškas jausmas“, – sakė pranešėja.

J. Rimkevičienė labai skatino abiturientus savo idėją plėtoti akseleratoriuose, pasinaudoti mentorių patarimais ir pagalba.

Stengėsi nekankinti jų klausimu „Tai kur stosi?“

„Stengiausi nekankinti klausimu: „Tai kur stosite?“, nes žinau, kad jie ir taip patiria didžiulį spaudimą. Aš turiu du paauglius namuose. Ir pati kažkada buvau paauglė. Tiesiog skatinau juos nebijoti bandyti įgyvendinti savo svajones ir klysti“, – sakė startuolio įkūrėja.

Užverčiantiems abiturientus tokiais klausimais ji sako: „Nėra tikslo jiems kelti tikslus. Nes jie ir taip nuolat tuose tiksluose gyvena: tai kontrolinis, tai atsiskaitymas. Nemažą spaudimą abiturientai gauna ir iš supančios aplinkos. Spaudimas jiems yra labai didelis, o taip nesinori, kad jie „perdegtų“ tokiame jauname amžiuje. Augant geriausias pavyzdys jiems yra šeimos nariai. Todėl jiems patariau nesidrovėti kreiptis į savo tėvus, kaip geriausius mentorius ir mokytojus“, – svarstė J. Rimkevičienė.

Technologinį fin-tech startuolį įkūrusi moteris baigė VGTU, vėliau – ISM ir „Norwegian Business School Executive“ apsigynė verslo magistro laipsnį. Ji pripažįsta, kad studijos davė naudos tik tuomet, kai į jas atėjo subrendusi, o paskaitose analizuodavo iššūkius, kylančius šeimos versle, kitaip tariant, sprendė realias praktines problemas, iš to rengdavo modulių baigiamuosius darbus ir pokyčius įgyvendindavo šeimos įmonėje. O bendramoksliai tapo pačiais geriausiais mentoriais ir noriai dalinosi patirtimi.
„Todėl svarbiausia mano žinutė šitiems jaunuoliams buvo: nebijokite. Nebijokit klysti ir nepasiduokit. Nepriimkite staigaus ir momentinio sprendimo – geriau „paleisti“ situaciją, duoti sau laiko. Liaudies išmintis sako „rytas už vakarą protingesnis“ ir tai tikrai veikia sprendimas ateina savaime“, – sakė J. Rimkevičienė.

Pati pašnekovė, prisijungusi prie iniciatyvos „Women GoTech“ iš architektūros srities pasuko į informacines technologijas – nežinomybę, naujoves ir naujus iššūkius.

Ji teigė patyrusi daugybę teigiamų emocijų pamokos metu bei vėliau skaitydama abiturientų parašytus atsiliepimus apie šią pamoką.

„Pastarosiomis dienomis pati abejoju savimi, bijau ateities. Per pristatymą iš tiesų supratau, jog bijoti reikia, tik neišsigąsti, nes išsigandusi nepasieksiu to, ko noriu“, – perskaičiusi tokį merginos grįžtamąjį ryšį J.Rimkevičienė buvo tikra, kad į mokyklą vyko ne veltui.

„Lietuvos Junior Achievement“ ir „Women Go Tech“ per šiuos ir ateinančius metus ketina aplankyti 100 mokyklų, esančių įvairiuose Lietuvos regionuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)