Svarbu atsižvelgti į individualumą

Ikimokyklinukų maitinimas, nors apie jo kokybę pastaruoju metu kalbama itin daug, iš tiesų yra gana paprastas procesas. Vaikai nusiplauna rankas, atsisėda prie stalų, pavalgo, nusineša indus ir nusiplauna rankas. Visi sutaria – valgyti vaikui reikia, aplinka turi būti švari, o maistas kokybiškas.

Tuo tarpu vaikų poilsis dienos metu, nors taip pat yra išties paprastas procesas, kelia daug diskusijų. Yra suaugusiųjų, kurie savo pietų miegą darželyje atsimena su siaubu: kai buvo liepiama miegoti, baudžiama už kalbėjimą ar net akys uždengiamos šlapiu rankšluosčiu. Tai labai prastos pedagogikos pavyzdžiai, į juos čia ir nesigilinsime. Svarbiausia yra užtikrinti, kad poilsis atitiktų vaiko poreikius.

Ugdant ikimokyklinio amžiaus vaikus, itin svarbu atsižvelgti į jų individualumą. Kaip ir mes, suaugusieji, taip ir vaikai – visi esame skirtingi. Ne vieną vaiką auginantys tėvai netrunka pastebėti vaikų charakterio savybių, energijos lygio bei kitų poreikių skirtumų. Ikimokyklinio ugdymo pedagogai, ugdantys daug vaikų, dar geriau pastebi skirtumus.

Vaikai miega/Vaikystės sodo nuotr.

Mes žinome, kad yra vaikų, kurie visai nemiega. Jie pilni energijos iki pietų, tada truputį sulėtėja, bet popiet užmigti jiems nebūtina. Yra vaikų, kurie užmiega vos pradėjus skaityti pasaką – vos kambarys užtemsta, jie užmerkia akis ir po kelių minučių jau snaudžia. Yra vaikų, kurie miega daugiau nei 2 valandas, ir tokių, kurie žvalūs pabunda po 30 minučių.

Po intensyvios pirmosios dienos dalies vaikams reikia pailsėti. Kai kurie pailsi miegodami, kiti – ramiai vartydami knygeles, treti – tyliai pagulėdami ir paklausydami skaitomos knygos.
Ikimokyklinio ugdymo įstaiga privalo sudaryti vaikams sąlygas pailsėti – ramią vietą su čiužiniais ar lovomis, vaikams tinkamą švarią patalynę ir užtikrinti, kad vaikai – tiek, kiek ir kaip jiems reikia – pailsėtų.

Mobilūs baldai ir tinkama aplinka

Inovatyvūs pedagogai sutaria, kad klasės turi būti mobilios – su nesunkiai stumdomais baldais, galimybe nevaržomai judėti ir susikaupus dirbti. Miegamieji kambariai darželiuose jau seniai nebėra būtinybė – kam turėti kambarį, kurį naudojame tik kelias valandas (kol vaikai ilsisi). Juk galima visas erdves paruošti taip, kad jos tiktų įvairiai veiklai – kai ateina numatytas poilsio laikas, buvusi žaidimo erdvė tampa poilsio erdve, o po poilsio ten vėl vyksta ugdymo procesas.

Tokiose klasėse naudojami mobilūs baldai – gana lengvi, saugūs, funkcionalūs. Štai lovelės gali užimti vos kelis kvadratinius metrus klasėje. Jos sudedamos vienos ant kitų, kai klasėje vyksta veikla ir yra išdėliojamos (vyresnieji vaikai jas išdėlioja savarankiškai, nes lovelės gana lengvos), kai dienotvarkėje numatytas poilsis. Išskirtinais atvejais, kai vaikas jau ryte jaučiasi pavargęs, jis gali lovelę pasidėti klasės kampe, pagulėti ir netrukus vėl prisijungti prie draugų. Tai – ugdymo ir priežiūros procesų individualizavimo pavyzdys.

Vaikai miega/Vaikystės sodo nuotr.

Higiena yra dar vienas svarbus aspektas. Ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankantiems vaikams nutinka „avarijų”, todėl baldai (ir žaislai, ir kitos priemonės) turi būti lengvai valomi. Lovas ir čiužinius yra sudėtinga valyti, o štai loveles plastiko pagrindu užtenka nuplauti verdančiu vandeniu ir leisti išdžiūti.

Vaikų patalynė taip pat yra įvairi – tokia, kokią išsirenka su tėveliais. Juk vaikai į ugdymo įstaigą susirenka iš įvairiausių namų, su įvairiausiais įpročiais! Tai gali būti ir pūkiniai patalai su užvalkalais, ir nedidelė pagalvėlė bei vilnonė antklodė, o vasarą daug vaikų mėgsta miegoti tiesiog po dideliais rankšluosčiais. Tėvai geriausiai žino, kas labiausiai tinka jų vaikui.

Vaikai gali norėti po pietų ilsėtis ir pilnai apsirengę, ir persirengę pižama, ir su apatiniais drabužiais. Jeigu patalpoje, kurioje jie miegos, yra tinkama temperatūra, vaikai turėtų galimybę ilsėtis taip, kaip jiems tuo metu atrodo patogu.

Poilsio vaikams reikia skirtingai. Ikimokyklinio ugdymo įstaigos, kuriose vaikai praleidžia daugiau nei pusę dienos, turi sudaryti sąlygas vaikams pailsėti. Tai reiškia, kad personalas padės vaikams užmigti/pagulėti, pasirūpins, kad patalpoje būtų tylu ir prietema, suteiks asmeninę lovelę ir patalynę. Modernios ugdymo įstaigos turėtų atsižvelgti į tėvų nuomonę, vaikų poreikius bei pedagogų įžvalgas ir poilsį organizuoti taip, kaip įstaigai atrodo tinkamiausia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)