„The British School of Vilnius“

Neseniai Vilniuje duris atvėrusi The British School of Vilnius šiuo metu vykdo priėmimą į nuo rugsėjo prasidėsiančius mokslus. Kaina čia svyruoja nuo 7800 eurų (už darželį) iki 16200 eurų per metus už mokyklą. Paraišką ir reikalingus dokumentus galima pateikti internetu, o atsakymą, dėl priėmimo tėvai gauna jau per 5–10 darbo dienų. Anot mokyklos vadovės Gracie Lawrence, jie ieško mokinių, kurie yra visapusiški, turintys tvirtą akademinį potencialą, teigiamą požiūrį ir susidomėjimą užklasine veikla. „Esame pasiryžę užtikrinti, kad mūsų mokiniai galėtų tęsti mokymąsi aukščiausiu lygiu ir gauti prieigą prie aukščiausių universitetų Jungtinėje Karalystėje ir visame pasaulyje“, – teigia mokyklos vadovė.

Mokyklos mokestis yra nustatytas tam, kad galima būtų atitikti aukščiausią išsilavinimo standartą. Tėvams, kurie, deja, neturi finansinės galimybės leisti savo vaikų į šia mokyklą yra siūloma finansinė parama. Finansinės paramos programą remia ir sprendimus dėl jos priima „The School Trust" – ne pelno siekianti organizacija.

The British School of Vilnius
Gracie Lawrence, The British School of Vilnius
Mūsų vaikai pasiekia aukštų ne tik akademinių, bet asmeninių pasiekimų. Kiekvienas mokinys mums yra ypatingas, todėl skiepijame jam ne tik meilę mokslui, bet ir vertybes, patirtį, kuri lydės juos visą gyvenimą

Visos privalomos pamokos čia bus dėstomos anglų kalba Didžiosios Britanijos kvalifikuotų mokytojų. Remiantis Lietuvos įstatymų nustatytais reikalavimais, mokykloje vaikai sulaukę tam tikro amžiaus, taip pat turės lietuvių kalbos pamokas, kurias ves lietuviai mokytojai. Kiekvienoje klasėje bus vienas Anglijos kvalifikaciją turintis mokytojas ir jo padėjėjas.

Kadangi ši mokykla dar tik pradeda savo pirmuosius metus, kasmet ji augs kartu su mokiniais ir klasių čia daugės. „Mūsų mokyklos misija – būti lydere. O tai reiškia, kad siekiame aukščiausių standartų, kad ir ką bedarytume. Mūsų vaikai pasiekia aukštų ne tik akademinių, bet asmeninių pasiekimų. Kiekvienas mokinys mums yra ypatingas, todėl skiepijame jam ne tik meilę mokslui, bet ir vertybes, patirtį, kuri lydės juos visą gyvenimą“, – teigė mokyklos vadovė. Šioje ugdymo įstaigoje žadama, kad vaikai susipažins ir su muzika, vaidyba, sportu, menais. Tik viską išbandę jie galės pasirinkti tai, kas juos iš tiesų žavi.

VIMS – International Meridian School

Šioje mokykloje ugdymas vyksta lietuvių kalba pagal patvirtintas ŠMM programas. Mokestis už mokslą – 5550 eurų per metus. Į kainą įskaičiuoti vadovėliai, soc. pedagogo, logopedo, psichologo konsultacijos, seminarai tėvams, sustiprintos Kembridžo ugdymo programos pamokos anglų kalba. VIMS mokykla – visos dienos mokykla, teikianti priežiūrą iki 18 val., kur vaikai gali atlikti namų darbus ir lankyti būrelius. Mokykla suteikia galimybę naudotis skaitmenine įranga: 3D ir virtualios realybės programine technika, interaktyviais ekranais kiekvienoje klasėje (SMART display), edukaciniais robotais, interaktyviais žaidimais bei modernia STEAM laboratorija su naujausia įranga.

VIMS – International Meridian School

Mokykloje mokosi apie 200 moksleivių nuo ikimokyklinės grupės (3,5 m. vaikučių) iki IV gimnazinės (12) klasės. Didžiausią moksleivių dalį sudaro lietuvių šeimų vaikai, bet yra ir užsieniečių. Čia mokosi virš 20 tautų atstovai.

Norint pakliūti į mokyklą, laikomi stojamieji testai: į 1 klasę – socialinių įgūdžių patikrinimas, į 2-12 kl. – lietuvių, anglų ir matematikos žinios.

Nuo 2014 metų VIMS mokykla pirmoji šalyje pradėjo siūlyti tarptautinę Kembridžo ugdymo programą ir tapo akredituota tarptautine Kembridžo mokykla (Cambridge International School). Mokiniai gali gilinti savo žinias, mokydamiesi dalykų anglų kalba ir baigę programą gauti visame pasaulyje pripažįstamą sertifikatą.

Dauguma pedagogų yra lietuviai, bet dirba ir kitataučių: britas, azerbaidžanietis, rusė, Amerikos lietuvė, vengrė, turkas, lenkas, latvis ir kt.

Jolanta Riaukienė, VIMS
Džiaugiamės, kad vienas dvyliktokų, išlaikęs fiziką 100-uku, įstojo į vieną iš penkių stipriausių universitetų Didžiojoje Britanijoje – Warwicko universitetą, kur gavo stipendiją studijuoti fiziką

„Pernai išleidome savo pirmąją abiturientų kartą ir džiaugiamės, kad visi pasuko planuotu ir pasirinktu keliu. Džiaugiamės, kad vienas dvyliktokų, išlaikęs fiziką 100-uku, įstojo į vieną iš penkių stipriausių universitetų Didžiojoje Britanijoje – Warwicko universitetą, kur gavo stipendiją studijuoti fiziką. Kitas buvęs mūsų ugdytinis mokosi University College London farmaceptiją (vaistų gamybą). Didžiuojamės vienu savo dvyliktoku, pasirinkusiu Lietuvos kariuomenės kario savanorio kelią. Šiuo metu jis tarnauja Lietuvos kariuomenėje. Kiti pasirinko studijas Lietuvoje“, – pasakojo direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolanta Riaukienė.

VIMS – International Meridian School

Mokykla nuo pat savo įsikūrimo rodė gražų pavyzdį, priimdama keletą vaikų iš globos namų. „Ir dabar turime vaikų iš socialiai remtinų šeimų. Taip pat, skirdami stipendiją, kasmet kviečiame prisijungti vaikus, parodžiusius geriausius rezultatus tarptautiniame matematikos konkurse PANGEA, kurį organizuoja VIMS mokykla visoje Lietuvoje ir tarptautinėse intelekto varžybose anglų kalba Owlypia“, – teigė pašnekovė.

Tarptautinė Amerikos mokykla Vilniuje (AISV)

Ši mokykla gyvuoja jau 25-erius metus ir yra pirmoji Vilniuje įsteigta tarptautinė mokykla. Šiuo metu čia mokosi 290 moksleivių. Beveik pusė mokykloje besimokančių vaikų – Lietuvos piliečiai, kurie turi unikalią galimybę mokytis kartu su bendraamžiais iš daugiau nei 26 šalių. Priklausomai nuo klasės, mokestis už mokslą metams čia siekia nuo 3600 Eurų iki 17000 Eurų. Į šį mokestį įeina mokymo priemonės, dalis popamokinių būrelių, ekskursijos.

Tarptautinė Amerikos mokykla Vilniuje

„Į pradines klases galime priimti moksleivius net ir su minimaliomis anglų kalbos žiniomis, o stojant į vyresnes klases, atliekamas anglų kalbos ir matematikos žinių patikrinimas. Taip pat prašome rekomendacijų ir pažymių iš anksčiau lankytų mokyklų. Būna atvejų, kai į kai kurias klases negalime priimti visų norinčiųjų, tad sudaromi laukiančiųjų sąrašai“, – pasakojo mokyklos direktoriaus padėjėja Ieva Dovydėnienė. Tiesa, mokykla jau planuoja antrąjį plėtros etapą ir pradeda naujos pradinės mokyklos statybą, tad tikisi po 1-2 metų priimti dar daugiau moksleivių.

AISV mokymo standartai ir gairės sudaryti remiantis pažangiausiomis JAV bei Europos tarptautinių mokyklų mokymo programomis. Visi mokomieji dalykai mokykloje dėstomi anglų kalba. Vaikai mokomi nedidelėse klasėse – 15-20 vaikų, kiekvienoje pradinėje klasėje dirba mokytojas su asistentu. Lietuvių kaip gimtoji kalba dėstoma 5 kartus per savaitę pagal lietuvių kalbos programas ir standartus. Be to, moksleiviai mokosi dar po vieną užsienio kalbą 4-5 kartus per savaitę – rusų, vokiečių arba prancūzų.

Moksleiviai, neturintys pakankamai anglų kalbos įgūdžių, lanko anglų kaip negimtosios kalbos pamokas nedidelėse grupėse kartu su kitais panašaus kalbinio lygio vaikais tam, kad kuo greičiau pasiektų reikiamą klasės kalbinį lygį.

Stephane Ruz, AISV
AISV mokytojai yra pagrindinis mūsų pasididžiavimas. Jie ypač geri savo srities specialistai iš JAV, Lietuvos ir kitų šalių, turintys ilgametę darbo patirtį Amerikos ir tarptautinėse mokyklose bei aukščiausią kvalifikaciją

„AISV mokytojai yra pagrindinis mūsų pasididžiavimas. Jie ypač geri savo srities specialistai iš JAV, Lietuvos ir kitų šalių, turintys ilgametę darbo patirtį Amerikos ir tarptautinėse mokyklose bei aukščiausią kvalifikaciją, įgytą užsienio arba Lietuvos universitetuose“, – pasakojo mokyklos direktorius Stephane Ruz. „Mokymo procese ypač svarbus žinių ir įgūdžių taikymas praktikoje, skatinamas kūrybinis ir analitinis mąstymas, vykdoma daug projektinių bei savarankiškų darbų. Moksleiviai kelis kartus per metus laiko norminius (MAPS) testus, kurių rezultatus lyginame su bendraamžių iš JAV ir kitų tarptautinių mokyklų rezultatais. Per turtingą mokymosi patirtį įgyjamos žinios, lavinami akademiniai ir bendravimo įgūdžiai bei ugdomas pasitikėjimas savimi leidžia visiems moksleiviams realizuoti savo gebėjimus ir vėliau būti naudingiems pasaulio bendruomenei.“

Šiai mokyklai suteikta dviejų tarptautinių organizacijų (CIS ir MSA) akreditacija. Be to, ji yra Tarptautinio bakalaureato (IB) pasaulio mokyklų tinklo dalis. 11-12 klasių moksleiviai gali mokytis pagal IB Diplomo programą. IB mokyklų bruožas – dideli akademiniai reikalavimai, analitinio mąstymo ugdymas ir tarptautiškumas.

Mokyklos Valdyba daugiau nei prieš 10 metų įsteigė stipendijų fondą, kuris skirtas gerai besimokantiems 6-12 klasių moksleiviams, norintiems studijuoti šioje mokykloje. Pagrindiniai kriterijai, taikomi pretendentams gauti stipendijas, yra šie: akademiniai moksleivio sugebėjimai, charakterio savybės, užklasiniai pasiekimai, anglų kalbos žinios bei pagrįstas finansinės pagalbos poreikis. Dėl paramos gali kreiptis tiek nauji, tiek jau besimokantys 6-12 klasių moksleiviai. Stipendijų fondo dydį nustato mokyklos valdyba vieneriems mokslo metams. Tiesa, skiriama parama tik iš dalies kompensuoja mokestį už mokslą.

Tarptautinė Amerikos mokykla Vilniuje

Dauguma moksleivių, baigę šią mokyklą, stoja į užsienio universitetus, vienas kitas lieka studijuoti Lietuvoje. Ugdymo įstaiga išleido jau 8 absolventų laidas ir dalis jų mokosi ar yra baigę prestižinius pasaulio universitetus: Harvardą, Jeilį, Imperatoriškąjį Londono koledžą, MIT, NYU Abu Dabyje ir daugelį kitų.

Dar vienas dalykas, kuris mokantis AISV palengvina kelią į svajonių universitetus – stipendijos. „Pernai mūsų absolventai gavo 1,5 mln. JAV dolerių vertės stipendijų pasiūlymus iš universitetų, kad galėtų padengti didžiąją dalį savo universitetinių studijų kainos. Todėl padedame savo mokiniams įgyvendinti svajones ir stengiamės, kad finansai netaptų kliūtimi kelyje į išsikeltus tikslus. Mokykloje visu etatu dirba karjeros konsultantė, kuri jau nuo 9 klasės padeda moksleiviams ir jų šeimoms pasirinkti studijų kryptį, moko rašyti motyvacinius laiškus, rekomenduoja dėl užklasinės veiklos ar stovyklų, kurios padeda ruoštis studijoms, taip pat pataria moksleiviams dėl 11-12 klasės disciplinų pasirinkimo, tam, kad tai būtų kuo tinkamesnis pasiruošimas jų tolesnėms studijoms universitete“, – sakė mokyklos direktorius.

Vilniaus tarptautinė mokykla (VIS)

Metinis mokestis Vilniaus tarptautinėje mokykloje priklauso nuo pasirinktos programos. Pradinėje ir pagrindinėje mokyklose mokestis už metus – 6930 eurų, mokestis už mokslą 11–12 klasėse siekia 9000 eurų per metus. Į šią sumą įtrauktas ir maitinimas.

Šiuo metu VIS mokosi daugiau nei 380 mokinių. „Mūsų žiniomis, tai yra vienintelė mokykla Lietuvoje, kuri remiasi Tarptautinio bakalaureato ugdymo filosofija ikimokyklinio, pradinio ir pagrindinio ugdymo programose. Apie 65 proc. mokyklos mokinių yra lietuvių tautybės (įskaitant ir vaikus, kurių vienas iš tėvų lietuvis), daugėja grįžtančiųjų į Lietuvą šeimų vaikų. Kiti mokiniai yra užsieniečių verslininkų, diplomatų vaikai. Iš viso mokykloje mokosi 41 tautybės vaikai. Mokykloje taip pat dirba ir Lietuvos, ir užsienio pedagogai. Turime lietuvių pedagogų, grįžusių iš emigracijos. Kiti mokytojai yra atvykę iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Australijos, Moldovos, Belgijos, Ispanijos, Airijos, Kinijos, Pietų Afrikos, Vengrijos“, – pasakojo mokyklos direktorė Rebecca Juras.

Vilniaus tarptautinė mokykla

Anot jos, norinčių mokytis VIS visada yra daugiau nei mokykla gali priimti. Priimant sprendimą dėl priėmimo, pirmiausia vertinami anglų kalbos gebėjimai siekiant išsiaiškinti, ar mokinys galės visavertiškai mokytis pasirinktoje programoje, kokia pagalba jam arba jai galėtų būti reikalinga, ar mokykla gali tokią pagalbą suteikti. Pavyzdžiui, vyresnėse klasėse tikrinamos mokinių, norinčių mokytis matematikos aukštesnio lygio Kembridžo programoje, matematikos žinios. Taip pat susipažįstama su ataskaitomis, padedančiomis pažinti mokinio mokymosi patirtį ankstesnėje mokykloje. Ne mažiau svarbus tėvų požiūris į vaiko mokymąsi, ypač ar mokykloje puoselėjamos vertybės neprieštarauja toms, kurios diegiamos šeimoje.

Mokomoji kalba čia yra anglų kalba, bet visi nuo pirmos klasės kiekvieną dieną mokosi ir lietuvių kalbos. Lietuvos Respublikos piliečiai dvyliktoje klasėje laiko lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą.

2019-ųjų pavasarį VIS išleido pirmąją absolventų laidą. Didžioji dalis mokinių pasirinko studijas užsienio universitetuose. Kadangi 11–12 klasių mokiniai mokosi pagal „Cambridge International AS & A Levels“ programą, kuri vertinama kaip „auksinis standartas“ stojant į užsienio universitetus, vaikai, pabaigę šią programą, būna labai gerai pasiruošę juose studijuoti. Pirmosios laidos mokiniai šiuo metu studijuoja Glazgo, Utrechto ir kituose užsienio universitetuose.

Rebecca Juras, VIS
Kokybiškas minėtų programų vykdymas ir siekis atitikti aukštus organizacijų keliamus reikalavimus kainuoja labai daug. Jokiu būdu nematome VIS kaip mokyklos elitui: siekiame būti mokykla, užtikrinančia kokybišką ugdymą pagal aukštus tarptautinius standartus

VIS yra autorizuota Tarptautinio bakaleureato ir Cambridge International AS & A Levels mokykla, taip pat Tarptautinių mokyklų tarybos narė. „Kokybiškas minėtų programų vykdymas ir siekis atitikti aukštus organizacijų keliamus reikalavimus kainuoja labai daug. Jokiu būdu nematome VIS kaip mokyklos elitui: siekiame būti mokykla, užtikrinančia kokybišką ugdymą pagal aukštus tarptautinius standartus. Mokykloje yra nemažai šeimų, kurioms vaikų išsilavinimas ir jų ateitis yra neginčijamas prioritetas. Šeimos taupo norėdamos investuoti į vaikų ateitį. Šiuo metu svarstoma galimybė steigti stipendijas, skirtas stojantiems į 11–12 klasių „Cambridge International AS & A Levels“ programą“, – teigė R.Juras.

Vilniaus tarptautinis prancūzų licėjus

Šioje mokykloje kainos svyruoja nuo 3370 (darželis ir pradinė mokykla) iki 4150 (vidurinė mokykla). Šiuo metu Prancūzų licėjuje mokosi 500 moksleivių, iš jų apie 80 proc. yra lietuviai, apie 15 proc. – iš prancūzakalbių šeimų ir apie 5 proc. – kitų tautybių.

Norintys mokytis prancūzų licėjuje internetu pildo prašymą, kurį tvirtina mokyklos vadovybė. Į laisvas vietas priimama pagal prašymo pateikimo datą. Bendra tvarka prancūzų kalbos nemokantys vaikai priimami iki pirmos klasės, o nuo pirmos klasės vaikai priimami, jei yra laisvų vietų. Pradinėse klasėse laisvų vietų paprastai nelieka.

Vilniaus tarptautinis prancūzų licėjus

Stojamųjų egzaminų nėra, nes vaikai į mokyklą priimami nuo 2 metukų. Šešerių metų vaikai turi pasiekti tokį prancūzų kalbos lygį, kurio pakaktų mokytis pirmoje klasėje pagal Prancūzijos švietimo ministerijos nustatytą ugdymo programą.

Prancūzų licėjus privalo priimti visus norinčius mokytis prancūzų tautybės vaikus ir visus vaikus, atvykusius iš kitos AEFE organizacijos tinklui priklausančios prancūzų mokyklos (priklausančios tarptautiniam prancūzų mokyklų tinklui užsienyje). Prancūzų tautybės vaikai gauna Prancūzijos valstybės stipendiją, kurios dydis priklauso nuo tėvų pajamų dydžio. Mokykla taip pat turi paramos fondą, skirtą padėti finansinių sunkumų turinčios šeimoms.

Visos pamokos, išskyrus užsienio kalbų, čia vyksta prancūzų kalba. Didžioji dauguma pedagogų yra gimtakalbiai, išskyrus kai kurias ikipradinės mokyklos klases. Dalis mokytojų yra Prancūzijos nacionalinės švietimo sistemos profesionalai. Visi moksleiviai, baigę Prancūzų licėjų, renkasi studijas užsienyje.

Vilniaus tarptautiniame prancūzų licėjuje vaikai mokosi pagal Prancūzijos švietimo ministerijos ugdymo programą, taikomą valstybinėse mokyklose Prancūzijoje. Prancūzijoje privalomas ugdymas prasideda nuo 3 metų, tad ir Vilniaus prancūzų licėjuje vaikai nuo 3 metų yra moksleiviai, kuriems pamokų lankymas yra privalomas.