Anksčiau šis terminas buvo pavartotas kalbant apie prieštaringai vertinamus televizijos žvaigždės Yolandos Hadid patarimus dukrai Gigi.

G. Paltrow neseniai sulaukė kritikos lavinos, kai per interviu tinklalaidei „The Art of Being Well“ papasakojo apie savo griežtą sveikos gyvensenos ir mitybos režimą.

Pasirodžiusiame epizode aktorė tinklalaidės vedėjui, daktarui Willui Cole`ui prisipažino praktikuojanti protarpinį badavimą, gerianti kaulų sultinį ir besilaikanti paleo mitybos su daugybe daržovių. Ji taip pat sakė, kad kasdien po valandą mankštinasi ir 30 minučių sėdi infraraudonųjų spindulių pirtyje.

Kitą dieną po laidos šį vaizdo įrašą paskelbus tinkle „TikTok“, jis tapo virusiniu ir per keturias dienas surinko 2,9 mln. peržiūrų.

Nors G. Paltrow savo „Instagram“ istorijose gynė savo gyvenimo būdą, socialinės žiniasklaidos vartotojai netruko pavadinti ją „migdolų mama“, propaguojančia „migdolų mamų kultūrą“. Nors tiksli šio termino kilmė nežinoma, „TikTok“ vartotojai juo įvardija tėvus, kurie vaizdo įrašuose dalijasi varžančiais sveikatos ar mitybos įpročiais.

Gwyneth Paltrow

Yolanda Hadid taip pat buvo pavadinta „migdolų mama“, kai į viešumą iškilo realybės šou žvaigždės patarimai savo dukrai Gigi.

2022 metų liepą „TikTok“ vartotojas pattypopculture įkėlė vaizdo įrašą, pavadinimu „Penkios priežastys, kodėl visi nekenčia Yolandos Hadid“. Jame jis tvirtino, kad Y. Hadid skatina savo dukras, supermodelius Gigi ir Bellą Hadid, laikytis griežtų dietų.

Jis taip pat pasidalijo realybės šou „The Real Housewives of Beverly Hills“ („Tikrosios Beverli Hilso namų šeimininkės“) ištraukomis, kuriose Yolanda savo dukrai Gigi pasakoja, kaip sunku vengti cukraus ir „kasdien valgyti salotas“. Kitoje ištraukoje Gigi paskambina savo mamai pasakyti, kad suvalgė tik pusę migdolo ir „jaučiasi labai silpna“.

Yolanda, kuri pati yra buvęs modelis, regis, liepė dukrai „suvalgyti porą migdolų, labai gerai juos sukramtant“.

Socialinės žiniasklaidos vartotojai netrukus pradėjo dalytis istorijomis apie „migdolų mamas“, kurios platina žalingas nuostatas apie maistą, o kai kurios net dedasi itin sveika mityba besirūpinančiomis mamomis.

Nors 2022 metų spalį Yolanda šmaikščiai sureagavo į virusinį „TikTok“ vaizdo įrašą ir tą patį mėnesį žurnalui „People“ pareiškė, kad šis komentaras buvo ištrauktas iš konteksto, minėtas vaizdo įrašas įplieskė platesnę diskusiją apie mitybos kultūros pavojus ir nutrauktus kartų ciklus.

„Migdolų mamos“ terminas dėmesį traukė dar prieš tai, kai išplito vaizdo įrašas su G. Platrow rutina. 2023 metų pradžioje apie šio termino reikšmę bei poveikį rašė tokie leidiniai kaip „Teen Vogue“, „BuzzFeed“ ir „Good Morning America“, o socialiniame tinkle „TikTok“ grotažymė „Migdolų mama“ buvo surinkusi daugiau kaip 270 mln. peržiūrų.

Gwyneth Paltrow su dukra Apple

Kovo mėnesį G. Paltrow socialinėje žiniasklaidoje plačiau papasakojo apie savo įpročius. „Instagram“ sekėjams ji teigė, kad ilgai sirgo COVID-19 ir kad vienas iš jos simptomų buvo „labai aukštas uždegimo lygis“.

„Tai nėra patarimas kam nors kitam. Iš tikrųjų tai padėjo būtent man, ir tai buvo labai stipru ir teigiama, – sakė ji. – Tai nereiškia, kad taip maitinuosi visą dieną, kiekvieną dieną. Beje, valgau kur kas įvairiau, nei tik kaulų sultinį ir daržoves.“

Registruota dietologė Lauren Cadillac, sureagavusi į „TikTok“ vaizdo įrašą, sukurtą pagal tinklalaidę, „Insider“ žurnalistui Kieranui Pressui-Reynoldsui sakė, kad „G. Paltrow režimas turi tiek daug trūkumų, kad net nežino, nuo ko pradėti.“

„Dauguma to, kas pristatoma kaip sveikatingumas, iš tikrųjų turi gana daug netvarkos“, – teigė L. Cadillac.

Ji pažymėjo, kad G. Paltrow nevalgo pakankamai maisto pagal savo ūgį, ir įspėjo žiūrovus, kad jie nesivaikytų įžymybių dietų. Savo „TikTok“ paskyroje ji taip pat pridėjo įspėjimą apie valgymo sutrikimus.

„Prašau nustoti sekti ir klausytis įžymybių patarimų dėl sveikatos ir sveikatingumo“, – rašė ji.

Kita dietologė Kim Lindsay leidiniui „Insider“ paaiškino, kad dietos yra „netvarus dalykas ir didžiajai daugumai žmonių nesuveikia.

„Dietos ir toks elgesys taip pat yra susijęs su padidėjusia rizika susirgti valgymo sutrikimais“, – pažymėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)