Atsiųstame pranešime spaudai vaikų ligų ir neonatologijos gydytoja-rezidentė, tinklaraščio „Ir vėl sloga“ autorė Elena Landsbergytė-Bukauskienė papasakojo, kaip stiprinti vaiko imunitetą ir kaip dorotis su peršalimo ligomis. Apie tai gydytoja kalbėjo „Karalienės Mortos mokyklos“ projekte „13 klasė“.

Kaip pastebi vaikų ligų specialistė, kiekviena šalis turi savo tipinius virusus, todėl persikėlus gyventi į kitą šalį dažnai iš naujo įvairiomis ligomis perserga ir vaikai, ir nuo jų užsikrėtę tėvai.

„Vaikų darželiuose ir mokyklose taip pat nuolat „gyvena“ tai šaliai būdingi ligų sukėlėjai, tačiau ne visus juos galima identifikuoti – virusų šeimas sudaro daugybė skirtingų potipių ir kiekvienas jų gali sukelti įvairiausius ligos simptomus. Be to, vaikas tuo pačiu virusu gali apsikrėsti keletą kartų. Dažniausiai pasireiškiantys darželio ir mokyklos ligų simptomai – sloga, kosulys ir temperatūra. Tai – vaikų ligų klasika. Tačiau yra ir ne tokių standartinių susirgimų: enterovirusinė infekcija – kitaip vadinama delnų, padų ir burnos liga, kai šiose vietose pasireiškia bėrimas, vėjaraupiai, adenovirusinė infekcija, kai pūliuoja akys ir yra stiprus gerklės skausmas, panašus į tonzilitinį, laikosi aukšta temperatūra, dažnai vaikai dar ir paviduriuoja. Užbėgsiu už akių – visiškai išvengti šių ligų nepavyks, nes tai tas pats, kaip norėti peršokti paauglystės periodą. Vaikas turi šį dažno sirgimo periodą tiesiog išaugti“, – sako E. Landsbergytė-Bukauskienė.

Dažniausiai pasireiškiantys darželio ir mokyklos ligų simptomai – sloga, kosulys ir temperatūra. Tai – vaikų ligų klasika.

Gydytoja vaiko imunitetą sulygina su gėle – pasak jos, kai kurių žmonių namuose gėlės auga natūraliai gerai – be ypatingos priežiūros, tačiau dauguma atvejų taip nėra. Taip ir su vaiko imunitetu: tėvai turi paruošti „dirvą“ – pasirūpinti, kad vaikas gautų vitamino D, valgytų subalansuotą maistą – daug daržovių ir vaisių, žuvies ir mėsos, pieno produktų, nemažai laiko leistų lauke, nes ten – grynas oras ir visa flora bei fauna, su kuria augančio vaiko organizmas turi susipažinti. Ir, žinoma, labai svarbu, emocinė vaiko aplinka ir psichologinė jo gerovė.

„Jeigu vaikas dėl vienų ar kitų priežasčių jaučiasi emociškai nesaugus, didelė tikimybė, kad jis sirgs dažniau nei jo bendraamžiai, todėl laiku pastebėjus psichologinius pokyčius ir juos išsprendus, galima daliai susirgimų užbėgti už akių. Jeigu tokių problemų vaikas neturi, kitas svarbus veiksnys, lemiantis jo sveikatą – subalansuota mityba. Žinoma, ne visi dabartiniai vaikai mėgsta brokolius, avokadus, pomidorus ir visas kitas daržo gėrybes. Tokiu atveju derėtų į jų mitybą įvesti papildomų vitaminų, tačiau tai neturėtų būti tėvų sprendimas – būtinus vitaminus po tyrimų turėtų paskirti šeimos gydytojas“, – pabrėžia vaikų gydytoja.

Vaiką užklupo sloga – ką daryti?

„Jeigu vaikui dėl vienų ar kitų priežasčių nosis užburko, svarbu ne tik valyti, plauti nosį, bet ir palaikyti jos gleivinę drėgną, kad nosis savo funkcijas atliktų tvarkingai. Taip pat svarbu vaiko nevesti į darželį, jeigu jam sloga jau prasidėjo – ja gali užsikrėsti likę klasės draugai, nes žaisdami vaikai palaiko gerokai mažesnį atstumą vienas nuo kito nei suaugusieji. Ir nekartokite klaidos, kurią gydydamiesi slogą dažnai darome patys – skalaudami vaiko nosį nepiktnaudžiaukite per stipriu druskos tirpalu. Kadangi vaiko nosies gleivinė jautri, o druska – agresyvus abrazyvas, ir taip slogos varginama gleivinė gali dar labiau išsausėti, tad geriausia tai daryti su specialiai tam pritaikytais tirpalais“, – pataria ji.

Jeigu vaikas dėl vienų ar kitų priežasčių jaučiasi emociškai nesaugus, didelė tikimybė, kad jis sirgs dažniau nei jo bendraamžiai, todėl laiku pastebėjus psichologinius pokyčius ir juos išsprendus, galima daliai susirgimų užbėgti už akių.

Nors viršutinių kvėpavimo takų infekcija su gera priežiūra dažniausiai pasibaigia savaime, deja, tam tikrais atvejais ji gali komplikuotis, todėl verta stebėti vaiko elgesį ir skubiai kreiptis į gydytoją, jeigu:

• Vaikui pakilo aukšta temperatūra, kuri laikosi ilgiau nei 2–3 dienas, o nukritus temperatūrai vaikas yra vangus, mieguistas.
• Vaiko kvėpavimas padažnėja, jis tampa triukšmingas arba yra labai varginantis kosulys.
• Jeigu vaikas skundžiasi skausmu, ypač, jei kalbama apie ausų skausmą.
• Atsiranda odos bėrimų, ypač, jei atsiranda neblykštantis bėrimas.
• Sloga trunka ilgiau nei savaitę ir dinamikoje negerėja.
• Vaikas tampa vangus, mieguistas, sunkiai pažadinamas.
• Vaikas atsisako gerti skysčius ir mažėja šlapimo kiekis.
• Vaikas pradeda gausiai viduriuoti ir/ar vemti.
• Sloga suserga naujagimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją