Straipsnį apie ligų sezoną parengė šeimos gydytoja, holistinio vaikų miego specialistė, „Kiškiai sapnuoja“ kūrėja Vytenė Menkevičienė ir edukologė, „Family Lab Academy“ įkūrėja, knygos „Kaip auginti savarankiškus, kūrybiškus vaikus?“ bendraautorė, adaptacijos programos tėvams bendrakūrėja Jovita Starkutė.

Kodėl vaikai serga vos tik pradėję lankyti darželį?

Į darželį vaikas atkeliauja iš pakankamai sterilios aplinkos, ypač jei šeimoje auga be vyresnių brolių ar sesių. Mažylis iki šiol būna bendravęs tik su pakankamai siauru žmonių ratu. Darželyje jis susitinka kitų vaikų, ateinančių iš skirtingų šeimų. Taip vaiką supantis žmonių ratas labai stipriai išsiplečia. Tai, be abejonės, padidina įvairių infekcijų riziką.

Įvairūs viršutinių kvėpavimo takų, žarnyno infekcijų sukėlėjai plinta per nešvarias rankas, kuriomis vaikai yra linkę liesti vienas kitą, žaislus, kitus daiktus, juos dėti į burną – taip mikrobai kaip mat randa prie ko prikibti. Vaiko imuninė sistema yra dar ne iki galo subrendusi, todėl negeba efektyviai susidoroti su visais ją atakuojančiais virusais ir bakterijomis. Tikimybę jas „pagauti“ didina ir lėtinės vaiko ligos, pavyzdžiui, bronchinė astma, alerginė sloga, mažakraujystė.

Ar vaiko adaptacija turi įtakos sirgimams? Ir ar tai blogai?

Adaptacijos pradžioje dažnai vaikai suserga ir neretai tai tėvai susieja su darželiui. Sunku pasakyti, ar tai susiję su tuo, ar su paties vaiko fiziologiniais duomenimis, turėta patirtimi ir pan. Tačiau bet kokiu atveju darželyje naujos patirtys vaikui kelia stresą, nerimą, o visa tai gali silpninti jo imuninę sistemą. Normalu, jei taip nutinka adaptacijos pradžioje, kuri gali trukti iki 6 mėnesių, nes vaikas susiduria su nauja aplinka, naujais mokytojais ir vaikais, patys vaikai mokosi atsiskirti nuo mamos ir tėčio bei ryšį megzti su kitais žmonėmis. Visa tai iš vaikų pareikalauja energijos ir kitų resursų.

Reikia stebėti, kaip vaikas naujoje aplinkoje jaučiasi pirmą pusmetį, kas savaitę mažais žingsneliais įvertinti jo progresą. Vaiko adaptacija, kaip kad ir kiekvieno suaugusiojo gyvenime, trunka gerokai ilgiau, kol išmokstama, perprantama naujus dalykus ir naujoje aplinkoje pradedama jaustis patogiai bei saugiai, todėl mažiesiems turime duoti laiko mokytis, nes adaptacija vyksta įvairiais lygmenimis – fiziniu, socialiniu-emociniu, pažintiniu.

Kaip būtų galima „užbėgti“ įvykiams už akių?

Svarbiausia infekcijų prevencija – sergančio vaiko slaugymas namuose, neleidžiant į darželį. Taip jis virusais ar bakterijomis nesidalins su kitais vaikais ir darželio personalu. Taip pat – rankų higiena ir kosulio, čiaudėjimo etiketas (į alkūnės linkį, ne delniuką).

Ne mažiau svarbu stiprinti vaiko imuninę sistemą subalansuota, visaverte mityba, pakankamu buvimu lauke ir fiziniu aktyvumu, miegu bei, žinoma, besąlygiška meile, teigiamomis emocijomis.

Jei infekcijos pasikartoja itin dažnai, būtina pasikonsultuoti su vaiko sveikata besirūpinančiu gydytoju. Įvertinęs nusiskundimus ir mažylio sveikatos būklę jis gali paskirti papildomus tyrimus, nukreipti gydytojo specialisto konsultacijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją