Labai svarbus pačių tėvų ir vaikų nusiteikimas

„Gydytojų praktikoje tikrai neretai pasitaiko, kai tėvai atveda vaiką išsitirti regėjimo, o vaikui nustačius trumparegystę paaiškėja, kad tėvai akinių prisibijo daug labiau nei pats vaikas. Tėvai išsigąsta ir tarsi klausia vaiko – kaip tai įvyko? Kas dabar bus? Na, o matydama tėvų paniką, automatiškai akinių atžvilgiu neigiamai nusiteikia ir jų atžala“, – atsiųstame pranešime pastebi akių klinikos „Žiūra“ gydytoja oftalmologė Irena Laurinavičienė.

Kalbėdama apie korekcinių akinių baimę, akių gydytoja iš karto kelia klausimą – o kam apskritai reikia to bijoti? Anot jos, nebe tie laikai, kai visi akiniai turėjo masyvius rėmelius, kurie netiko prie žmogaus veido, o ir lęšių kokybė juose būdavo abejotina.

„Tėvai dėl suprastėjusio regėjimo ir būtinybės nešioti akinius neturėtų kaltinti nei savęs, nei vaiko. Tuo labiau nereikia panikuoti ir galvoti, kas dabar bus. Priešingai – reikėtų vaikus motyvuoti ir padrąsinti. Juk dabar regėjimui gerinti skirti produktai yra lydimi naujausių inovacijų. O svarbiausia, kad yra lengvai pritaikomi pagal kiekvieno individualų skonį ir poreikius.

Tiek tėveliams, tiek vaikui reikia susitaikyti su mintimi, kad tokios priemonės, kaip akiniai su specialiais lęšiais, tai ne kokia nors kančia, o pagalba, kuri pristabdo trumparegystės progresavimą ir galimas komplikacijas ateityje“, – pataria gydytoja oftalmologė I. Laurinavičienė.

Požiūrį turi keisti besivystančios inovacijos

Pasak specialistų, vienas geresnių būdų numalšinti baimę dėl prastėjančio vaikų regėjimo bei būtinybės nešioti akinius – atkreipti dėmesį į sparčiai besivystančias inovacijas.

Akinių lęšius gaminančios įmonės „Bod Lenses“ vadovo Vytauto Tumino teigimu, nors vaikų trumparegystės mastai sparčiai didėja visame pasaulyje, technologiniai sprendimai taip pat tobulėja ir atsiranda vis daugiau priemonių, kurios gali padėti sėkmingai valdyti trumparegystės progresavimą ar net užkirsti kelią jos atsiradimui.

V. Tuminas su kolegomis jau ne vienus metus stebi ir analizuoja augantį vaikų regėjimo problemų mastą. Atsižvelgiant į spartų vaikų trumparegystės plitimą, įmonė neseniai pristatė Lietuvoje naują analogų neturintį produktą, kuris buvo kuriamas kartu su mokslinių tyrimų ir plėtros srityje dirbančiais specialistais – specialius akinių lęšius, skirtus vaikų trumparegystės progresavimui valdyti. Tyrimai parodė, kad naudojant pagal vaiko poreikius pritaikytus specialius lęšius ir taikant nuolatinę stebėseną, trumparegystės progresavimas suvaldomas, o vaiko rega ima laipsniškai gerėti.

„Tyrimai patvirtina, kad negydoma ankstyva trumparegystė paprastai progresuoja, tačiau taikant šiuolaikinius gydymo būdus vaikų trumparegystę jau galime valdyti ir tai yra didelis mokslo pasiekimas“, – sako V. Tuminas.

Jis pažymi, kad žmogaus regėjimą galima palyginti su automobilio remontu – kuo ilgiau ignoruoji gedimą, tuo sunkiau yra jį pataisyti. Todėl neskyrus tinkamo gydymo laiku, vėliau regėjimo problemas spręsti bus tik sunkiau.

Pataria neskubinti pažinties su skaitmeninėmis technologijomis

„Iš tikrųjų tai net nėra vienos konkrečios trumparegystės išsivystymo priežasties. Ji gali būti paveldima, bet turbūt šiais laikais yra paskatinama ir gyvenimo būdo. Ypač kai taip paplitusios skaitmeninės technologijos“, – pastebi gydytoja oftalmologė I. Laurinavičienė.

Anot gydytojos, nors šiuolaikinės skaitmeninės technologijos vaiką pasiekia labai greitai ir tai atrodo labai modernu, vis dėlto per ankstyva pažintis su jomis yra labai kenksminga. Būtent intensyvus ekranų naudojimas siejamas su vis dažnesniais jau ir mažų vaikų regėjimo sutrikimais.

„Jeigu šią refrakcijos ydą turėjo tėvai, tai padidėja tikimybė ir jų vaikui. Tačiau jeigu paveldėjimo nėra ir norima trumparegystės neturėti kuo ilgiau, tai visų pirma patartina atidėti į šalį bet kokius mažuosius ekranus ir kiekvieną dieną skatinti vaiką ne trumpiau nei dvi valandas praleisti lauke. Žiūrėjimas į tolį atpalaiduoja akis ir yra puiki trumparegystės profilaktika“, – pataria gydytoja I. Laurinavičienė.

Oftalmologė rekomenduoja vaikui iki 2–3 metų amžiaus apskritai neduoti jokių skaitmeninių priemonių. Esą laikantis šios ir kitų pagrindinių rekomendacijų, tokių kaip buvimas lauke, regėjimo problemas galima gerokai atitolinti, o gal ir visai jų išvengti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją