Naujose gairėse, skirtose staigios kūdikių mirties sindromui (SKMS), tėvams patariama žiūrėti, kad kūdikio miego zona būtų „tuščia“.

Jungtinėje Karalystėje nuo SKMS kasmet miršta apie 200 kūdikių, ir šis rodiklis jau keletą dešimtmečių išlieka stabilus – prie to prisidėjo 1990-aisiais pradėta saugaus miego kampanija.

Nors iki šiol tiksliai nėra aišku, kas sukelia šį sindromą, ekspertai teigia, kad tėvai gali imtis tam tikrų žingsnių, kad užtikrintų kūdikio saugumą.

SKMS paprastai ištinka per pirmuosius šešis kūdikio gyvenimo mėnesius, ir dažnai jį sukelia fiziniai miego aplinkos veiksniai, pavyzdžiui, atsitiktinis uždusimas, praneša „The Sun“.

Tarp patarimų, kurie, specialistų teigimu, sumažina SKMS riziką, yra rekomendacijos migdyti kūdikį ant nugaros ir nesidalyti su juo savo lova.

Naujausi Amerikos pediatrų akademijos (AAP) patarimai yra pirmosios atnaujintos rekomendacijos nuo 2016 metų.

Virdžinijos universiteto Medicinos fakulteto pediatrijos profesorė ir pagrindinė rekomendacijų autorė Rachel Moon teigė: „Kūdikio mirtis būna tragiška ir skaudi, bet dažnai jos galima išvengti.“

„Geriausia yra tai, kas paprasčiausia: kūdikiai visuomet turėtų miegoti savo lovelėje arba lopšyje, ant nugaros, be minkštų žaislų, pagalvių, antklodžių ar kitos patalynės.“

„Turime aiškių įrodymų, kad [miegant kartu su kūdikiu savo lovoje] labai padidėja kūdikio sužalojimo ar mirties rizika, todėl AAP jokiomis aplinkybėmis negali pritarti dalijimuisi savo lova.“

Tėvams taip pat patariama kūdikius migdyti ant lygaus paviršiaus ir vengti lovelės apsauginių paminkštinimų.

Ekspertai jau anksčiau buvo įspėję, kad per pastaruosius 30 metų tokios lovelių apsaugos buvo susijusios su 100 kūdikių mirčių.

Toliau nuo miego zonos reikėtų laikyti ir kitus minkštus daiktus, pavyzdžiui, žaislus, pagalves, antklodes ir kitus palaidus patalus – tai sumažina tikimybę, kad kūdikis uždus, įsipainios ar pasismaugs.

Ataskaitą parengę medikai taip pat pataria leisti mažyliui reguliariai pagulėti ant pilvuko – tačiau tai jis turėtų daryti ne miego metu.

Reguliarus guldymas ant pilvo padeda kūdikiams sustiprinti raumenis, kurie vėliau padės jiems nulaikyti ir sukioti galvą, apsiversti ir ropoti.

Ataskaitoje pažymima, kad tėvų stebimi kūdikiai iki septynių savaičių amžiaus ant pilvuko turėtų praleisti nuo 15 iki 30 minučių per dieną, kol būna budrūs.

Tačiau ataskaitoje įspėjama, kad leidžiant kūdikiui miegoti ant pilvo, jis gali įkvėpti savo paties iškvėpto oro, be to, padidėja tikimybė, kad bus užblokuoti jo kvėpavimo takai.

Tarp kitų veiksnių, didinančių SKMS riziką, yra motinos rūkymas ar alkoholio vartojimas nėštumo metu.

Manoma, kad nuo SKMS mirę kūdikiai negalėjo tinkamai reguliuoti širdies ritmo, kvėpavimo ir kūno temperatūros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją