Vienas dažniausių klaidų rinkdami batelius savo atžaloms tėvai daro vasaros sezono metu. Kokia avalynė yra tinkamiausia vaiko pėdai šiltuoju metų laiku, atsiųstame pranešime pataria vaikiškos avalynės ekspertė Dovilė Kiseliovienė.

Ilgametė profesinė jos šeimos patirtis rodo, kad geriausias pasirinkimas vasarą – ortopediniai-profilaktiniai batai, kurie taisyklingai formuoja vaiko pėdą net ir tuo atveju, jeigu ji turi genetinį polinkį krypti. Tačiau tėvai į šią aplinkybę dėmesį atkreipia toli gražu ne visada.

„Ortopedinė avalynė dažnai pradedama dėvėti tik tada, kai vaiko pėdų problemos jau yra atsiradusios. Tai šleivakojystė, plokščiapėdystė, kuri deformuoja pėdas. Įrodyta, kad ši liga paprastai nėra įgimta, ji dažniau įgyjama būtent dėl neteisingai parinktos avalynės“, – teigia D. Kiseliovienė.

„Batukų namus“ įkūrusios moters teigimu, ortopedinė-profilaktinė avalynė nuo pat pirmų vaiko žingsnių formuoja pėdą taisyklingai.

„Tėvai tikrai nori, kad vaiko eisena būtų taisyklinga, kad jie išvengtų traumų sportuodami, o užaugusios mergaitės galėtų drąsiai avėti aukštakulnius. Tačiau avalynei, kaip pėdos pagrindui, dažnai skiriama per mažai reikšmės, – tikina D. Kiseliovienė, atkreipianti dėmesį į vėliau galinčias iškilti problemas. – Plokščiapėdžiai vaikai greitai pavargsta, jiems gali skaudėti blauzdas, šlaunis, nugarą.

Gali kisti ir eisena – pradedama eiti dideliais žingsniais, plačiai mojuojant rankomis. Todėl vasarą, kai vaikai daug laiko praleidžia lauke, dėvėti ortopedinę-profilaktinę avalynę itin svarbu.“

Tokio tipo basutės ar sportiniai bateliai turi sutvirtintas išorines sritis, kurios puikiai išlaiko sąnario stabilumą ir neleidžia pėdai netaisyklingai pakrypti. Ši avalynė turi supinatorius (bato viduje esančias minkštas pagalvėles), kurios neleidžia pėdai krypti į vidinę pusę. Tai ne tik apsaugo nuo pėdos deformacijos, bet ir leidžia lengviau išlaikyti pusiausvyrą, lengviau judėti.

Pasak D. Kiseliovienės, į ją besikreipiantiems tėvams dažnai kyla klausimas – ar vasarą vaikams geriau dėvėti sportinius batelius, ar basutes.

„Kadangi šiltuoju metų laiku pėdos prakaituoja labiau nei įprasta, patartina rinktis odines basutes arba sportinius batelius su odiniu vidpadžiu ir tekstile, kuri sugeria ir išgarina prakaitą išorinėje bato dalyje, – pažymi specialistė, atkreipianti dėmesį ir į dar vieną aplinkybę. – Basutės yra avimos ne tik lauke. Darželyje vaikai praleidžia visą dieną, o ten paprastai vaikštoma su basutėmis, tad itin svarbu, kad jos būtų kokybiškos ir pasitarnautų, o ne kenktų vaiko pėdos formavimuisi. Pati ortopedinė-profilaktinė avalynė gali būti tiek atvirų basučių, tiek sportinių kedukų tipo.“

Paprašyta įvardinti dažniausias tėvų klaidas, D. Kiseliovienė visų pirma siūlo netaupyti vaikų sveikatos sąskaita.

„Norėdami sutaupyti, daugelis tėvų perperka jau avėtus batukus. Tai klaida, nes pirkdami tokius jūs nežinote, ar juos avėjęs vaikas savo netaisyklingos pėdos laikymu nedeformavo pačio bato. Juk batelius galėjo dėvėti ir plokščiapadis ar pakrypusia į vidų kojyte vaikas. Tokiais atvejais batelius pradėjusio avėti antrojo ar net trečiojo vaiko pėda iš karto krypsta netaisyklingai. Tad prieš apsiperkant verta pagalvoti, ar labiau norite sutaupyti, ar užtikrinti, kad vaikas ateityje neturėtų sveikatos problemų“, – sako pati du vaikus auginant moteris.

Kitas avalynės ekspertės išskiriamas atvejis – perkami gražūs, tačiau pigesnių medžiagų ir atmestinai pasiūti batukai. Nors ir atrodo tinkami, jie dažnai nepritaikyti ilgesniam dėvėjimui, o netinkamos medžiagos gali lemti pėdos šutimą, krypimą, diskomfortą.

Internetinę avalynės parduotuvę valdanti D. Kiseliovienė pataria nerinkti batukų su raišteliais ikimokyklinio amžiaus vaikams – jiems tai per sudėtinga ir gali kelti pavojų atsirišus. Tinkamas pasirinkimas – bateliai su užsegamais lipdukais: vaikams paprasta užsisegti, lipdukai tvirtai prilaiko pėdą.

Ji rekomenduoja leisti batelius vaikams išsirinkti patiems. „Savo šeimoje mes taikome tokį modelį, kad atžaloms leidžiame pasirinkti spalvas ir dizainą, o tėvų užduotis – užtikrinti, kad pasirinkimas būtų tik iš kokybiškų ir pėdai draugiškų produktų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją