„Pati liūdniausia situacija, kai tėvai ateina pavėlavę, jau su 12–14 mėnesių amžiaus kreivagalviuku. Tada tegali palinkėti sėkmės ir tikėtis, kad vaiko galvytę dar kažkiek ištiesins pati gamta. Tokio amžiaus vaikams jau nebe labai išeitų ką nors padaryti“, – pasakojo R. Raugalas.
Kūdikio kaukolės deformacija, dar kitaip vadinama plagiocefalija, yra pakankamai dažna patologija, kurios požymius, net ir silpniausio laipsnio, nesunkiai įžiūri patys tėvai – kūdikio galvytė būna asimetriška, viena galvos dalis – plokštesnė, kartais asimetriškas būna ir veidukas.
Ryškesni požymiai paprastai pasireiškia per pirmuosius keturis mėnesius, o kūdikiui augant ir vis mažiau laiko praleidžiant gulint ant nugaros, jau nuo pusės metukų, dažniausiai šie požymiai pastebimai sumažėja, o palaipsniui ir visai išnyksta. Gal dėl to kūdikius apžiūrintys medikai dažniausiai į šią patologiją nė nekreipia dėmesio ir tėvams nepataria imtis kokių nors korekcinių priemonių. Tačiau vaikų neurochirurgui R. Raugalui apmaudu dėl tokio kolegų aplaidumo. Nepražiopsojus tinkamo meto padėtį gali padėti ištaisyti atitinkamos priemonės – nuo specialių mankštelių iki vos prieš keletą metų Lietuvoje pasirodžiusių ortopedinių kūdikių šalmų. Tiesa, pastarieji įperkami ne visoms šeimoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją