Nemažai kas atsimena prieš kelerius metus TV3 televizijos „Išsipildymo akcijoje“ dalyvavusią Lukreciją, kurią vos pusketvirtų metukų pakirto itin reta autoimuninė liga. Autoimuninis encefalitas prieš NMDA receptorius sutrikdė sveikos gimusios mergaitės regą, kalbą, judesius, aplinkos suvokimą. Organizmas pats ėmė naikinti mergaitės nervų sistemą. Tokia liga sergančių vaikų Lietuvoje – keli, pasakojama atsiųstame pranešime.

„Kodėl Lukrecija susirgo, taip ir nežinome. Beveik visus pirmus ligos metus praleidome ligoninėje. Dukrytės būklė keitėsi, ji nebegalėjo vaikščioti, todėl antraisiais ligos metais pradėta taikyti chemoterapija. Tik sulašinus chemoterapijos vaistus Lukrecija pati atsistodavo ant kojų. Liga paliko padarinius, todėl gydymui pasibaigus ėmėme ieškoti pagalbos, kur dukra galėtų reabilituotis. Deja, bet čia tinkamos pagalbos neradome, todėl per dvejus metus aplankėme ne vieną Europos reabilitacijos centrą ir išleidome didžiules pinigų sumas, kurias mūsų šeimai padovanojo „Išsipildymo akcija“, – savo istorija dalinasi Lukrecijos mama Dovilė Čepulinskaitė. – Lankydamasi reabilitacijos centruose Slovakijoje, Lenkijoje ir kitur, nuolat galvojau, kaip visas tas metodikas įdiegti Lietuvoje ir palengvinti neįgalių vaikų gyvenimą, suteikiant efektyvią ir ne milžiniškus pinigus kainuojančią reabilitaciją mūsų šalyje.“

Neįgaliems vaikams pritaikyta virtuvė

Dovilės svajonė padėti dukrai ir su panašiais sunkumais susiduriančioms kitoms šeimos virto realybe, kuomet kartu su mergaitės kineziterapeute įkūrė ne pelno siekiančią viešąją įstaigą „Vaiko raidos klinika“. Vilniuje ir Kaune veikiančiose klinikose lankosi vaikai, turintys autizmo spektro sutrikimą, įvairių fizinių, psichikos, elgesio ar vystymosi problemų, kompleksinė pagalba teikiama ir vaikams esantiems po įvairių traumų. Čia vyksta kineziterapijos, ergoterapijos, logoterapijos ir dailės terapijos užsiėmimai, audio, psichofonologijos, neurosensorinė stimuliacija, savarankiškumo ugdymas.

Neįgaliems vaikams pritaikyta virtuvė

„Labai džiaugiuosi, kad dabar ir Lietuvoje vaikučiai gali gauti, kaip aš vadinu, stebuklingą mamos balso terapiją. Naudojant specialų įrenginį vaikas tarsi sugrąžinamas į mamos įsčias, bandant atkurti visas neuronų jungtis, kurios formuojasi vaiko smegenyse – kūdikio smegenys mamos balsu pradedamos stimuliuoti jau nuo dvidešimtos savaitės. Rezultatai išties nuostabūs ir kai mamos pasakoja, kaip jų vaikai po šios terapijos keičiasi akyse, net šiurpas kūnu perbėga.

Štai berniukas su Dauno sindromu prieš tai ištarė vos kelis sakinius, o dabar jis dainuoja. Ir mano dukrytei ši terapija davė puikių rezultatų. Praėjo treji metai, kaip Lukrecija yra pasveikusi, tačiau reabilitaciją tęsiame. Nors ji visiškai samprotauja, vaikšto, prireiks dar ketverių metų reabilitacijos, kad galėtų šnekėti, nes kalba atsistato vėliausiai. Kol kas ji ištaria tik pavienius žodžius“, – sako D. Čepulinskaitė.

Neįgaliems vaikams pritaikyta virtuvė

Išmoksta apsitarnauti patys

Negalią turintys vaikai susiduria su didele atskirtimi daugelyje savo gyvenimo sričių. Jie dažnai nemoka patys apsitarnauti buityje: virtuvėje, vonioje, tualete. „Vaiko raidos klinikoje“ ką tik įkurta neįgaliems skirta virtuvė, kurioje negalią turintys vaikai yra apmokomi, kaip joje saugiai elgtis, pasigaminti valgyti ir taip kuo mažiau būti priklausomiems nuo kitų.

„Tokiems vaikams reikia lavinti ne tik smulkiąją motoriką, bet ir išmokti savarankiškumo. Nesvarbu, kad vaikas negali sėdėti ar naudojasi neįgaliems pritaikyta stovyne. Tarkime, neįgaliojo vežimėlyje sėdintiems suaugusiems tokias paslaugas teikiančių vietų yra, o štai pritaikytų vaikams – ne, todėl ir pabandėme sukurti patys, – pasakoja D. Čepulinskaitė – Niekada nežinai, kurioje vietoje vaikai su negalia gali atsiskleisti, nes tokios patirtys padeda jiems atsiverti, lengviau priimti juos supantį pasaulį. Vaikai tampa ne tokie irzlūs, suaktyvinamos smegenys. Yra vaikų, kurie dėl sutrikusio regėjimo sunkiai priima maistą, nes jo tiesiog nemato, todėl čia jie mokosi ne tik užuosti, ragauti, bet ir pjaustyti. Pas mus apsilanko įvairaus amžiaus vaikučiai su skirtingomis diagnozėmis, o poreikis tokiai virtuvei Lietuvoje yra išties labai didelis.“

Moteris pasidžiaugė, kad prie klinikos jungiasi ne viena šalies įmonė, renkama labdara, todėl pagalba neįgaliems vaikams suteikiama ir nemokamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją