Šalies mokyklose startuojant nacionalinės programos „Sveikatiada“ inicijuotam edukaciniam konkursui „Mano mėgstamiausias užkandis“, specialistai atsiųstame pranešime atkreipia dėmesį į dažniausias mitybos problemas, su kuriomis vaikai susiduria mokyklose, ir dalijasi patarimais, kaip padėti sveikiau maitintis vaikams.

Didžiausia problema – netinkamas užkandis

Jau daugybę metų kasdien pusryčiauja tik du trečdaliai vaikų, o karštus pietus mokykloje valgo tik mažiau nei kas antras – tokias tendencijas pastebi nacionalinės sveikos gyvensenos ugdymo programos „Sveikatiada“, jau trylika metų atliekančios bendrojo lavinimo mokyklų 6–7 klasių mokinių mitybos ir fizinio aktyvumo įpročių tyrimus, organizatoriai.

„Dažniausios mokinių nurodytos pagrindinės priežastys, kodėl jie nevalgo mokykloje karštų pietų – pietauju namie arba maistas jiems neskanus, būna atvėsęs. Šios tendencijos nesikeičia jau metų metus. Nedžiuginanti ir saldumynų vartojimo statistika – kasdien ir kelis kartus per dieną juos vartoja kas antras mokinys, iš kurių beveik kas penktas – kelis kartus per dieną. Saldumynai vis dar išlieka populiari užkandžių alternatyva – maždaug kas šeštas mokinys užkandžiams vis dar renkasi saldumynus arba bulvių traškučius“, – svarbiausius probleminius aspektus pristato „Sveikatiados“ atstovė Laura Blaževičiūtė, komentuodama paskutinio 2020 m. atlikto tyrimo rezultatus.

Pasak L. Blaževičiūtės, sveikatai palankiam vaikų maitinimuisi bei užkandžiavimui didžiausią įtaką daro tėvų auklėtojų ir mokytojų vaidmuo: „Būtent jie dalyvauja formuojantis pirmiesiems ir tolimesniems vaikų mitybos įpročiams, mokėjimui teisingai atsirinkti tinkamus maisto produktus. Apklausose dalyvaujantys vaikai tai paantrina, šiais klausimais jiems svarbiausia tėvų bei pedagogų nuomonė, būtent iš jų daugiausia vaikų ir sužino apie sveiką mitybą. Tačiau net ir turėdami pakankamai žinių, kokius maisto produktus reikėtų vartoti kasdien, vaikai, pavyzdžiui, vis dar nepakankamai valgo daržovių ir natūralių grūdinių produktų. Akivaizdu, kad vaikams trūksta tinkamų įpročių, gerųjų pavyzdžių, kurie formuojasi šeimose“, – įsitikinusi L. Blaževičiūtė.

Visgi, jos teigimu, jau dešimtmetį atliekami tyrimai rodo ir teigiamas tendencijas – metams bėgant šiek tiek didėja daržovių ir po truputį mažėja saldumynų suvartojimo dažnis tarp vaikų.

Tėvų pareiga – rūpintis mityba

Gydytojos dietologės E. Kliukaitės Sidorovos teigimu, organizmui kenksmingų užkandžių problema vis dar išlieka viena aktualiausių tarp mokyklą lankančių vaikų.

„Nors formaliai mokyklose nėra daug galimybių piktnaudžiauti nesveiku maistu, didžiausios problemos kyla vaikams renkantis užkandžius – būtent priešpiečiais ir užkandžiais tėvai pirmiausia turėtų padėti pasirūpinti savo vaikams. Kad vaikui išalkus jis nepultų bėgti pirkti saldumynų, svarbu užtikrinti, kad po ranka atsirastų obuolys, riešutai, sūrio gabalėlis ar daržovės. Vienas būdų tai padaryti – suruošti priešpiečių dėžutę, pasirūpinti, kad maistas vaikams būtų ne tik naudingas, bet ir įdomus“, – tėvų dėmesį atkreipia dietologė.

Programos atlikto tyrimo duomenimis (2020 m.), didesnė pusė vaikų Lietuvoje užkandžiauja kartais, o apie trečdalis – kasdien. Populiariausiais užkandžiais išlieka bandelės, pieno produktai – jogurtas, sūreliai, taip pat pasirenkami saldumynai, bulvių traškučiai.

Pasak dietologės E. Kliukaitės-Sidorovos, „vaikai turi valgyti ne mažiau 3 pagrindinius subalansuotus valgymus per dieną ir 1–2 užkandžius. Norint vaikams diegti sveikos mitybos vertybes, teks pasisemti žaismingų ir išradingų sprendimų. Itin svarbu su vaikais kalbėtis, susitarti, kas papuls į dėžutę, ko vaikas norėtų – vieną dieną užkandžiui galima suruošti daržovių, kitą – vaisių, sveikų sumuštinių, riešutų ar džiovintų vaisių be pridėtinio cukraus. Verta skirti laiko ir užkandžių dėžutę suruošti drauge, tokiu būdu formuosime naudingus vaikų mitybos įpročius“, – įsitikinusi gydytoja.

Alternatyva saldumynams

„Išmanių būdų, kaip saldumynus keisti kitais, alternatyviais, produktais – apstu. Vienas populiariausių – cukraus dalį galima pakeisti riešutais, džiovintais vaisiais be pridėtinio cukraus, džiovintų uogų ir sėklų mišiniais patiems mažiausiems. Norint sudominti vaiką maistu jį patiekti galima originaliai, pavyzdžiui, daržoves supjaustyti skirtingomis formomis, vaisius dėti ne pilnus, o pjaustyti, iš jų gaminti salotas, pagardintas, pavyzdžiui, medaus ar natūralaus jogurto padažu. Patraukliai atrodys ir natūralus jogurtas, pagardintas džiovintais vaisiais be pridėtinio cukraus, medumi, moliūgų sėklomis bei kitais sveikais pagardais. Nereikėtų užmiršti ir šviežių vaisių, uogų“, – patarimais dalijasi „Arimex“ kokybės vadovė Žaneta Gupta.

Idėja, kaip nesudėtingai pasigaminti sveikatai palankų užkandį vaikui į mokyklą!

Bananų ir riešutų sviesto užkandis

Ingredientai:

  • 3 bananai;
  • 300 g nesūdytų ir nekepintų žemės riešutų.


Gaminimo eiga:

  1. Žemės riešutus paskrudinti 170 laipsnių orkaitėje apie 10 min.
  2. Riešutus supilti į trintuvą ir trinti apie 15 min., kas keletą minučių vis nuvalant ant trintuvo sienelės nusėdusius riešutų gabalėlius, riešutus trinti iki kreminės konsistencijos.
  3. Bananą supjaustyti riekutėmis.
  4. Ant banano riekučių užtepti pagaminto riešutų sviesto.


SKANAUS! Riešutų sviestas ir bananai – puikus derinys!

Sveikos gyvensenos ugdymo programos, „Sveikatiada“ organizuojamas konkursas šalies mokyklose „Mano mėgstamiausias užkandis“ vyks sausio 21–vasario 28 dienomis. Konkursas skirtas vaikų sveikos mitybos įgūdžių formavimui. Konkurse dalyvauti gali visos Lietuvos ikimokykinio ir mokyklinio ugdymo įstaigos. Daugiau informacijos www.sveikatiada.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)