Gydytoja, Danijos Vėžio draugijos mokslinio centro doktorantė Aivara Urbutė, kurianti „Instagram“ paskyrą „Žemiau bambos“, atvirai sako – menstruacinės taurelės ir jos pačios gyvenime prilygo tikrai revoliucijai. Ir ne tik dėl patogumo.

Paskaičiuota, kad vidutiniškai per metus moteriai higieninės menstruacijoms skirtos priemonės atsieina apie 30–60 Eur. Jei šias priemones renkamasi iš brangiausiųjų kategorijos, suma gali ir padvigubėti. Tuo metu menstruacijų taurelė kainuoja maždaug nuo 15 iki 30 Eur ir ją galima naudoti kelerius metus.

Skamba per gerai, kad būtų tiesa? Tai ir pabandėme išsiaiškinti su gydytoja A. Urbute.

– Kokius pagrindinius menstruacinės taurelės pliusus išskirtumėte?

– Pirmiausia – tvarumas. Naudojant taurelę ne tik susitaupo pinigų, bet ir šiukšlių po savęs nepaliekame. Jos yra patikimos, įpratus – paprastos naudoti. Skirtingai nei naudojant kitas higienos priemones, nebūna jokio nemalonaus kvapo. Moterims labiausiai ir patinka tai, kad menstruacinės taurelės užtikrina ypatingą gaivos jausmą, nors keisti jas reikia rečiau nei įklotus ar tamponus.

– O kokie minusai?

– Didžiausias minusas tas, kad ne visoms moterims pavyksta iškart išsirinkti tinkamiausią taurelę. Jos yra kelių dydžių, tad vienos gali būti per didelės – bus nepatogu, gal net skaudės; kitos per mažos – pratekės. Iš pradžių gali būti sudėtinga ir išmokti tinkamai taurelę įsistatyti, reikia atrasti sau patogiausią būdą, o tada jau tik įpročio reikalas.

Taip pat nepatogumų sukelti gali taurelės pakeitimas. Vienoms moterims tai apskritai nepatinka, tenka išsitepti rankas, būna ir nepatogių situacijų, pavyzdžiui, kai prireikia taurelę išsiplauti viešajame tualete. Bet vėlgi – tai įpročio reikalas, galima juk su savimi tam reikalui nešiotis vandens buteliuką, servetėlę.

– Ar visos moterys ir merginos gali naudoti taureles? Jei ne – kodėl?

– Daugelis tikrai gali. Pavyzdžiui, vis dar populiarus mitas, kad taurelės, kaip ir tamponai, netinka nekaltoms mergaitėms. Tačiau čia tikriausiai mes labai klaidingai įsivaizduojame mergystės plėvę ir kad ją, naudodamos šias priemones, galime suplėšyti. Taip nėra. Mergystės plėvė yra elastingas audinys, kuris nedengia pilnai makšties. Taigi ir pirmą kartą mėnesinių sulaukusios mergaitės gali naudoti taureles.

Dar girdėjau nuogąstavimų, kad jos netinka nešiojant kontracepcijos spirales – galbūt taurelė gali jas išjudinti. Kaip tik pasirodė ir vienas tyrimas, kuriame pastebėta, kaip naudojančioms menstruacines taureles kelioms moterims pasislinko spiralė. Čia vėlgi – teisingai naudojant taureles to neturėtų būti. Netraukite taurelės per jėgą, pirmiausia įlenkite pirštu, kad pašalintumėte, kad pašalintumėte vakuumą, ir tada lengvai ištrauksite. Tačiau šis klausimas dar reikalauja tolimesnių tyrimų.

Taurelių, žinoma, nenaudos tos moterys, kurios serga vaginizmu ar jaučia skausmą esant bet kokiai intervencijai į makštį.

– Kaip išsirinkti sau labiausiai tinkančią menstruacijų taurelę?

– Menstruacijų taurelių yra skirtingų dydžių bei formų ir pirmiausia jos skirstomos į skirtas gimdžiusioms moterims ir negimdžiusioms. Cezario pjūvio operaciją turėjusioms moterims kartais irgi rekomenduojamos taurelės gimdžiusioms. Vis dėlto vien tik pagal tai nebūtinai pavyks išsirinkti sau tinkamą taurelę. Vienoms gimdžiusioms moterims joms gamintojų skirtos taurelės gali būti per didelės, o negimdžiusioms moterims labiau tiks taurelės, skirtos gimdžiusioms.

Reikšmingas gali būti ir jūsų gimdos kaklelio aukštis – jei jis aukštas, tiks didesnė taurelė, jei labai žemas, gali būti, kad reikės atrasti trumpesnę taurelę.

Taigi bandant surasti sau anatomiškai tinkamiausią gali tekti išbandyti ne vieną taurelę. Kita vertus, neprošal būtų turėti po kelias taureles, pavyzdžiui, į mėnesinių pabaigą, kada kraujavimas nebe toks gausus, naudoti mažesnę taurelę.

– Kas kiek laiko taureles reiktų keisti? Menstruacijų ciklo metu ir apskritai?

– Pasirinkus menstruacijų taureles iš pradžių patariama jas keisti dažniau, bent kas 4 valandas, kad pastebėtumėte, koks jūsų menstruacijų gausumas, ir įsivertintumėte, kas kiek laiko taureles pakeisti. Įprastai jos keičiamos daug rečiau nei kitos menstruacijoms skirtos higieninės priemonės, tačiau ne rečiau kaip kas 12 valandų.

Keičiant svarbi švara – pasirūpinkite, kad jūsų rankos būtų švarios, ištuštinusi švariai taurelę išplaukite po tekančiu vandeniu. Svarbu ir kaskart prasidėjus mėnesinėms iš pradžių taurelę pavirinti ir taip dezinfekuoti.

Gamintojai nurodo, kad taureles galima naudoti kelerius metus, paprastai paprastai bent 2–5 metus. Tačiau galima ir ilgiau. Svarbu tik įvertinti turimos taurelės išvaizdą – ar ji nepapilkėjusi, nepageltusi, nesuskeldėjusi, nepasidariusi lipšni ar pan. Tokios nebenaudokite.

– Ar gali naudojamos taurelės kaip nors pakenkti moters sveikatai? Sužeisti ar sukelti ligą?

– Jei laikysitės higienos, keisite taurelę švariomis rankomis ir ne per retai, ji neturėtų niekaip pakenkti. Tinkamai parinkta ir įdėta ji net neturi jaustis. Jei jaučiate skausmą – keiskite, ieškokite sau patogesnės arba tiesiog naudokite kitas priemones. Įrodyta, kad menstruacinės taurelės rečiau gali sukelti ir toksinio šoko sindromą, lyginant su tamponų naudojimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)