Naujas tyrimas atskleidė baugų faktą – dušo galvutėje gali daugintis pavojingos bakterijos. Todėl patartina kruopščiai ją šveisti ir jokiu būdu nepraleisti šito tvarkant vonios kambarį.

Amerikiečių mokslininkų duomenimis, dėl dušo patalpai būdingo šilto ir drėgno oro ant dušo galvutės gali susidaryti bakteriologinė bioplėvelė. Dauguma šioje bioplėvelėje esančių bakterijų nepavojingos. Dalis iš 656 tyrime dalyvavusių žmonių turėjo mikobakteriją, kuri gali išprovokuoti ne tuberkuliozės mikobakterijų sukeliamą plaučių infekciją. Įkvėpta ši bakterija yra pavojinga.

Kaip aiškino „Northwell Health’s Glen Cove“ ligoninės Niujorke šeimos medicinos skyriaus vadovė, daktarė Barbara Keber, didelė tikimybė, kad duše galime įkvėpti bakterijų ir taip jų patenka į plaučius.

Buvo atliktas tyrimas – iš 11 namų dušo galvučių paimti 22 mėginiai; juose mokslininkai ir aptiko plaučių infekciją galinčių sukelti mikobakterijų. Viena iš savanoriškai tyrime dalyvavusių Renee Diaz buvo sukrėsta, išgirdusi rezultatus. „Tikrai sunerimau, juk turiu vaikų“, – pabrėžė moteris. Ji pasakojo, kad dažnai jaučia silpnumą, naktimis prakaituoja, o tai – galimi plaučių infekcijos simptomai. „Kreipiausi į gydytoją, bet niekaip nebūčiau pagalvojusi, kad negalavimo priežastis gali slypėti mano namų dušo galvutėje“, – teigė ji.

Tyrime dalyvavo ir Lara Alcantara. Ji, kaip ir dauguma žmonių, nenumanė, kad dušo galvutę reikia itin kruopščiai valyti. „Esu tvarkingas žmogus. Bet nepamanyčiau, kad dušo galvutėje gali būti pavojingų bakterijų ar grybelių“, – sakė ji.

Mikrobiologas Josephas Falkinghamas aiškino – dušo galvutę reikia kruopščiai išvalyti bent kartą per mėnesį: pusvalandžiui pamerkti į vandenį su balikliu, paskui išskalauti. „Jei taip valysite dušo galvutę kartą per mėnesį, mikobakterijos tikimybė bus labai maža“, – pabrėžė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)