„Kontraceptinės spiralės pagal populiarumą užima antrą vietą po geriamųjų kontraceptikų. Jos vis dar populiaresnės tarp gimdžiusių moterų – jaunos merginos dažniau renkasi tabletes. Tačiau jei dar prieš kelerius metus apie spiralę negimdžiusioms moterims nebuvo galima nė kalbėti, dabar jau yra ir tokia ir ji populiarėja, – pasakojo L. Mockevičienė. – Moterys kontraceptinės spiralės prisibijo be reikalo. Tai patogi apsaugos priemonė, ji įvedama trejiems arba penkeriems metams, o išsiimti galima bet kada.“

Kalbėdama apie kontraceptines spirales gydytoja išsamiai aptarė jų veikimą ir paneigė ne vieną įsišaknijusį melagingą mitą.

– Kodėl kontraceptinės spiralės dar nėra tokios populiarios tarp negimdžiusių moterų?

– Iš tiesų tai palyginti neseniai atsiradusi spiralė. Negimdžiusioms moterims skirtos spiralės yra hormoninės ir galioja trejus metus.

Negimdžiusios moterys vis dar prisibijo paplitusių mitų, pavyzdžiui, kad negalima į gimdą įvesti svetimkūnio, jeigu esi negimdžiusi. Dauguma moterų, kurioms ši kontraceptinė priemonė nepriimtina, taip pat pamini būtent šią priežastį – jos nenori svetimkūnio gimdoje. Dar kitos bijo paties spiralės įvedimo.

– Kokius svarbiausius šios kontraceptinės priemonės pranašumus galėtumėte išskirti?

– Pranašiausia ši kontracepcijos priemonė prieš kitas jau vien tuo, kad tai patogu ir patikima. Žinau moterų, kurios spiralę nešioja ir 15 metų – išsiima ir vėl įsideda, nebesidairo į jokias kitas priemones. Įsidėjus gali pamiršti penkeriems metams, nereikia kasdien stengtis prisiminti, pavyzdžiui, išgerti tabletę. Taip pat spiralės efektyvumo nesumažina jokie pašaliniai veiksniai. Pavyzdžiui, geriant kontraceptikus jų apsaugos patikimumas gali sumažėti ne tik pamiršus laiku išgerti tabletę, bet ir sunegalavus – viduriuojant ar vemiant, taip pat turint antsvorio. Kontraceptinėms spiralėms tai negalioja.

Spiralės tinka ir toms moterims, kurioms kiti kontraceptikai netinka – nutukusioms moterims, turinčioms migreną ar padidėjusią širdies ligų riziką, taip pat maitinančioms moterims. Kontraceptinėje spiralėje mažesnis hormonų kiekis, todėl ji tinka daugeliu atvejų, kai negalima vartoti geriamųjų kontraceptikų.

– Pačios kontraceptinės spiralės taip pat ne vienodos. Papasakokite, kuo jos skiriasi?

– Kontraceptinės spiralės skirstomos į hormonines ir nehormonines. Negimdžiusioms moterims vedamos tik hormoninės spiralės ir jos apsaugą užtikrina trejiems metams. Gimdžiusioms moterims galima rinktis hormonines arba nehormonines spirales ir jų trukmė yra penkeri metai.

Hormoninė spiralė savo sudėtyje turi hormoną progesteroną, kuris turi tiek vietinį, tiek sisteminį gimdos gleivinės poveikį. Nehormoninės spiralės yra varinės, gali būti aplietos aukso ar sidabro lydiniu ir jos turi tik vietinį poveikį, tai reiškia, kad neleidžia nėštumui vystytis gimdos viduje.

Nehormonines spirales renkasi tos moterys, kurios nori natūralesnės kontracepcijos, kad nebūtų jokio hormoninio poveikio. Tačiau šios spiralės sukelia skausmingesnes ir gausesnes mėnesines, jos gali užtrukti nuo 7 iki 10 dienų, todėl toms moterims, kurios ir taip turi skausmingesnes ir gausesnes mėnesines arba gimdos miomą, tos spiralės automatiškai netinka. Moterims, turinčioms hormonines kontraceptines spirales, labai dažnai menstruacijos išvis išnyksta visiems penkeriems metams, tad tai tikrai patogu. Kai kurios moterys to net išsigąsta, tačiau nėra ko baimintis – net atvirkščiai, medicininiu požiūriu hormoninė spiralė yra priskiriama prie ženklių apsaugos priemonių nuo gimdos gleivinės vėžio.

Taip pat noriu akcentuoti, kad spiralėje yra mažiausias hormonų kiekis, palyginti su esančiais kituose kontraceptikuose. Joje yra tik vienas hormonas progesteronas, nėra estrogeno, o sudėtinėse geriamose kontracepcijos tabletėse yra abu hormonai – ir progesteronas, ir estrogenas. Be to, paties progesterono kiekis spiralėje yra mažesnis, palyginti su geriamaisiais kontraceptikais. Taigi jeigu norima rinktis minimalių hormonų dozių kontracepciją, tai spiralė yra saugiau.

– Kaip parenkamos tinkamiausios kontraceptinės spiralės ir kokia apžiūra prieš procedūrą laukiama gydytojo kabinete?

– Pačioms moterims tikrai nereikia sukti galvos svarstant, kokią kontracepcijos priemonę pasirinkti – tą nuspręs jūsų gydytojas ginekologas, išsiklausinėjęs jūsų ligos istorijos. Visada klausiama – moteris gimdžiusi ar ne, kokios šalutinės ligos, kokio būdo moteris pati nori. Tuomet moteris apžiūrima, ar viskas gerai, echoskopu patikrinama, ar nėra kokių nors priežasčių, kodėl nebūtų galima dėti spiralės. Pavyzdžiui, jei gimdos gleivinėje randamas polipas, pirmiausia moteris bus išsiųsta išsioperuoti ir tik tada bus galima dėti spiralę, jei randama cista – pirmiausia reiks išgydyti ją. Taip pat moterims, vartojančioms bet kokią kontracepcijos priemonę, rekomenduojama atlikti profilaktinį onkocitologinį tyrimą dėl gimdos kaklelio vėžio.

Jei nusprendžiama dėti spiralę, ji yra vedama per mėnesines, nes tuo metu tai padaryti saugiausia ir mažiau skausminga, mat gimdos kaklelis yra praviras. Po mėnesio būtina atvykti apžiūrai, kad gydytojas galėtų patikrinti, ar viskas gerai. Jei spiralė vietoje ir nėra nepageidaujamų požymių, vėliau nešiojant spiralę reikia tikrintis kas metus. Jei vėlgi palyginsime, tai moterims, vartojančioms geriamuosius kontraceptikus, pas gydytoją tenka lankytis dažniau, nes reikia prasitęsti receptą.

Kartais kontraceptinės spiralės moterims rekomenduojamos, jei skundžiamasi skausmingomis ir gausiomis mėnesinėmis, sukeliančiomis net mažakraujystę. Taip pat spiralės įvedamos ir endometriozei gydyti.

– Koks galimas šalutinis šios kontraceptinės priemonės poveikis?

– Dėl mažesnio hormonų kiekio spiralės sukelia mažiau nepageidaujamų reiškinių, palyginti su kitomis kontraceptinėmis priemonėmis, tačiau tokių išties gali būti. Vienas iš dažniausiai pasireiškiančių šalutinių spiralės poveikių yra acikliniai kraujavimai. Jie galimi iki trijų mėnesių, nes šiuo metu organizme vyksta adaptaciniai procesai.

Labai retais atvejais, maždaug 5 proc. moterų, spiralė gali numigruoti į netinkamą vietą. Dėl to įsidėjus spiralę būtina atvykti pas gydytoją ir pasitikrinti po mėnesio. Jei po mėnesio spiralė vis dar vietoje, labai mažai tikėtina, kad tai pakis vėliau.

Galimas ir atsiradęs migreninis galvos skausmas, tačiau vėlgi – tai retas šalutinis požymis. Ištirta, kad migreninį galvos skausmą dažniau sukelia geriamieji kontraceptikai, nes jų sudėtyje yra estrogeno.

Kiti šalutiniai požymiai – galima nuotaikų kaita, taip pat sumažėjęs libido – lytinis potraukis. Maždaug 5–10 proc. moterų dėl hormono progesterono atsiranda aknė – spuoguotumas veide ir nugaroje. Kai kurios moterys būgštauja, kad įsidėjus spiralę padidėja svoris, tačiau reikia pažymėti, kad pati spiralė svorio pokyčio nesukelia – jį sukelia nebent moters apetitas. Juk jei daugiau nevalgysite, svorio tikrai nepriaugsite. Tačiau taip, kontraceptikai gali paskatinti apetitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)