Įvykio vietoje netikėtai atsidūrusi tinklaraščio „Sumani mama“ autorė, akušerė Marija Mizgaitienė buvo vienintelė iš liudininkų, kuri stengėsi padėti susižalojusiai mergaitei ir suteikė pirminę kvalifikuotą pagalbą. Pasidalijusi skaudžia istorija ji nori perspėti kitus tėvus, kad ši pramoga gali baigtis ir labai liūdnai.

„Ateiname prie vieno iš didesnių pripučiamų batutų, čia aidi vaikų juokas, batutas juda į visas puses, o apačioje guli maždaug 8 metų mergaitė. Šalia blaškosi tėtis, jis bando ją nutempti nuo batuto.

Suprantu, kad kažkas nutiko. Klausiu, kas atsitiko, jis tik pasako „nukrito“ ir toliau ją tempia. Pasakau jam, kad aš medikė ir mergaitės geriau nejudinti. Jis, apimtas panikos, toliau ją tempia. Griežtu tonu pasakau, kad perimu vaiką, o jis turi iškviesti greitąją medicinos pagalbą. Atsisėdu šalia mergaitės, kalbinu ir neleidžiu stotis, jos akyse didžiulė baimė, sako, kad net negali pajudėti, nes labai skauda nugarą.

Aplink ant to paties batuto laksto vaikai, nuo jų bėgiojimo batutas juda ir mergaitei kelia dar didesnius skausmus. Bandau prašyti vaikų nulipti nuo batuto – jie neklauso, bandau prašyti aplinkui stovinčių tėvų nukelti vaikus – jie lyg negirdi, prašau bent neleisti kitiems vaikams lipti ant batuto – ir vėl kaip į sieną. Kol galiausiai pakeliu balsą ir visiems liepiu lėtai nulipti, o kiekvienam artėjančiam šaukiu, kad čia negalima.

Sėdžiu apsikabinusi mergaitę, nebematau savo dukros, apima nerimas, bet negaliu atsistoti, kol neatvažiavo greitoji, turiu fiksuoti jos galvą.

Batutų parkas Kaune.

Pagalba atvažiavo labai greitai, uždėjo įtvarą ir paguldė vaiką ant neštuvų. Aš kelias minutes blaškiausi ieškodama dukros. Ji, beje, buvo šalia, tik aš nemačiau. Adrenalinas daro savo“, – istorija po įvykio savo paskyroje pasidalijo M. Mizgaitienė.

Ji patikino, kad, kaip medikė, nors ir ne traumatologė, žino, jog būtent ant batutų vaikai patiria labai rimtų traumų. Vis dėlto, kol iš labai arti nesusiduri, neįvertini grėsmės.

„Batutai yra labai nesaugi pramoga. O jei jau vaikas ant jų šokinėja, tai turi žinoti bent elementaraus saugumo taisykles, – įspėjo M. Mizgaitienė ir pasakė, ką reikėtų daryti nelaimės atveju: – Jei vaikas nukrito iš didesnio nei jo ūgis aukščio, nejudinkite jo ir niekam neleiskite to daryti, nes tikėtina, kad jis patyrė didelės energijos traumą. Jei atsidūrėte situacijoje, kur nutiko nelaimingas atsitikimas, paklauskite, ar nereikia kokios nors pagalbos. Mūsų nepaklausė nė vienas žmogus – liūdna. Ir, galų gale, mokykitės, kaip teikti pirmąją pagalbą, nes nelaimė gali nutikti bet kada. Na, ir, žinoma, iškvieskite greitąją medicinos pagalbą paskambinę 112.“

Batutų parkas Kaune.

Apie nelaimę žino

Po Lietuvą keliaujančio batutų parko „Big Dragon“ komercijos vadovas Kęstutis Nausėda telefonu sakė žinantis apie nelaimingą įvykį Kaune ir tikino, kad tai pirmoji nelaimė per visą vasarą.

„Taip, incidentą žinome, mergaitę greitoji išvežė su nugaros skausmais. Pasakiau tėvams, kad mus informuotų, jei bus blogai, tačiau nieko nesulaukėme“, – sakė jis.

Batutų parko atstovas patikino, kad jų batutai sertifikuoti ir sukonstruoti pagal visus būtinus reikalavimus. Tačiau vien tai, anot jo, nuo nelaimės neapsaugos – vaikai išdykaudami gali susižeisti bet kur, tad reikia būti atsargiems.

„Mes prašome, kad tėvai būtinai patys prižiūrėtų savo vaikus, kad jie ant batutų eitų po vieną ir neliptų vienas ant kito. Ant batutų esame pakabinę iškabas, kuriose parašyta, kad vaikus iki 12 metų turi prižiūrėti tėvai. Taip pat ribojame ir amžių, kad mažesni vaikai neitų ant didelių batutų. Mažiausiuosius tėvai dar prižiūri, bet didesnius linkę paleisti be priežiūros. Pasitaiko, kad parko darbuotojai paprašo tėvų atidžiau prižiūrėti savo vaikus. Tačiau su tokiais įspėjimais visko mes čia nesukontroliuosim“, – kalbėjo K. Nausėda.

Batutų parkas Kaune.

Prie kiekvieno batuto prižiūrėtojų pastatyti, anot jo, būtų neįmanoma – batutų iš viso yra aštuoni, o visame parke dirba tik trys keturi žmonės. Jie prižiūri tvarką prie didžiųjų batutų, o vaikiški, skirti patiems mažiausiems, visai nepavojingi, tikino pašnekovas.

Jo teigimu, vaikų ant batutų taip pat nebūna per daug. „Kasdien batutų parke sulaukiame po 100–200 vaikų, bet kai jie pasiskirsto per visą dieną, tai ne tiek daug išeina. Jeigu pamatome, kad vaikų per daug, stengiamės atitinkamai paskirstyti šokinėjimo ant batutų laiką“, – kalbėjo K. Nausėda ir dar kartą pabrėžė, kad už vaikų saugumą turėtų atsakyti patys tėvai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)