Moteris piktinosi, kad dar pavasarį norėję pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, poliklinikoje šių skiepų, kurie ir čia yra mokami, taip ir nesulaukė. „Vaikus šiems skiepams užregistravo – vietų tereikėjo palaukti vos porą mėnesių, – ironizavo ji. – Tačiau mus įspėjo, kad būtinųjų antrų skiepų, kuriais skiepijama po mėnesio, poliklinika gali ir nebeturėti. Pasitarėme su vyru, kad nenorime rizikuoti, juk jei jau skiepijiesi, viską reikia atlikti tvarkingai, o čia nesi garantuotas, ar dar gausi. Taigi nutarėme ir šį vizitą atšaukti ir visi kartu pasiskiepijom vienoje privačioje klinikoje. Turbūt nereikia nė sakyti, kad išleidome tikrai nemažą pinigų sumą ir, nors poliklinikoje šie skiepai taip pat kainuoja, per visus šeimos narius būtume sutaupę nemažą sumą.“

Antrą kartą poliklinikos paslaugomis moteris nusivylė sužinojusi, kad nepateks pas vaikų akių specialistą. „Reikėjo patikrinti dukrai akis. Tačiau jau šeimos gydytoja mane įspėjo, kad papulti pas poliklinikoje dirbančius specialistus neįmanoma. Tąkart ilgai nesvarsčiusi nusivedžiau dukrą pas savo pačios privačiame kabinete dirbantį oftalmologą ir, žinoma, vėlgi už pinigus ji buvo patikrinta.

O dabar dukrai vėl prireikė pagalbos – odontologė išrašė siuntimą pas ortodontą, kurio paslaugos, kiek žinau, kainuoja dar daugiau. Ir šį kartą labai greit supratau – pasinaudoti poliklinikos paslaugomis vėlgi nepavyks. Aš jau nebesuprantu, kam išvis reikalinga ta poliklinika? Geriau atiduotų man tuos pinigus, kuriuos kas mėnesį man nuskaičiuoja nuo algos, ir galėčiau juos sumokėti privačioms klinikoms. Juk ar taip, ar taip moku“, – nusivylusi rašė ji.

Vilnietė papasakojo, kad paskambinusi į poliklinikos registratūrą užregistruoti dukrą, buvo tiesiog išjuokta. „Paskambinau į registratūrą nespėjusi pasiguglinti, tad pirmiausia paklausiau, ar išvis poliklinikoje yra vaikų ortodontų. Sako – taip, yra. Tada paprašiau pas vieną jų užregistruoti dukrą. Ir registratorė kitame laido gale pradėjo juoktis iš manęs. Tikrai, tai buvo pasityčiojimas vidury dienos. Sako – ponia, eilės nusidriekusios jau kitiems metams, mes net neberegistruojame dabar. Galiausiai supratusi, kad man toks pokalbio tonas ne prie širdies, ji pasiūlė man kreiptis į Žalgirio kliniką. Paskambinau – o ten ta pati tvarka, papulti su vaiku neįmanoma“, – pasakojo vilnietė.

Apie situaciją žino

Paklausta, ar iš tiesų pakliūti pas šiuos specialistus yra taip sudėtinga, Vilniaus Centro poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai Audronė Juodaitė-Račkauskienė paaiškino, kad poliklinikoje dirba tik 2 gydytojai ortodontai, ir tai labai mažu krūviu – tik po 0,25 etatinio krūvio. Jie paslaugas teikia tik pirmadieniais ir trečiadieniais.

„Pagal sveikatos apsaugos ministro nustatytą tvarką išankstinė pacientų registracija vyksta 90 dienų į priekį. Registruotis gali ne tik mūsų poliklinikos pacientai, bet ir visi kiti, turintys galiojantį siuntimą gydytojo ortodonto konsultacijai.

Norinčiųjų gauti nemokamą gydytojo ortodonto paslaugą yra tiek daug, kad pacientų patogumui mes jau sudarome laukiančiųjų asmenų sąrašą. Formuojant iš anksto pacientų registracijos tinklelį laukiančiųjų sąraše įrašytus asmenis perkeliame į pacientų registracijos žurnalą įstaigos informacinėje sistemoje“, – poliklinikos tvarką išdėstė ji.

Taip pat Audronė Juodaitė-Račkauskienė paaiškino, kad vertinant patį paslaugos teikimą, pirminei paciento konsultacijai skirta tik po 1 apsilankymą, dar 1 apsilankymas gali būti mokamas, kiti 10 apsilankymų – tik pakartotiniai dėl pradėto ortodontinio gydymo tęsimo.

Šiuo metu vienam pacientui skiriama 20 min., o po kiekvieno paciento yra būtina 10 minučių dezinfekcija dėl COVID-19 infekcijos prevencijos.

Visos odontologinių paslaugų kainos yra nurodomos poliklinikos internetinėje svetainėje. Gydytojo ortodonto konsultacija čia kainuoja 19,06 Eur.

„Kadangi gydytojas ortodontas yra antrinės asmens sveikatos priežiūros gydytojas, jo paslaugoms galima registruotis portale esveikata.lt ar tiesiogiai bet kurioje gydymo įstaigoje, kuri sudariusi sutartį su Vilniaus teritorine ligonių kasa, ir turint galiojantį siuntimą. Neturint siuntimo – mokamai paslaugai – bet kurioje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, teikiančioje minėtas paslaugas“, – pacientams, kurie negali sulaukti ilgų eilių, pataria poliklinikos atstovė.

VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos direktorė Vytautė Pečiulienė taip pat pažymėjo, kad asmenys, turintys siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai, turi teisę kreiptis į bet kurią įstaigą, kuri yra pasirašiusi sutartį su teritorinėmis ligonių kasomis dėl šių paslaugų teikimo. Nors Žalgirio klinika yra viena populiariausių įstaigų, kurioje teikiamos gydytojo ortodonto paslaugos, ji nėra vienintelė įstaiga, į kurią pacientai, turintys siuntimą, gali kreiptis.

Siuntimą išrašantis gydytojas, atkreipė dėmesį klinikos direktorė, privalo nurodyti bent tris įstaigas, kuriose teikiamos atitinkamos sveikatos priežiūros paslaugos. Įstaigų, pasirašiusių sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, sąrašai ir informacija apie jų teikiamas paslaugas bei laukimo eiles yra pasiekiama Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje.

V. Pečiulienė paaiškino, kad klinikoje laukimo eilės susidaro pas tuos gydytojus specialistus, kurių klinikoje trūksta, nes šios specialybės yra labai paklausios ir patrauklios privačiame sektoriuje. Gydytojai ortodontai, pasak jos, yra viena iš tokių specialybių.

„Klinikoje šiuo metu dirba tik 4 gydytojai ortodontai ir jie dirba nepilnais darbo krūviais – bendrai šie gydytojai užima tik 1,75 etato“, – paskaičiavo klinikos direktorė.

Pacientus be siuntimų klinika galėtų priimti tik tokiu atveju, jei laukimo eilėje nebūtų pacientų, turinčių siuntimus. Tačiau kol kas eilės turinčiųjų siuntimus nutįsusios į ateitį taip, kad nauji pacientai net neberegistruojami.

Paklausta, kada tėvams savo vaikus vis dėlto turėtų atvesti apžiūrai pas ortodontą, V. Pečiulienė rekomendavo per daug neuždelsti.

„Siuntimą gydytojo ortodonto konsultacijai gydytojas odontologas išrašo tada, kai yra tam indikacijų. Profilaktiškai pas gydytoją ortodontą vaikus galima atvesti nuo 7 metų amžiaus. Vaikus, turinčius neigiamų įpročių, pavyzdžiui, kvėpavimą per burną, piršto ar kt. daiktų čiulpimą, liežuvio disfunkciją, rekomenduojama atvesti anksčiau.

Matant problemas reikėtų nelaukti dantų kaitos, nes kuo daugiau nuolatinių dantų, tuo mažesnės galimybės tas problemas išspręsti paprastomis priemonėmis. Pavėlavus, net ir ilgas bei sudėtingas ortodontinis gydymas neduoda geriausio rezultato“, – įspėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)