Su redakcija susisiekusios moters pavardė žinoma, tačiau šiame straipsnyje neminima. Taip pat dėl galimo pakenkimo reputacijai neminima ir gydytojos, su kuria teko susidurti jaunai mamai, pavardė.

„Viskas prasidėjo nuo to, kad mano 9 mėn. dukra susirgo. Naktį, apie 3 val., išvažiavome į priėmimą Alytaus miesto ligoninėje. Iš karto gavome visą reikiamą pagalbą. Dienos metu mus lankė prižiūrinti gydytoja, seselės. Mano dukros būklė buvo tikrai prasta, ji stipriai karščiavo, jai buvo pajungta lašelinė, daromi tyrimai“, – pasakojo jauna mama.

Netrukus moteris sužinojo, kad kūdikiui nustatytas inkstų uždegimas. „Ši diagnozė mane šokiravo, labai jaudinausi dėl dukros. Tačiau dar didesnį smūgį gavau ligoninėje. Buvo visokių smulkmenų, kurios mane trikdė iš personalo pusės, tačiau to per daug nesureikšminau, kol nepasirodė viena gydytoja“, – sakė moteris.

Jauna mama žodis į žodį atpasakojo nemalonų pokalbį su ligoninės gydytoja. „Ta gydytoja manęs paklausė: ar viskas gerai? Aš atsakiau: taip, temperatūra nukrito, mergaitė jau jaučiasi geriau. Tuomet gydytoja į mane pradėjo žiūrėti tokiu skvarbiu žvilgsniu, ji tiesiog stebėjo mane, bet visiškai nežiūrėjo į mano vaiką. Aš jos paklausiau: atsiprašau, bet kodėl jūs taip keistai į mane žiūrite? Ji atsakė: ar jūs pakankamai liūdite? Nesupratau. O ji vėl: na man neatrodo, kad pakankamai liūdite, – prisiminusi pasakojo alytiškė. – Aš tokioje situacijoje, nemiegojusi per visą naktį, išgąsdinta dukros būklės, tiesiog pradėjau verkti. Sakiau jai: kaip jūs taip galite kalbėti? Žinoma, kad liūdžiu, juk čia mano vaikas susirgo. O ji toliau į mane žiūrėjo, į vaiką neatsisuko nė karto.“

Moteris sakė pasijutusi kaltinama tuo, kad jos kūdikis susirgo. „Gydytoja paklausė, tai kaip vaikas susirgo? Atsakiau, kad nežinau, man pačiai šokas. Dienos metu, kai ji ėmė karščiuoti, galvojau, kad čia tridienė, juk šiai ligai būdingas toks pats karščiavimas. Gydytoja atsakė, kad viskas akivaizdu, neįmanoma nesuprasti, kad tai inkstų uždegimas. Bet iš kur aš galėjau žinoti, juk nebaigiau medicinos mokslų? Tuomet ji mane toliau kamantinėjo: tai kaip susirgo, kažko nesakote? Sakau: tikrai nežinau, net kaip galima susirgti šia liga. O gydytoja: tai jei jūs nežinote, kaip mes galime žinoti? Nepadedate, kažko nesakote. Gal namie skersvėjis? Sakau: iš kur? Juk karščiai, nėra nė menkiausio vėjelio. Tai ant grindų laikote? Sakau: tai žinoma, juk žaidžia ant grindų. Kokios grindys? Medinės, šiltos grindys, juk karšta. Prieš tai būdavo ant žaidimo kilimėlio. Koks kilimėlis? Paprastas žaidimų. Kokia sudėtis? Medvilnė, vilna ar sintetika? Tikrai ne vilna. Tai labai blogai tada. O gal tada pamperso nekeičiat? Sakau, keičiu itin dažnai“, – pokalbį atpasakojo sergančio vaiko mama.

Moteris pasakojo, kad dialogas su gydytoja buvo labai įtemptas, gydytojos klausimai skambėjo taip, lyg ji kaltintų mamą. „Ji žiūrėjo į mane taip, lyg sakytų: ar pakankamai liūdi? Įrodyk. Aš neperdedu, ten buvo visiškas psichologinis smurtas, – kalbėjo ji. – Vėliau peržvelgiau atsiliepimus pincetas.lt ir išsiaiškinau, kad gydytoja turi prastą reputaciją.“

Jauna mama nusivylė ir kitu Alytaus ligoninės personalu: „Iš seselės sulaukiau vienų priekabių, kad daiktai ne vietoje, mat jai trukdė mūsų lagaminas, kurį pristūmiau prie sienos. Kai dukra gavo temperatūrą malšinančių vaistų, ji užmigo, o aš šalia jos buvau tyliai, kad tik pamiegotų ir pailsėtų po bemiegės nakties. Tačiau seselė ateidavo ir vis sakydavo, kad jai nepatinka, jog po kojomis jai maišosi daiktai, nors buvau aiškiai pasakiusi, kad kai tik dukra pabus, tuomet ir patrauksiu. Niekam iš personalo nerūpėjo, kad sergantis kūdikis miega be galo jautriai, atėję garsiai trankė durimis, o mano dukra šokinėjo su verksmais iš miego.“

Galiausiai mama buvo apkaltinta, kad netinkamai maitina savo vaiką. Alytiškės manymu, gydytojų žinios dėl to pasenusios, todėl išsakyta nuomonė nekompetentinga. „Padariusi kraujo tyrimus gydytoja pamatė, kad dukros hemoglobinas žemas, nors jis krenta dėl ligos. Kai tik ji išgirdo, kaip maitinu dukrą, visą kaltę suvertė netinkamai mitybai, nors šią dieną, kai ji jau beveik pasveikusi, hemoglobinas vėl normos ribose. Ta gydytoja man sakė, kad kūdikis negali iki metų daugiausia maitintis pienu, kad viską turi pakeisti košės ir būtent mėsa. Mano dukra maitinama blw būdu – vaikas nuo pat pradžių valgo pats, kramto minkštą maistą. Tai ne naujiena jau 20 metų. Tačiau gydytoja prieštaravo PSO rekomendacijoms, kad motinos pienas/pieno mišinys turi būti pagrindas iki metų“, – papasakojo ji.

Moteris sakė, kad net ir sugrįžus namo, slogūs prisiminimai iš ligoninės tikriausiai dar greitai neišblės: „Nežinau, ar ši istorija skamba taip baisiai, kaip aš ją išgyvenau. Jaučiausi labai blogai. Kaip keista, kad atvykęs į gydymo įstaigą tu tikiesi pagalbos ir supratimo, o pajauti tik blogas emocijas ir norą greičiau iš ten dingti.“

Ligoninė ištyrė atvejį

Paklausta apie situaciją, Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės duomenų apsaugos pareigūnė Bernadeta Navalinskienė sakė, kad išanalizavę įstaigoje turimą informaciją ir išklausę įstaigos darbuotojų paaiškinimų, ligoninė daro išvadą, kad objektyvios tiesos apie įvykusios situacijos aplinkybes nustatyti negali.

„Mažoji pacientė su mama buvo stacionarizuotas birželio 30 d. apie 3 val., o kontaktas su mamos laiške nurodyta gydytoja buvo 19 val. Iki tol gydanti gydytoja jau buvo diagnozavusi susirgimą ir paskyrusi atitinkamą gydymą, aptarusi mitybos ir kitus susijusius klausimus. Budinčios gydytojos (nurodytos mamos laiške) teigimu, bendravimas su paciento mama buvo labai trumpas ir apsiribojo vieninteliu klausimu – kaip jaučiasi kūdikis. Kadangi pacientė miegojo, neturėjo SARS CoV-2 PGR tyrimo atsakymo, temperatūra buvo normali, todėl kūdikis tuo metu nebuvo apžiūrėtas. Per visą stacionarizavimo laikotarpį, pacientės mama bendravo su 4 budinčiais gydytojais. Gydančiai gydytojai pacientės mama jokių nusiskundimų neišsakė“, – pakomentavo ligoninės atstovė.

Pasak jos, medicininiu požiūriu, inkstų uždegimu vaikas gali susirgti dėl labai įvairių priežasčių – tiek dėl patekusios bakterijos į organizmą per šlapimo ar kitus takus, tiek nesant pakankamo organizmo atsako (imuniteto) į peršalimą ir t.t. „Konkreti susirgimo priežastis pacientės gydymo paskyrimui šiuo atveju nebuvo nustatinėjama. Kategoriškai patvirtiname, kad nė vienas sveikatos priežiūros specialistas nesiekia nustatyti, kas kaltas dėl prasidėjusios ligos, tai neetiška ir netoleruotina, bendraujant su pacientais ar jų atstovais“, – teigė B. Navalinskienė.

„Kadangi negalime nustatyti tikslių situacijos aplinkybių, apgailestaujame, jei galimai įvyko nesusipratimas, teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas ligoninėje.

Atkreipėme darbuotojų dėmesį į komunikacijos etiką ir tikimės, kad ateityje panašūs nesusipratimai nesikartos, o gydytojų ir pacientų (jų atstovų) bendravimas bus pagrįstas abipuse pagarba“, – sakė ligoninės atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (279)