Daugelis moterų po gimdymo jaučiasi nenorinčios daryti nieko, kas siejasi su kūdikio pradėjimu. Nuo sekso jas atgraso ne tik patirtas stresas, miego stygius ir abejonės dėl savo patrauklumo, bet ir kiti veiksniai. Jauni tėvai be galo džiaugiasi nauja iš jų užgimusia gyvybe, tačiau netrukus suvokia, kaip jos atsiradimas pakeitė tai, kas vykdavo miegamajame. Aistros praradimas po kūdikio gimimo – tiek moterims, tiek vyrams būdingas reiškinys, todėl šiuo etapu poroms rekomenduojama pasikalbėti apie intymumą, rašoma portale babygaga.com.

Pasikalbėkite su ginekologu

Moteriai labai svarbu suprasti, kokie pokyčiai po gimdymo įvyksta jos organizme. Užvis geriausiai tai išaiškins ginekologas. Tinklaraščio „Happily Eva After“ autorė Eva teigia, kad pasikalbėjusi su ginekologu sužinojo, jog maitinant krūtimi organizme vyksta tam tikrų seksualinį apetitą slopinančių hormonų gamyba. Ginekologas taip pat paaiškino, kad pogimdyviniu laikotarpiu makštis mažiau sudrėksta, todėl intymios sueitys gali sukelti skausmą. Evai buvo rekomenduota naudoti lubrikantą ir kuo gausiau. Ginekologas paaiškino, kad tik po šešių ar aštuonių sueičių naudojant lubrikantą seksas nustos kelti diskomfortą.

Seksualinio gyvenimo sugrąžinimą į įprastas vėžes Eva palygino su rimtu darbu. Ji pripažino, kad, nors pastoti taip pat buvo nelengva, libido atgaivinimas pareikalavo dar daugiau pastangų. Laimei, pagelbėjo entuziazmas ir begalinis noras vėl pajusti geismą ir išsivaduoti nuo emocinio slogučio.

Pasikalbėkite su tomis, kurios tai galbūt patyrė

Kaip teigia akušeris-ginekologas Danielis Roshanas, geriausias patarimas, kurį jis geba duoti problemų dėl smuktelėjusio libido patiriančioms moterims, – tai nebijoti kreiptis pagalbos. Ginekologas siūlo pasiteirauti, ką mamos, pusseserės, kaimynės arba draugės darė, kad įpliekstų prigesusią aistrą. Jis, žinoma, užsiminė, kad neprošal pasisamdyti auklę, ir akcentavo, jog dėl libido praradimo gali būti kaltas nuovargis ir laiko, kurį būtų galima skirti tik sau, stoka. Atminkite, kad kartais net ir poros valandų pertraukėlės gali pakakti fizinėms ir psichologinėms jėgoms atgauti.

Pasikalbėkite su partneriu

Apie tai, kokias emocijas sukelia mintys apie seksą, ypač svarbu prisipažinti partneriui. Pasistenkite įtraukti jį į atvirą dialogą, kurio metu galėtumėte išsakyti savo būgštavimus ir pageidavimus. Pašnekesiai intymiomis temomis gali padėti partneriams susigrąžinti anksčiau sekso teiktą malonumą ir apsaugoti moterį nuo skausmingos patirties.

Remiantis portale „Fit 4 Mom“ pateikta informacija, pokalbiai padeda suartėti, jeigu atrodo, kad abipusis ryšys pradėjo trūkinėti, o suvokimas, kad tapote artimesni, gali sukelti norą pasimylėti. Jei leisite vienas kitam suprasti, kad esate išgirsti ir išklausyti, pademonstruosite, kad rūpite vienas kitam. Kai ryšys vėl bus atgaivintas, prisišaukti į santykius intymumą bandykite vadovaudamiesi toliau pateiktais patarimais.

• Dalykite vienas kitam komplimentus. Atminkite, kad žmonėms – tiek moterims, tiek vyrams – svarbu jausti, kad yra geidžiami ir patrauklūs.

• Tinkamai reaguokite į komplimentus. Net ir tuo atveju, jei nesijaučiate itin seksuali, privalote priimti partnerio pasakytą komplimentą. Tai nėra lengva, ypač – moterims, nes joms po gimdymo daug kas gali kelti vien erzulį ir pasibodėjimą. Vis dėlto privalote suprasti, kad jei nesijaučiate seksuali, tai dar nereiškia, kad esate nepatraukli, juolab savo partneriui. Tinkama reakcija į komplimentus gali padėti pakeisti nusistatymus, nors, aišku, ne iš karto. Nutinka ir taip, kad moterys, išgirdusios komplimentą, užpyksta ant partnerio, nes mano, jog šis meluoja. Vis dėlto vyrai sako tai, ką galvoja, nes matė, ką moteris išgyveno.

• Planuokite intymias akimirkas. Numatyti, kada turėtų vykti intymūs pokalbiai, galite net naudodama „Google“ kalendorių. Informuokite partnerį apie sudėliotą intymių akimirkų grafiką, kad ne tik jūs, bet ir jisai galėtų fiziškai ir emociškai toms akimirkoms pasiruošti.

• Kalbėkitės miegamajame. Kalbėtis apie tai, kas jums patinka, o kas ne, labai patogu miegamajame. Po kūdikio gimimo daug kas pasikeičia, todėl svarbu atskleisti, kokius pojūčius jums staiga ėmė kelti konkretūs veiksmai.

• Nepuoselėkite nepamatuotų lūkesčių. Intymumas su partneriu nėra tapatus fantastiškam, begalinę palaimą teikiančiam seksui. Kai gimsta kūdikis, svarbiausia kartais – tiesiog būti drauge su partneriu, užmegzti daugeriopą ryšį ir fiziškai jausti vienas kitą.

Pasikalbėkite su psichiatru

Kaip rašoma portale „Kids Health“, santykius gali žlugdyti su pogimdyvine depresija susijusios priežastys. Depresiją gali sukelti ir finansiniai sunkumai, socialinė izoliacija, taip pat tam tikri poroje atliekamų vaidmenų pasikeitimai. Kurio nors vieno partnerio depresija gali turėti įtakos abiem. Štai kodėl būtina kreiptis pagalbos, jei atpažinote tokius simptomus kaip:

• nekontroliuojamas, spontaniškas verkimas be jokios akivaizdžios priežasties;

• negebėjimas susivaldyti;

• savižudiškos mintys;

• bevertiškumo jausmas;

• liūdesys, varginantis pyktis, apatija, kaltės jausmas ir melancholiška nuotaika;

• negebėjimas susikaupti, užmaršumas ir sunkumai priimant sprendimus;

• atitolimas nuo draugų ir artimųjų;

• apetito praradimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)