Taisyklių, kaip elgtis besilaukiant, – visa galybė, ir tos taisyklės formuluojamos ne šiaip sau, o tik įsitikinus, kad jų paisant mažėja neigiamų padarinių rizika ir didėja tikimybė susilaukti sveiko ir dailaus kūdikio. Na, o kuri gi būsima mama apie tai nesvajoja?

Štai kodėl nėštumo laikotarpiu moterys linkusios daug atidžiau nei įprastai stebėti savo sveikatą, vadovautis gydytojų patarimais, taisyklingai maitintis, pakankamai ilsėtis ir t. t. Dėl tos pačios priežasties nėščiosios atkreipia dėmesį ir į mokslininkų rekomendacijas, pagrįstas naujausiais ir pažangiausiais tyrimais.

Neseniai portale „The Health Site“ pasirodžiusioje publikacijoje teigiama, kad tam tikrų toksiškų komponentų poveikis nėščiajai, anot ekspertų, gali lemti autizmo spektro sutrikimų pasireiškimą būsimam kūdikiui. Ši mokslininkų išvada dar labiau įtikina, kad nėščiosios turėtų gerai žinoti, su kuo joms tenka kontaktuoti, rašoma portale babygaga.com.

Sąlytį su tokiomis nuodingosiomis medžiagomis, kaip metalai ir pesticidai, patiriančios nėščiosios, remiantis tyrimų rezultatais, dažniau susilaukia kūdikių, kuriems būdingas autizmo sindromą atitinkantis elgesys.

Prie tokios išvados teko prieiti ištyrus 25 skirtingų cheminių medžiagų lygį daugiau nei 1,8 tūkst. besilaukiančių moterų kraujo ir šlapimo mėginiuose, paimtuose pirmojo nėštumo trimestro laikotarpiu. Mokslininkai taip pat atliko 478 tyrimo dalyvių apklausą, kad išsiaiškintų, kokiam procentui ikimokyklinio amžiaus vaikų būdingas autizmo sindromą atitinkantis elgesys.

Remiantis gautais rezultatais teko konstatuoti, kad egzistuoja koreliacija tarp didesnių kadmio, švino ir tam tikrų ftalatų koncentracijų bei autizmo spektro sutrikimų pasireiškimo. Išvardytos cheminės medžiagos nėra vienintelės, padidinančios minėtų sutrikimų riziką. Nepageidaujamą tendenciją, esą, gali lemti ir manganas, transnonachloro, organofosfatų pesticidų metabolitai ir monoetilftalatai. Vargu, ar šitie žodžiai daug ką pasako eiliniam žmogui, bet įspėjimais turi priversti susidomėti tuo, su kuo sąveikaujame.

Atliktas tyrimas turėtų tapti akstinu išsamesnėms analizėms, kurių tikslas – nustatyti aplinkoje esančių cheminių medžiagų poveikį įsčiose bręstančio kūdikio galvos smegenų vystymuisi.

Būtina pasakyti, kad tai ne pirmas kartas, kai mokslininkai kalba apie chemikalų ir toksinų ryšį su autizmo apibrėžtį atitinkančiu vaiko elgesiu. Chemikalai, kurie paprastai įvardijami, šiaip jau priskiriami sveikatai kenksmingoms medžiagoms, todėl nėščiųjų pastangas vengti kontakto su pesticidais, dažais arba valikliais, kurių sudėtyje daug cheminių medžiagų, atrodytų, turėtų lemti sveika logika.

Komponentai, apie kurių grėsmę vėl prabilo mokslininkai, yra tos pačios medžiagos, kurių paprastai būsimoms mamoms liepiama vengti, ypač per pirmąjį nėštumo trimestrą. Informacijos apie tai, ko besilaukianti moteris turėtų saugotis, galima rasti ir savarankiškai, bet norint jaustis visiškai užtikrintai ar išsklaidyti kylančius būgštavimus, niekada neprošal pasitarti ir su gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)