Galvos skausmas vaikams yra gana dažnas reiškinys, tačiau labiau būdingas 4 metų ir vyresniems vaikams. Pagrindinės galvos skausmo priežastys vaikams – dehidratacija, vėl gi – stresas, infekcinės ligos, suprastėjusi rega ir traumos. Žinoma, tų priežasčių yra daugiau, bet dabar kalbėsiu apie pagrindines.

Dehidratacija vaiko organizme įvyksta tada, kai vaikas negauna pakankamai skysčių (t.y. gauna mažiau nei yra jo fiziologinis skysčių poreikis arba vaikas tų skysčių daug netenka / padidėja skysčių poreikis – pvz., sporto metu). Todėl galvos skausmų prevencijai yra būtina vaikui gauti pakankamai skysčių.

Kaip ir suaugusiems, taip ir vaikams stresas gali sukelti galvos skausmą. Tad reikėtų identifikuoti streso priežastį ir ją bandyti eliminuoti arba bent kažkaip mažinti.

Ir paskutinis – infekcija. Daugelis virusinių ligų sukelia galvos skausmą, taip pat ir bakterinės, tokios kaip sinusitas. Tad jei vaikui yra peršalimo ligos simptomų, šalia gali būti ir galvos skausmas.

Galvos skausmo simptominiam gydymui rekomenduojamas ibuprofenas (10mg/kg dozė) arba paracetamolis (15mg/kg dozė), vaikams aspirinas yra kontraindikuotinas (t.y. jo vartoti vaikams stipriai nerekomenduojama).

Tačiau jei galvos skausmai yra dažni, reikėtų vaikų neurologo konsultacijos, kad galėtų įvertinti skausmų priežastį. Viską “nurašyti” stresui arba dehidratacijai yra labai lengva, tačiau ne visada gudru, nes už galvos skausmo gali slypėti ir rimtesnė priežastis.

Taigi, mano rekomenduojamas algoritmas esant galvos skausmams:

1. Jei tai vienkartinis atvejis ir vaikui tikrai stipriai skauda – duoti ibuprofeno arba paracetamolio bei skysčių;

2. Jeigu skausmas nestirpus – paguldykite vaiką, pakelkite galvūgalį ir duokite skysčių. Taip pat gali gelbėti vėsus kompresas ant kaktos, šilta vonia;

3. Jei skausmas kartojasi – žiūrėti ar geria pakankamai skysčių, ar nepatiria pernelyg daug streso, ar nesuprastėjo rega, reikėtų stengtis laikytis miego higienos ir užtikrinti kokybišką maisto racioną;

4. Jeigu visgi gaunant adekvatų skysčių kiekį ir sumažinus stresorius galvos skausmas išlieka –vaikų neurologo konsultacija;

5. skubiai reikėtų kreiptis į gydytoją jeigu:

● vaikas pabunda nuo naktinio galvos skausmo;

● keičiasi vaiko elgesys;

● skausmas atsiranda po traumos;

● galvos skausmo fone atsiranda pykinimas, vėmimas, regėjimo sutrikimai, aukšta temperatūra ir/ar kaklo raumenų rigidiškumas (vaikas negali smakru paliesti krūtinės);

● Galvos skausmas lokalizuotas pakaušyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)