Vaikų gydytoja Elena savo tinklaraštyje „Ir vėl sloga..." pasidalijo informacija, ką reikėtų žinoti tėvams apie vaikus ir COVID-19.

Šiuo metu yra žinoma, kad vaikai šia infekcija serga gana lengvai, dažnai be rimtesnių simptomų. Tai iš vienos pusės yra gerai – jiems ši infekcija nėra baisi; iš kitos pusės – jie tampa puikiais infekcijos nešiotojais. Tai reiškia, kad vaikai, patys lengvai sirgdami, gali apkrėsti kitus, ypač vyresnius žmones, kuriems infekcija gali būti labai pavojinga.

Reikia atkreipti dėmesį, kad kalbama apie sveikus vaikus, be lėtinių ligų. Jeigu vaikas turi diagnozuotą lėtinę ligą, ar turi plaučių problemų, tikėtina, kad liga jam gali būti pavojingesnė, todėl yra labai svarbu saugoti vaikus, esančius rizikos grupėje.

Kaip tai padaryti?

Šis virusas puikiai nusiplauna nuo rankų šiltu vandeniu ir muilu, tad tą reikėtų ir daryti kaip įmanoma dažniau. Plauti rankas su muilu dvidešimt sekundžių arba kol du kartus su vaiku sudainuosite „Su gimimo diena” dainelę. Jei nesate tikri, ar gerai nusiplovėte rankas, arba tiesiog neturite galimybės nusiplauti rankas – jas galite dezinfekuoti tam skirtu skysčiu. Tačiau prisiminkite, kad ne visi dezinfekciniai skysčiai tinka jautriai vaikų odelei. Tad reikėtų turėti tokį, kuris rekomenduojamas ir vaikams. Jeigu neturite galimybės ir dezinfekuoti rankų – jeigu jau kažkur reikia būtinai eiti – eikite su vienkartinėmis pirštinėmis ir jas vėliau išmeskite (nusimaukite imant už vidinės pirštinės dalies ir jas išmeskite išverstas).

Praktinis patarimas – niekada netepkite dezinfekcinio skysčio ant šlapių rankų, nes tai labai pažeidžia rankų odą ir dažnai jas drėkinkite kremu, kad oda nesuskilinėtų ir nepararastų savo svarbios barjerinės/apsauginės funkcijos.

Kartą per dieną dezinfekuokite dažnai liečiamus namų paviršius (stalus, kėdes, durų rankenas, SAVO TELEFONĄ, įvairius mygtukus, tualetus ir vonias). Tai galite padaryti dezinfekciniu purškalu purškiant tiesiai ant paviršiaus, arba juo suvilgydami servetėles, taip pat su spec. dezinfekcinėmis servetėlėmis.

Vienoje iš Seatlo mokyklų vaikams yra daromi COVID-19 testai

Mokykite vaikus kosulio ir nosies šnypštimo higienos. Kosėkite ir juos mokykite kosėti į alkūnės vidinę pusę arba į servetėlę (ją vėliau išmeskite ir nusiplaukite rankas). Nosį šnirpškite ir mokykite vaikus šnirpšti į servetėlę ir ją po to išmeskite arba nuleiskite į klozetą ir vėl nusiplaukite – arba jei abejojate to kokybe – ir nusidezinfekuokite rankas.

Mokykite neliesti savo veido, o jeigu yra reikalas – tik po rankų nusiplovimo. Mokykite apie saugų atstumą iki kito žmogaus – tai vaikiški 8-10 žingsnių (2 metrai). Venkite sergančių ar kosinčių žmonių, gerai vėdinkite namus.

Stiprinkite vaikų imunitetą – valgykite sveikai, kuo daugiau vaisių ir daržovių, daug gryno oro, palaikykite fizinį aktyvumą, mažinkite patiriamą stresą. Jeigu manote, kad nepavyksta užtikrinti pilnavertės mitybos, galite pasvarstyti apie multivitaminų vartojimą. Daugelio virusinių ligų prevencijai, tuo pačiu ir COVID-19, organizmui naudingas vitaminas D, vitaminas C, galite duoti žuvų taukus.

Skatinkite vyresnius vaikus viešoje vietose dėvėti kaukę. Kaukės yra kelių skirtingų rūšių: respiratoriai, medicininės kaukės ir medžiaginės daugkartinės kaukės. Visos jos mažina viruso plitimą visuomenėje. Jos tai daro sulaikydamos oro lašelius, kuriuose ir keliauja virusas. Todėl jei sergantysis, dar nežinodamas, kad serga taisyklingai nešios kaukę – tikėtina, kad kitų neapkrės.

Kodėl? Nes be jokios kaukės oro lašiukai su virusu nuskrenda gerokai toliau nei 1 metrą, apie 2,4-3,5 metro, su “bandana” – apie metrą, prisidengus su sulankstyta medvilnine skarele apie 30 cm, su medvilnine daugkartine kauke ar medicinine kauke – 6,3 cm. Todėl kaukės tikrai efektyviai stabdo viruso plitimą, sako The Lancet.

Tad norint sustabdyti viruso plitimą, rekomenduojama nešioti kaukes. PSO ir UNICEF rekomendacijos vaikams:

Iki 5 metų kaukės nešiojimas neturėtų būti privalomas.

6-11 metų vaikams kaukės yra rekomenduotinos, atsižvelgiant į kelias sąlygas:

  • Jei šalyje sparčiai plinta virusas.
  • Įvertinus ar vaikas sugebės taisyklingai nešioti kaukę, kad būtų pasiektas norimas efektas.
  • Turi būti sudarytos salygos esant reikalui pasikeisti kaukę (pvz. kai ji sudrėksta)
  • Turi būti užtikrinta, kad šalia bus suaugęs žmogus, kuris galės apmokyti vaiką, kaip reikia nešioti kaukę ir jeigu ką, galės pataisyti.
  • Jei nebus neigiamos įtakos vaiko mokymuisi bei psichologinei sveikatai.
  • Taip pat rekomenduojama nešioti, jei vaikas būna šalia rizikos grupės žmonių.
  • 12 metų ir vyresni vaikai turėtų nešioti kaukes, kaip ir suaugusieji, ypač jei nėra sąlygų laikytis saugaus atstumo.


Kaip COVID-19 gali paveikti jūsų vaikų sveikatą:

Kaip minėjau anksčiau, vaikai dažniausiai serga lengva ligos forma, kuomet simptomai yra nesunkūs ar net nepastebimi. Pagal visus šiuo metu turimus duomenis vaikams COVID-19 infekcija gali pasireikšti šiais simptomais:

Karščiavimas;
Sloga;
Kosulys;
Gerklės skausmas;
Rečiau vėmimas ar viduriavimas.
Galvos skausmas;
Uoslės ir skonio praradimas;
Pilvo skausmas;
Raumenų skausmas;
Nuovargis;
Prastas apetitas (ypač vaikams iki 1 metų, tad gal tiksliau būtų sakyti vangiau žinda ar mažiau nori mišinio).

Vaikas lauke su kauke

Šiuo metu daug informacijos apie tai, kokie liekamieji reiškiniai po ligos gali likti vaikams (tiek sveikiems, tiek su lėtinėmis ligomis) nėra labai daug, kadangi vaikai šia infekcija serga žymiai rečiau nei suaugusieji. Išlieka klausimas – ar jie tikrai serga žymiai rečiau, ar tiesiog nėra diagnozuojama dėl lengvų ligos simptomų. Tačiau faktas, kad, kaip minėjau anksčiau, vaikams su gretutinėmis ligomis ši infekcija gali būti sunkesnės eigos. Todėl vaikai su lėtinėmis ligomis (plaučių, širdies ligomis, cukriniu diabetu ar imunosupresuoti) yra padidintos rizikos grupė ir reikėtų juos itin saugoti dėl jų pačių sveikatos. O sveikus vaikus reikėtų saugoti dėl kitų sveikatos, nes jie patys lengvai prasirgadmi gali sunkia ligos forma užkrėsti vyresnius žmones.

Taip pat, prašau, atsiminkite, kad vaikai, lygiai kaip mes, turi daug klausimų, kas dabar vyksta, kodėl vyksta? Tai sukelia ir nerimą, ir nepasitikėjimą, ir dar milijoną jausmų ir klausimų jų mažose galvelėse. Nebijokite jiems papasakoti, kas vyksta, kodėl taip vyksta ir etc. Keli svarbūs dalykai, ką galite su jais aptarti:

Kas vyksta pasaulyje?

Ką mes (tėvai) darome?

Kaip mes (tėvai) dėl to jaučiamės?

Ką tu (vaikutis) gali padaryti (rankų plovimas, kosulio higiena) ?

Kaip tu (vaikutis) dėl to jautiesi?

Ir, prašau, atkreipkite dėmesį, kokia informacija pasiekia vaikų ausis, akis ir smegenis, nes šiuo metu yra daug fake news ir gąsdinančių naujienų, kurių gal jūsų vaikui neverta žinoti, matyti, nes tikėtina, kad ir taip vaikas patiria daugiau streso nei įprastai (kas, nepamirškite, gali atsispindėti jų elgesyje).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)