– Kokie yra apendicito simptomai?

– Apendicitui yra būdinga keletas dalykų. Pirmiausia, tai nuolatinis pilvo skausmas, kuris prasideda maudimu viršutinėje pilvo srityje, paskui pradeda skaudėti apie bambą, o dar vėliau skauda jau tik dešinėje klubinėje srityje. Taip pat gali atsirasti pykinimas ir vėmimas, bet dažniausiai šie simptomai atsiranda jau po skausmo. Pirmiau – skausmas, paskui – pykinimas ir vėmimas. Kitas dalykas: skausmas yra pastovus, nebūna, kad vieną dieną paskaudėjo, kitą – jau nebe. Esant apendicitui, pradėjo skaudėti ir skauda nuolat. Taipogi – karščiavimas. Šis požymis atsiranda dar vėliau – po 24-48 valandų. Temperatūra gali kilti iki 38 laipsnių, bet tokiu atveju jau galime įtarti „trūkusį“ apendicitą.

– Per kiek laiko reikėtų kreiptis pagalbos?

– Lengviausia diagnozuoti kirmėlinės ataugos uždegimą maždaug po 12 valandų nuo skausmo pradžios. Jeigu pacientai atvyksta po 3-6 valandų nuo skausmų pradžios – jau tampa sudėtinga diagnozuoti, todėl dažniausiai pacientai arba stebimi skyriuje, arba išleidžiami į namus. Kad gangreniškai pakistų kirmėlinė atauga reikia daugiau laiko. „Trūkti“ kirmėlinė atauga vaikams gali po 24-48 valandų. Kuo vaikas vyresnis, tuo ilgiau tai gali užtrukti.

– Sklando mitas, kad jei arbūzą valgysi su kauliukais, gali tekti operuoti apendicitą. Kokios iš tiesų yra priežastys?

– Iš tiesų tas mitas yra labai gyvas. Kad svetimkūnis užkimštų kirmėlinės ataugos įėjimo angą, nutinka ypči retai. Savo praktikoje to nesu matęs. Dažniausiai vaikams kirmėlinės ataugos įeigą užkemša žarnų turinys, taip pat tą angą gali užkimšti limfinio audinio padidėjimas. Operacijos metu mes nenustatinėjame priežasties. Operuojant mūsų tikslas jau nėra nustatyti priežastį, mūsų tikslas – padėti vaikui ir pašalinti pakitusią kirmėlinę ataugą, kad mažasis pacientas kuo greičiau pasveiktų.

– Ar genetika ką nors lemia? Jei, tarkime, mamai operavo, ar tai gali reikšti, kad operuos ir jos vaikams?

– Literatūroje nėra apie tai užsiminta, bet vyresni kolegos pažymi, kad jei tėvams panašiame amžiuje buvo atlikta apendektomija, vaikui tokia tikimybė irgi gali būti.

– Ar yra skirtumas: mergaitės ar berniukai?

– Nėra.

– Kiek apskritai padaroma apendicito operacijų?

– Santaros klinikų Vaikų ligoninėje per metus atliekama virš 300 apendicito operacijų. Šis skaičius maždaug yra pastovus, jau ne vieneri metai jis beveik nekinta.

– Kokio amžiaus vaikams dažniausiai operuojamas apendicitas?

– Kuo mažesnis vaikas, tuo mažesnė tikimybė, kad jis sirgs ūmiu apendicitu. Iki penkių metų yra labai maža tikimybė, nuo penkių ji didėja, o nuo 12-os metų priartėja prie panašaus santykio su suaugusiaisiais.

– Ar tai rizikinga operacija?

– Patyrusio chirurgo rankose ši operacija yra visai nerizikinga. Tai viena dažniausių ekstrinės chirurgijos operacijų vaikų amžiuje; ir visi mūsų kolegos, dirbantys Santaros klinikose, moka šia operaciją atlikti labai gerai. Net nesvarbu, kiek pakitusi kirmėlinė atauga, ar „trūkusi“, problemų nebekyla. 95 proc. atvejų mes šią operaciją atliekame laparoskopiškai, tai yra per vieną ar kelis nedidelius pjūvius odoje. Kai šios žaizdos sugyja, net nesimato, kad buvo operuota.

– Kiek laiko vyksta atsistatymas po operacijos?

– Jei buvo „netrūkęs“ apendicitas, dažniausiai per tris dienas išleidžiame visiškai sveiką vaiką namo. Jei „trūkęs“, tada skiriame antibakterinį gydymą ir gydymas truputį užtrunka – apie savaitę dar tenka pabūti ligoninėje.

– Po operacijos ko rekomenduojama nedaryti?

– Po operacijos apribojimas fizinis krūvis, bet šiaip galima gyventi įprastą gyvenimą. O po trijų savaičių jau leidžiama ir sportuoti.

– Koks procentas būna trūkusių apendicitų?

– Apie 20 proc. Visame pasaulyje skaičiai svyruoja nuo 12 iki 20 proc. Dalis kirmėlinės ataugos uždegimų yra sunkiai diagnozuojami dėl neįprastos šios žarnos padėties pilvo ertmėje Tokiais atvejais skausmai būna ne tokie dideli, į medikus kreipiamasi po poros ar net kelių parų.

– Jei apendicitas neišoperuotas, ar tai ką nors byloja, kad žmogus sveikiau gyvena, sveikiau valgo?

– Tikrai ne. Literatūroje nesu radęs atliktų studijų, kurios nurodytų, kad jeigu vaikas sveikai maitinasi, tai jam nebūna kirmėlinės ataugos uždegimo. Tai nėra susiję. Čia jau kaip pasiseks – loterija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)