Varginantys simptomai

Anot medikės, nuolat reikia turėti mintyse, kad jūsų vaikas gali būti užsikrėtęs kirmėlytėmis. Vienas pagrindinių simptomų – niežulys, išangės niežėjimas, ypač vėlai vakare arba naktį, kai spalinukės išlenda. „Tada jos pradeda dėti kiaušinėlius ir atsiranda išeinamosios angos, lytinių organų niežulys, vaikai ima pastoviai taisytis kelnaites, gali būti, kad naktį ima prasčiau miegoti, tampa irzlesni, nervingesni, nenori valgyti. Gali skųstis pilvo skausmais aplink bambą. Gali sutrikti, tai yra, padažnėti tuštinimasis. Gali būti pykinimas, bet tai jau nėra toks dažnas simptomas“, – pasakojo gydytoja.

Ji teigė, kad iš tėvų yra girdėjusi įvairiausių teorijų, kad neva kirmėlės nukeliauja į plaučius, sukelia kosulio priepuolius ir panašiai, bet tai tėra pavieniai atvejai ir jais nereikėtų pasikliauti. „Žinoma, gali būti, kad kirmėlės sukels kosulį, bet tam infekcija turėtų būti jau labai toli pažengusi. Tai nėra pirmieji ir pagrindiniai simptomai“, – teigė pašnekovė.

Jei tėvai įtaria, kad vaikas galėjo užsikrėsti spalinukėmis, gydytoja rekomenduoja duoti specialių vaistų. „Jei infekcija lengva, manau, kad gydytojai paskirs antihelmintinius vaistus. Daugelis jų yra nereceptiniai, nepageidaujamos reakcijos į vaistą pasireiškia itin retai. Aš apskritai patariu vos įtarus ar tuo atveju, jei vaikas daug laiko leidžia gamtoje, jei namuose yra gyvūnų, jei eina į darželį, profilaktiškai duoti šių vaistų. O jei yra išreikšti simptomai – kreiptis į gydytoją. Nes vaiko organizme gali būti apsigyvenę ir kiti helmintai. Ir čia jau profilaktika nepadės“, – teigė gydytoja.

Indrė Plėštytė - Būtienė / Dovilės Čižaitės - Jonikės nuotr.

Ji sutinka, kad atsiras priešininkų, sakančių, kad duoti vaistų profilaktiškai nėra gerai, bet medikė savo nuomonę apgina. „Daug kas sakytų, kad profilaktiškai nereikia davinėti vaistų, bet mano, kaip pediatrės nuomone, yra pagrįsta. Žiūrėkime, jei aptinkame, kad vienas iš šeimos narių apsikrėtė spalinukėmis, rekomenduojama profilaktiškai gydyti visą šeimą. O vaikų darželis yra tarsi viena didelė šeima. Todėl esu už tai, kad vieną kartą rudenį ir vieną kartą pavasarį būtų duodami vaikams tie vaistai profilaktiškai, nedidelėmis dozėmis, ir bus ramiau. Be abejo, galima rinktis įvairius, kad ir augalinius preparatus, profilaktikai nuo helmintinės infekcijos, nereikėtų, nesant simptomams, vartoti stiprių sintetinių preparatų. Pasirinkimas šių preparatų tikrai yra nemažas. Tikimybė, kad vaikas apsikrės, yra labai didelė. Ypač tie vaikai, kurie kramto nagus, kiša pirštus į burną. Kam laukti, kol vaikas pradės kankintis ar jam pasireikš simptomai“, – retoriškai klausė medikė.

Tyrimas gali ir neparodyti

Spalinukėmis apsikrečiama nuo žmonių. Spalinukių kiaušinėliai patenka į burną, į virškinamąjį traktą nuo nešvarių rankų, daiktų, žaislų, knygų, maisto. „Bėda ta, kad tie kiaušinėliai išskirtinai ilgai išlieka aktyvūs. Net 20-30 dienų. Pirmieji simptomai nuo užsikrėtimo atsiranda vos ne po mėnesio. Tiek laiko praeina, kol kirmėlės dauginasi, apsigyvena. Be to, viena patelė padeda apie 12-15 tūkst. kiaušinėlių. Tai tikrai be galo daug“, – pasakojo gydytoja.

Davus vaikui vaistų, reikia nepamiršti ir išdezinfekuoti aplinkos. „Be abejo, reikia ir drabužius, ir patalynę išplauti. Kiaušinėlių gali būti visur: ir ant grindų, tualetų unitazų, ant naktinių marškinių. Viskas turi būti dezinfekuota“, – sakė I. Plėštytė-Būtienė.

Paklausta, kokios gali būti spalinukių infekcijos komplikacijos, viena iš dažnesnių – apendicitas. „Spalinukės gyvena žarnyne, todėl nenuostabu, kad dėl jų gali kilti apendicito rizika, bet yra ir kitų, nemažiau svarbių aspektų. Kirmėlė turi iš kažko gyventi, todėl misdama ji silpnina vaiko organizmą. Gali atsirasti mažakraujystė, vaikas besikasydamas gali įnešti infekciją – nuo šlapimtakių iki lytinių organų uždegimo. Labai dažnos yra į alergiją panašios reakcijos – bėrimas odoje, gali niežtėti jau ne tik tarpvietę, bet ir visą kūną. Gali pasireikšti dilgėlinė. Kita vertus, jei vaikas yra neramus, neišsimiega, gali kilti ir psichologinių problemų, susikaupimas bei darbas darželyje ar mokykloje kenčia, vaikai tampa imlesni kitoms infekcinėms ligoms. Vaikas gali pradėti dažniau sirgti“, – pasakojo gydytoja.

Spalinukės ypač būdingos darželinukams. „Be abejo, dabar mes visi gerai išmokome rankų higieną, gal sergančiųjų bus mažiau, bet bent jau kol kas per savaitę vis tiek ateina kokie 2-3 vaikai, kuriems diagnozuojama infekcija, sukelta spalinukių“, – sakė medikė.

Anot jos, ir tyrimas ne visada parodo, kad vaikas yra užsikrėtęs šiais parazitais. „Spalinukės, padėjusios kiaušinėlius, žūsta. Bet gali būti reinfekcija. Kai vaikas pasikrapšto išangę ir pirštelius įsideda į burną. Tokiu atveju net ir pats niežulys būna toks ciklinis – vieną-dvi dienas kasosi, paskui savaitę-dvi – ne. Ir vėl kasosi. Galima kažkuriuo metu tirti, bet tuo metu gali nebūti kiaušinėlių išskirta. Arba tėvai juos nuplovė. Tada gydytojai nieko neranda. Todėl, kaip jau minėjau, geriausia išeitis – profilaktika“, – sakė gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)