Ar yra skiepijimų ribojimai dėl COVID-19 pandemijos?

Imunizacija turėtų būti nenutrūkstamas procesas, todėl Pasaulio sveikatos organizacija COVID-19 pandemijos metu rekomenduoja tęsti planinius tiek vaikų, tiek suaugusiųjų skiepijimus pagal įprastai galiojančią tvarką. Vykdant skiepijimus, reikėtų vadovautis tais pačiais principais, kurie galioja esant ir kitų infekcinių ligų protrūkiams (pvz. gripo epidemijos metu). Labai svarbu užtikrinti, kad vaikai nuo gimimo iki antrųjų gyvenimo metų gautų visus jiems priklausančius skiepus pagal profilaktinių skiepijimų kalendorių. Savalaikė vakcinacija – viena iš svarbiausių priemonių, siekiant apsaugoti vaikus ir vyresnio amžiaus asmenis nuo sunkių ir gyvybei pavojingų infekcinių ligų. Todėl, jei pandemijos metu bet kurioje amžiaus grupėje buvo nutraukta imunizacija, būtina kuo greičiau pasiskiepyti praleistais skiepais.

Ar pavojinga skiepyti vaiką COVID-19 inkubaciniu laikotarpiu?

Pasak PSO, šiuo metu nėra pagrįstų įrodymų apie COVID-19 ligos ir vakcinacijos ryšį, todėl atliekant skiepijimus turi būti taikomi tie patys skiepijimo principai, kurie taikomi ir esant kitų infekcinių ligų protrūkių metu. PSO pažymi, kad įgyvendinant šiuos principus skiepijimai neturės įtakos infekcinės ligos eigai, jei skiepijamas vaikas galbūt jau yra užsikrėtęs COVID-19 ligą sukeliančiu virusu, tačiau vakcinacijos metu dar nejaučia simptomų, arba vaikui, kuris gali užsikrėsti iškart po vakcinacijos. Galimas infekcijos pasireiškimas po vakcinacijos taip pat neturi įtakos įskiepytos vakcinos saugumui ar veiksmingumui.

Skiepai

Ar skiepai didina riziką vaikui užsikrėsti ir susirgti COVID-19 liga?

PSO pažymi, kad COVID-19 yra nauja liga, apie kurią vis dar pildoma informacija. Remiantis kitų infekcinių ligų prevencijos praktika, skiepijimas nuo vienos užkrečiamos ligos žmogaus imuninės reakcijos į kitą užkrečiamąją ligą nesusilpnina. Šiuo metu nėra įrodymų, kad skiepijimas padidintų COVID-19 užsikrėtimo riziką ar turėtų įtakos ligos eigai, jei vaikas atsitiktinai (to nežinant) buvo paskiepytas inkubaciniame laikotarpyje ar esant besimptomei ligos formai. Atliekant planinę vaikų vakcinaciją COVID-19 pandemijos metu, vaikai yra apsaugomi nuo kitų ligų, kurių galima išvengti skiepais. Pažymėtina, kad siekiant sumažinti koronaviruso infekcijos, sukeliančios COVID-19 ligą, plitimo riziką, medicinos įstaigose skiepijimai turi būti atliekami laikantis infekcijų prevencijos priemonių.

Ar COVID-19 infekcija yra kontraindikacija skiepyti?

Pasak PSO, lengvi simptomai, tokie kaip karščiavimas ir (arba) kosulys, nebūtinai yra kontraindikacija skiepytis. Laikantis įprastų skiepijimo procedūrų, sveikatos priežiūros specialistai turi rekomenduoti skiepijimus remiantis/atsižvelgiant į pagrįstą rizikos ir naudos santykio įvertinimą (atsižvelgiama į nepageidaujamas reakcijas po skiepijimo ir skiepais valdomų infekcijų riziką bei jų sukeliamas komplikacijas). Jei medikas nusprendžia neskiepyti vaiko tą dieną, kada jam priklauso, tokiu atveju, vakcinacija turėtu būti atlikta kaip galima greičiau pasveikus. Svarbu, kad visi asmenys, kuriems nustatyta COVID-19 infekcija, liktų izoliacijoje pagal nustatytas nacionalines rekomendacijas tam, kad neužkrėstų kitų asmenų ir neprisidėtų prie tolimesnio viruso platinimo.

Po kiek dienų, gavus neigiamą tyrimo dėl COVID-19 ligos rezultatą, galima skiepytis?

Šiuo metu nėra įrodymų dėl galimo COVID-19 infekcijos poveikio vakcinacijos atsakui ir atvirkščiai, todėl prieš įprastą skiepijimą nereikalaujama ir nerekomenduojama sistemiškai tirtis dėl koronaviruso infekcijos, sukeliančios COVID-19 ligą. Visi asmenys, kurių COVID-19 tyrimas neigiamas, gali būti skiepijami bet kuriuo metu, atsižvelgiant į jų sveikatos būklę.

Kodėl skiepai ypač svarbūs COVID-19 pandemijos metu?

Bet koks imunizacijos paslaugų sutrikimas, net ir trumpalaikis, padidina skiepais valdomų infekcijų susirgimų riziką visuomenei, ypač vaikams. Didėjant neskiepytų ir infekcijoms imlių asmenų skaičiui visuomenėje, mažėja kolektyvinis imunitetas, ko pasėkoje galimi infekcinių ligų protrūkiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)