Balansas – būtinas

Kaip rašoma pranešime spaudai, atliktos apklausos duomenimis, 38 proc. mokyklinio amžiaus vaikų turinčių tėvų atžaloms maisto įdeda iš namų, o 15 proc. respondentų jau paruoštų užkandžių dairosi parduotuvėse.

Gastroenterologas V. Urbonas sako, kad ne tik papildomas maistas mokykloje, tačiau ir apskritai subalansuota visos dienos mityba vaikams yra ypač aktuali. Specialisto teigimu, nors nėra griežtos formulės, koks produktų kiekis pastarąją turi sudaryti, būtina, jog ji susidėtų iš visų reikalingų maistinių medžiagų.

„Subalansuotą mitybą sudaro 6 komponentai: baltymai, riebalai, angliavandeniai, vitaminai, mineralai ir vanduo. Šias maisto medžiagas vaikai privalo gauti subalansuotai – raciono netūrėtų sudaryti tik mėsa ar daržovės. Tikslūs kiekiai, kiek produktų turėtų būti valgoma, skiriasi, yra tik rekomendacijos. Tačiau vaikai privalo maitinis kuo įvairiau, nes vienodas maistas lemia kurios nors medžiagos trūkumą. Todėl per savaitę į valgiaraštį reiktų įtraukti pagrindines maisto grupes – mėsą, žuvį, kiaušinius, pieno produktus, daržoves, vaisius, grūdines kultūras. Tik taip bus užtikrinama sveika, visavertė ir subalansuota mityba“, – tikina vaikų gastroenterologas.

Geri pažymiai – tik po pusryčių

Visavertiška vaikų mityba prasideda nuo naudingų bei maistingų pusryčių. Tai pabrėžiantis V. Urbonas papildo – norėdami tiek gerų pažymių, tiek ir sveikų atžalų, tėvai privalo pasirūpinti tinkama dienos pradžia. „Moksliniais tyrimais įrodyta, jog maistas turi didžiulę reikšmę mokslo rezultatams. Pastebėta, kad pusryčius pavalgę vaikai testus ir egzaminus sprendžia geriau nei tie, kurie užduotis atlieka alkani. Todėl sotumas lemia gerus pažymius, produktyvumą, pakilią nuotaiką, didesnę dėmesio koncentraciją“, – apie pusryčių svarbą kalba profesorius.

Paklaustas, ką rekomenduotų vaikams ruošti iš ryto, V. Urbonas pataria gaminti angliavandeniais praturtintą maistą, turintį mažą gliukeminį indeksą. Tai, specialisto teigimu, yra grūdinės arba daržovių košės.

„Šis maistas yra puikus sveikų angliavandenių šaltinis – sveikiausia rekomendacija geriems mokslo rezultatams pasiekti. Košes per pusryčius galima valgyti pagardintas sviestu ar aliejumi, su stikline pieno, jogurto. Baltymai, kurių turi pieno produktai, yra naudingi, tačiau košėse esanti gliukozė smegenims ir protiniam darbui ypatingai reikalinga. Be to, maistas per pusryčius turėtų būti šiltas, nes jį skrandis geriau toleruoja nei šaltą“, – priduria gydytojas.

Užkandžiauti ir naudinga, ir reikalinga

Gerai pasisotinę iš ryto, vaikai netruks praalkti, todėl V. Urbonas tėvams siūlo pasirūpinti, jog užkandžiai visada būtų po ranka. Šio papildomo maisto kiekis, anot pašnekovo, priklauso nuo atžalų apetito ir fizinio aktyvumo, tačiau specialistas pabrėžia: jei vaikas nesiskundžia sveikata, jo skoniui nereikėtų nuolaidžiauti, nes pastarasis yra formuojamas. Todėl tėvai turi žinoti, ką valgyti sveika, ir ugdyti atžalas taip maitintis.

„Geriausi užkandžiai mokykloje yra vaisiai ir daržovės. Juos patogu atsinešti, valgyti, nereikia baimintis, jog suges, priešingai, nei, pavyzdžiui, sumuštiniai. Per dieną rekomenduojamos 5 porcijos vaisių bei daržovių, todėl vaikams galima į mokyklą įdėti morką, avokadą, obuolį, kriaušę, supjaustytus arbūzus, melionus, bananus. Vaisiai privalo būti gerai sunokę, antraip ims griaužti rėmuo“, – teigia gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)