Tyrimai rodo – vitaminas D stiprina imuninę sistemą, saugo nuo peršalimo. Ypač svarbu, kad vaikams netrūktų vitamino D – juk jie dar auga, o net 90 proc. kaulų tankio susiformuoja iki 18 metų.

Žmogaus organizme vitaminas D gaminasi, kai esame saulėje. Vaikams ir suaugusiesiems per dieną reikia suvartoti 10 mg vitamino D, tačiau, tyrimų duomenimis, daugumai žmonių trūksta šio vitamino. Mes daug laiko praleidžiame patalpose, o žiemą saulės apskritai negauname.

Keturi būdai, kaip su maistu gauti daugiau vitamino D:

1. Daugiau kiaušinių

Kiaušiniai – natūralus vitamino D šaltinis. Kiaušinių baltymai iš esmės – vien baltymas, o tryniuose gausu vitaminų ir mineralų. Vidutinio dydžio kiaušinio trynyje yra apie 1,6 mg vitamino D.

Kiaušinį galite įkepti į duonos riekę, kad vaikai geriau valgytų.

2. Valgykite riebios žuvies

Riebioje žuvyje – lašišoje, sardinėse, silkėje ir skumbrėje yra daug vitamino D.

140 g keptos lašišos ar skumbrės užtikrins vaikui vitamino D paros normą. Sumuštinyje su tunu vitamino D mažiau – 1,5 mg, bet tai puikus priešpiečių variantas.

3. Rinkitės pusryčių dribsnius su vitaminu D

Vitaminu D galima apsirūpinti jau per pusryčius. Pusryčių dribsnių su vitaminu D porcijoje yra apie 1,4 mg vitamino.

4. Vartokite papildų

Taip galite nupirkti vaikams vitamino D papildų. Amerikos Sveikatos ir socialinės rūpybos departamento rekomendacijomis, krūtimi maitinami kūdikiai per dieną turi gauti 8,5 – 10 mg vitamino D.

Vaikams nuo 1 iki 4 metų amžiaus patartina duoti 10 mg vitamino D papildų per dieną. Vyresni nei 5 m. vaikai rudenį ir žiemą turėtų suvartoti per dieną 10 mg vitamino D.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)