Ne kartą, žiūrint į saldžiai miegančius mažylius pamąstome, kaip mes juos mylime, jie kaip angelėliai... Bet kai eilinę naktį mažieji pradeda „koncertuoti" tikrai ne angeliškais balsais, kaip priedainį pridedame „už ką mums taip", „ką mes blogo padarėme"?

Tad kokios dažniausios priežastys kodėl mažyliai nemiega?

– Nerami, pavargusi mama – neramus kūdikis. Juk jis mamą jaučia kaip pats save. Mus visus dėl nerimo nemiga kankina. Be to, rami mama visai kitaip reaguoja į prabudusį naktį mažylį.

– Per daug įspūdžių mažyliui dienos metu – nauji žmonės, nauja aplinka, naujas maistas ir net oro permainos. Pasistenkite į pasaulį pažiūrėti mažylio akimis ir manau viskas bus aišku.

– Režimo nebuvimas. Jie miegam bet kur ir bet kada, tai nėra ko pykti, kad iniciatyvą, kaip miegoti, perims pats mažylis.

– Patys kalti... jei mažylio miegas būna neramus, jis blaškosi, vartosi, rankytėmis mosikuoja, tai dar nereiškia, kad jis nemiega. Tad jei mes jį pakeliame, nešiojame ir pažadiname, oi koks siutas jį gali paimti. Sapnas juk buvo toks saldus. Čia panašiai, kaip šalia miegančio klausti „Ar tu miegi?" tol, kol jis ar ji atsakys...

– Ligos, ligelės... kai sergame kad ir paprasčiausia sloga, miegame sunkokai. Tad bet kokia liga išderina mažylio miegelį.

– Dantukų dygimas. Galite kiek norite savo pienelį duoti, bet jei skauda, tai skauda. Trumpam užmiega mažasis, o po pusvalandžio vėl serenados...

– Pilvelio bėdos. Besikaupiančios dujos žarnyne, sutrikęs virškinimas, vidurių užkietėjimas, alergija, maisto netoleravimas ir šiaip, jautrus žarnynas, tikrai apie save primins.

– Kojų skausmai. Jei per vasarą vaiko kelnės tapo per trumpos, gali naktį ir kojas, ir raumenis skaudėti, dilgčioti ir tirpti.

Mes juk visi miegame skirtingai. Bet svarbiausia – nesitikėkite, kad mažieji jūsų mintis skaitys ir jūsų planus vykdys. Stebuklų nebūna. Kaip neįmanoma sau pačiam atsakyti, kodėl būtent šią naktį miegas neima...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)