– Kada kūdikiams atsiranda pirmasis prakaitas?

– Labai įvairiai ir individualiai. Pirmuosius prakaito požymius galima pastebėti ir po savaitės-dviejų nuo gimimo, jei yra polinkis. Prakaitavimas yra natūralus procesas ir ypač vaikams – tokiu būdu jie atiduoda šilumą.

– Nuo ko priklauso, ar vaikas prakaituos daugiau, ar mažiau?

– Priklauso nuo to, kaip veikia prakaito liaukos, nuo genetikos.

– Bene geriausiai tarp mamų žinomas nerimas, kad jei vaikas gausiai prakaituoja, jam gali trūkti vitamino D. Kada prakaitas signalizuoja apie šio vitamino trūkumą?

– Kai yra aiškus vitamino D trūkumas, pasireiškia viso kūno prakaitavimas, prakaituoja ne tik tos vietos, kurios yra uždengtos, kontaktuoja su paviršiais, bet ir atviros vietos – galvytė, nugarytė, pečių juosta, pėdutės, rankytės. Jei šalia to yra ir kiti požymiai, galima įtarti vitamino D trūkumą. Nes šiaip prakaitavimas yra fiziologinis dalykas ir mes visi prakaituojame, vieni silpniau, kiti stipriau, priklausomai nuo mūsų genetikos. Kūdikėliai gali prakaituoti, bet atkreipti dėmesį reikėtų tik išskirtiniais atvejais. Jeigu prakaitavimas yra totalus – visas kūnas prakaituoja, prakaitas yra šaltas, lipnus, ypač jei prakaituojama ramybės būsenoje, nesant aplinkos dirgikliams, arba jei iš ryto žmogus atsikelia po nakties šlapias. Tuomet reikia ieškoti ligos. Tai gali būti koks nors infekcijos židinys organizme, gali būti kokia nors kraujo liga, gali būti neurologinė liga, endokrininės ligos. Daug priežasčių gali sukelti tokią patologiją.

– Mamos pastebi, kad vaikai prakaituoja būtent naktį, tai normalu?

– Gausus prakaitavimas ypač vasaros metu yra dėl temperatūros poveikio. Bet dauguma skundžiasi, kad vaikas labai stipriai suprakaituoja pirmomis miego valandomis. Tenka net visą patalynę keisti. Ką tai rodo? Kadangi mūsų prakaito liaukas reguliuoja nervų sistema, kada žmogus nurimsta pirmomis miego valandomis, šilumos perteklius atiduodamas į išorę, kad organizmas neperkaistų. Ypač tai būdinga labai jautriems vaikams ir labai aktyviems vaikams. Bet jie išprakaituoja, atiduoda šilumą ir ryte pabunda sausi. Tokiu atveju nerimauti nereikėtų.

– Dar teko girdėti, kad prakaito kvapas gali signalizuoti apie ligą...

– Taip. Prakaito kvapas mūsų neturėtų erzinti, kalbu apie sveiką, pakankamai skysčių geriantį, sveiką maistą vartojantį žmogų. Tokio žmogaus prakaito kvapas yra labai nežymus. Kai atsiranda erzinantis, aštrus kvapas, tai reiškia, kad su prakaitu šalinamos tam tikros medžiagos. Taip gali būti, jei žmogus vartoja kokius nors vaistus. Kvapas gali atsirasti paauglystėje, nes, prasidėjus brendimui, vyksta tam tikri hormoniniai pasikeitimai, kurie sukelia gausesnį ir koncentruotesnį prakaitavimą. Ypač aštrus kvapas gali atsirasti tuomet, kada pasikeičia odos rūgščių ir šarmų balansas. Tuomet ant odos esančios bakterijos pradeda daugintis sparčiau ir toks jų gyvavimas sukelia nemalonų kvapą. Prakaito kvapas priklauso ir nuo mitybos. Jei žmogus valgo aštriai, labai saldžiai, kvapas suintensyvėja. Tas pats nutinka ir tuomet, jei per mažai geriama skysčių.

– Kalbant apie vaikus iki metų, kuriose vietose jie dažniausiai prakaituoja?

– Dažniausiai galvytė, padukai, delniukai ir pečių juosta.

– O kada vaikai pradeda prakaituoti pažastyse?

– Gali nuo kokių 5-6 metų. Bet tai individualu, nes vieni prakaituoja tik paauglystėje, kiti anksčiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)