Štai pagrindinės klaidos:

  • Pakartotinai duodami vaistai. Kuomet vienas iš tėvų sugirdo vaistus ir, pavyzdžiui, išbėga į parduotuvę, o kitas nusprendžia, kad jo eilė vaistus suduoti. Arba pamirštame, kad vaistai jau sugirdyti. Juk visko būna... Todėl patarčiau bent jau garsiai sušukti, kai girdome. O geriausia –pažymėti grafike. Ir, beje, pasistenkime nesumaišyti vaikų.
  • Netikslios dozės – arba per mažos, arba per didelės. Juk šaukštelis šaukšteliui nelygu – todėl tinkamiausia vaistus girdyti su švirkštu. Ant sienelių vaisto neliks, tiksliai dozuosite ir nereikės „praskalauti" likučių. Ir noriu užtikrinti – jei simptomai intensyvūs, padvigubinus vaisto dozę, greičiau mažasis nepasveiks.
Indrė Plėštytė - Būtienė / Dovilės Čižaitės - Jonikės nuotr.
  • Nesilaikymas vaistų davimo grafiko. Ypač tai būdinga vartojant antibiotikus. Žinau, žinau, kaip sunku girdyti vaistus tiksliai kas 8 valandas. Pamiršot, paskubėjot? Na, tai jau taip pat klaida.
  • Skirtingos koncentracijos. Daugėja medikamentų, kurių veiklioji medžiaga ta pati, bet skiriasi koncentracija. Todėl 5 ml sirupe esančios medžiagos kiekis gali skirtis dvigubai. Naujas vaistas – nauja informacinio lapelio analizė!
  • Nereikalingas vaistas. „Kažkoks" vaistas nuo kosulio gali būti tik papildoma chemija mažųjų organizmui – be naudos, bet su nepageidaujamomis reakcijomis. Ar tai būtų vaistai įsigyjami be recepto, arba kažkada paskirti vaistai gydytojo ir vis dar užsilikę spintelėje.
  • Davimas vaistų, kurių galiojimas senokai pasibaigęs. Jei pakuotė neatidaryta, vaistai gali būti kiek ilgiau, bet jei jau atsukote sirupo dangtelį, pasidomėkite, kiek laiko reikės, kol viskas ten surūgs
  • Ne tie vaistai. Mielieji, skaitykime medikamentų etiketes – tuomet mažiau bus nesusipratimų, kai nuo kosulio sugirdomi vidurius laisvinantys, bėrimui mažinti – migdomieji ir t.t. Na, gal ir leisčiau raminamąją mikstūrą per klaidą išgerti tėvams, kad taip nesijaudintų, kai mažylis serga.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)