Nenustebinsiu pasakydamas, kad berniukai tris kartus dažniau miršta dėl traumų po įvairių kritimų. Traumos po kritimų yra dažniausia priežastis, dėl kurios vaikai gydomi stacionariai ligoninėje. Kalbant apie amžių, vaikai iki 5 metų amžiaus turi didžiausią riziką iš visų patirti traumas, susijusias su kritimais, išskyrus senjorus vyresnius nei 75 metų, kuriems rizika dar didesnė. Tarp kitko dažniausia kūdikių trauma būna susieta su vienu ar kitu kritimu. Vaikai yra smalsūs, dar neturi pakankamai motorinių įgūdžių, netinkamai įvertina situaciją ir visa tai lemia, kad priešmokyklinio amžiaus vaikai dažniau krenta (pavyzdžiui lipa ant įvairių baldų, kad pasiektų žaislus).

Kaip ir minėjau, vaikai dažniau traumuojasi šiltuoju metų periodu. Daugiau nei 80 proc. traumų susijusių su kritimais vaikams iki 4 metų įvyksta namuose. Vyresniems 5–14 metų vaikams apie pusę traumų namuose, ketvirtadalis – darželyje/mokykloje. Kūdikiai namuose gali nukristi nuo baldų ar laiptų, kiek vyresni 2-3 metų amžiaus iškristi pro langą, o vyresni žaidžiant žaidimų aikštelėje.

Iki vasaros laukite ir daugiau straipsnių apie įvairius kritimus (nuo baldų, batutų, paspirtukų ir t.t.), o šiandien daugiau rašysiu apie kritimus iš aukščio. Galvos traumos, kaulų lūžiai ir krūtinės sužalojimai dažniau pasitaiko krentant iš didesnio aukščio, kai pilvo traumos dažniau įvyksta, kai kritimo aukštis mažesnis. Mirtingumas nukritus nuo <4,5 metrų aukščio siekia apie 1 proc., o virš 4,5 metrų pakyla iki 2,4 proc. Vaikai dažniausiai iškrenta pro langus, nuo balkonų ar stogų, apie tai pakalbėsime kiek daugiau.

Iškritimai pro langus

Lyginant su visomis kitomis traumomis dėl kritimų, vaikai iškritę pro langus dažniau patiria sunkias traumas arba žūva. Dažniausia tai įvyksta pavasarį, vasarą. 45 proc. iškritusių pro langus vaikų patiria rimtas traumas: lūžius, vidaus organų sužalojimus, smegenų sukrėtimą, smegenų kraujavimą. Galvos traumos ir įvairūs lūžiai yra dažniausi. Mirtimi pasibaigiančios traumos dažniausiai įvyksta nukritus iš 5-6 aukšto. Rimti sužalojimai yra labai reti, kai iškrentama iš mažesnio nei 3 metrų aukščio.

Jaunesni nei 5 metų amžiaus berniukai, kurie paliekami žaisti be priežiūros, turi didesnę riziką iškristi. Vaikai gyvenantys daugiabučiuose penkis kartus dažniau iškrenta pro langus nei gyvenantys namuose. Dažniausia iškrentama pro svetainės ar miegamojo langus, kurie būna atidaryti, o šalia jų būna pristumti įvairūs baldai.

Benediktas Jonuška

Bet kokiu atveju svarbiausia – prevencija, todėl rekomenduojama įrengti saugiklius, kurie neleistų pakankamai atverti langų, tarpas turėtų būti iki 10 centimetų. Jaunesni nei 6 metų vaikai gali iškristi per 15 cm tarpą, kai tuo tarpu vyresni nei 1 metų vaikai negali pralysti pro 10 cm plyšį. Niujorko mieste JAV buvo įvesta prevencinė edukacinė programa, kurioje šeimoms auginančioms mažesnius nei 10 metų amžiaus vaikus buvo siūloma nemokamai įsirengti langų saugiklius. Per pirmus dvejus metus mirčių dėl iškritimų pro langus sumažėjo kone dvigubai, nuo 108 iki 54 žuvusių. Nei vienas vaikas neiškrito pro langus, kur buvo įrengti saugikliai, o vaikų iškritusių pro langus ligoninėse sumažėjo net 96 procentais.

Pagrindinės rekomendacijos:

  • Atidarinėti tik viršutinius langus arba viršutines langų dalis;
  • Vengti baldų po arba prie langų;
  • Stebėti mažus vaikus, ypač žaidžiančius prie langų;
  • Šalia aukštų gyvenamųjų pastatų auginti gyvatvores, kurios kritimo metu galėtų sušvelninti smūgį;
  • Kambariuose, kur vaikai žaidžia, langus laikyti uždarytus;
  • Nepasikliauti tik langų tinkleliais, kurie apsaugo nuo vabzdžių, bet vaikai vis tiek gali iškristi.

Kalbant apie kitus kritimus iš aukščio, 6-11 metų vaikai dažniausiai krenta nuo laiptų, todėl gyvenant kelių aukštų name ir auginant mažus vaikus rekomenduojame įrengti vartelius šalia laiptų. Vyresni vaikai, tipiškai dažniau berniukai, krenta nuo įvairių vietų (stogų, balkonų), tačiau traumų pasitaiko įvairiausių.

Tai buvo pirmasis straipsnis apie vaikų kritimus, lygiai po savaitės savo paskyroje pasidalinsiu dar vienu šio ciklo straipsniu. Laukia dar daug įdomių temų: kritimai nuo paspirtukų, riedlenčių, batutų, baldų, kritimai vonioje, žaidimų aikštelėse. Sekite, pasidalinkite su tais, kam aktualu, o jei bent vienas vaikas išvengs traumos – mano tikslas bus pasiektas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)