„Be vandens negali egzistuoti gyvybė. Kiekvieną dieną turime gauti pakankamai vandens, kad mūsų organizmo medžiagų apykaita vyktų sklandžiai. Šalia įprastinių medžiagų apykaitos procesų, sergant vyksta ir intensyvios imuninės sistemos reakcijos. Todėl tam reikia gerokai daugiau vandens. Temperatūros pakėlimui taip pat eikvojami vandens resursai organizme. Sergant pasigamina daugiau medžiagų apykaitos galutinių produktų, toksinų kuriuos būtina pašalinti su skysčiais – prakaitu, šlapimu ar tuštinantis. Todėl būtina gauti gerokai daugiau skysčių, nei vaikui esant sveikam“, –pranešime spaudai sako daktarė I. Plėštytė-Būtienė.

Pasak jos, kokių medžiagų vaikas neteks sirgdamas, labai priklauso nuo pačios ligos ir jos intensyvumo laipsnio. Jei vaikas vemia, viduriuoja, jis netenka ne tik vandens. Drauge pasišalina ir įvairiausi mineralai, tokie kaip natris, kalis, kalcis, magnis ir dar daug kitų smulkių cheminių junginių. Su prakaitu, jei vaikas gausiai prakaituoja, taip pat išsiskiria per odą įvairiausi mikroelementai. Kai vaikas serga ir nenori valgyti, gerokai sumažėja angliavandenių, riebalų ir baltymų atsargos organizme. Ilgai sergant, taip pat gali pradėti trūkti įvairiausių vitaminų.

Indrė Plėštytė - Būtienė / Dovilės Čižaitės - Jonikės nuotr.

I. Plėštytės-Būtienės teigimu, pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kūdikiams ir vaikams duoti gerti didesnio šarmingumo vandenį, kurio pH yra apie 8-9 ir kuriame yra daug mineralinių medžiagų, kurios yra būtinos tam, kad vaikai augtų sveiki ir aktyvūs. Kadangi vaikų organizmas tik formuojasi ir auga, jiems būtina su maistu ir geriamu vandeniu gauti kuo daugiau naudingų mineralų.

„Yra žinoma, kad šarminis vanduo yra svarbesnis, geriau išplauna kenksmingas medžiagas bei medžiagų apykaitos produktus. Tai itin svarbu tuomet, kai mažylis serga. Juo greičiau atstatysime sutrikusį pH balansą po ligos, tuo geriau vystysis vaiko imuninė sistema. Be to, šarminis vanduo veikia kaip antioksidantas, t.y. neutralizuoja žalingą laisvųjų radikalų poveikį“, – sako žinoma medikė.

Pasak jos, tai turi pirmiausia žinoti tėvai, nes vaikai patys to nesuvokia, ypač mažesni. O ir sergantis vaikas skiriasi nuo suaugusiojo.

„Elgesys sergant viena ar kita liga skiriasi net tik priklausomai nuo amžiaus, bet kiekvienas žmogus ta pačia liga serga skirtingai. Pagrindinis skirtumas, manyčiau, yra tai, kad vaikas dar negali suprasti, kodėl skiriami vaistai jam yra būtini. Sunku su juo susitarti, kad gertų tinkamą kiekį skysčių ar galų gale, praktiškai neįmanoma jo priversti laikytis lovos režimo, jei jis gerai jaučiasi. Jei mažylis nenorės valgyti, jo niekaip nepriversime. Taip pat, sergant vaikui, labai svarbu kuo dažniau stebėti jo sveikatos būklę, nes ji gali labai greitai pablogėti. Tačiau ir sveiksta vaikai dažniausiai greičiau ir lengviau nei suaugusieji“, – aiškina I. Plėštytė-Būtienė.

Gydytoja apskritai gana skeptiškai žiūri į visas vaikams skirtas griežtas normas.

„Nemanau, kad per prievartą girdomas vaikas labai džiaugiasi. Mano nuomone, labai svarbu stebėti simptomus, kurie parodo, kad vaikui trūksta vandens – t.y. sausos lūpos, baltas apveltas liežuvis, sausa oda, retas šlapinimasis, labai koncentruotas tamsiai geltonos spalvos šlapimas, užkietėję viduriai ar kiti virškinimo sutrikimai. Jei to nėra, vaikas gerai jaučiasi, vadinasi jis vandens gauna pakankamai. Na, o kalbant apie normas, vidutiniškai vaikams per dieną reikėtų išgerti 30 mililitrų vandens skaičiuojant 1 kilogramui vaiko svorio“, – sako knygos „Kodėl vaikas serga“ autorė.

Jos teigimu, tinkamiausias yra natūraliai šarminis vanduo. Medikė pataria tėvams prisiminti, kad bet kokie gėrimai, tokie kaip sultys, vaisvandeniai arba pienas, turi savyje pakankamai daug kalorijų ir todėl yra labiau traktuojami kaip maistas.

„Nuolat gurkšnodamas minėtus gėrimus, vaikas jausis sotus ir nenorės valgyti kitokio maisto. Todėl nebus užtikrinta būtina jo poreikiams subalansuota mityba. Tuo pačiu nuolat būna apkraunama virškinimo sistema, kuri turi skaidyti gėrimuose esančias medžiagas“, – sako I.Plėštytė-Būtienė, vadovaujanti Klaipėdoje ir Vilniuje veikiančiai klinikai „Mama, aš sergu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)