Reikia atkreipti dėmesį, kad kalbama apie sveikus vaikus, be lėtinių ligų. Jeigu vaikas turi diagnozuotą lėtinę ligą, ar turi plaučių problemų, tikėtina, kad liga jam gali būti pavojingesnė, todėl yra labai svarbu saugoti vaikus, esančius rizikos grupėje.

Kaip tai padaryti?

Koronavirusas puikiai nusiplauna nuo rankų šiltu vandeniu ir muilu, tad tą reikėtų ir daryti kaip įmanoma dažniau. Plauti rankas su muilu dvidešimt sekundžių arba, kol du kartus su vaiku sudainuosite „Su gimimo diena” dainelę. Jei nesate tikri, ar gerai nusiplovėte rankas – jas galite dezinfekuoti tam skirtu skysčiu. Tačiau prisiminkite, kad ne visi dezinfekciniai skysčiai tinka jautriai vaikų odelei. Tad reikėtų turėti tokį, kuris rekomenduojamas ir vaikams. Praktinis patarimas –niekada netepkite dezinfekcinio skysčio ant šlapių rankų, nes tai labai pažeidžia rankų odą ir dažnai jas drėkinkite kremu, kad oda nesuskilinėtų ir nepararastų savo svarbios barjerinės/apsauginės funkcijos.

Jei neturite galimybės nusiplauti rankų šiltu vandeniu ir muilu, dezinfekuokite jas tam skirtomis priemonėmis. Jeigu neturite galimybės ir dezinfekuoti rankų–- jeigu jau kažkur reikia būtinai eiti –eikite su vienkartinėmis pirštinėmis ir jas vėliau išmeskite (nusimaukite imant už vidinės pirštinės dalies ir jas išmeskite išverstas).

Kartą per dieną dezinfekuokite dažnai liečiamus namų paviršius (stalus, kėdes, durų rankenas, SAVO TELEFONĄ, įvairius mygtukus, tualetus ir vonias). Tai galite padaryti dezinfekciniu purškalu purškiant tiesiai ant paviršiaus, arba juo suvilgydami servetėles, taip pat su spec. dezinfekcinėmis servetėlėmis arba su stirpiai praskiestu balikliu (4 šaukštai baliklio litrui vandens).

Karštu vandeniu ir muilu, arba jei įmanoma skalbimo mašinoje aukštoje temperatūroje, kas savaitę praskalbkite vaikų skalbiamus žaislus.

Mokykite vaikus kosulio ir nosies šnypštimo higienos. Kosėkite ir juos mokykite kosėti į alkūnės vidinę pusę arba į servetėlę (ją vėliau išmeskite ir nusiplaukite rankas). Nosį šnirpškite ir mokykite vaikus šnirpšti į servetėlę ir ją po to išmeskite arba nuleiskite į klozetą ir vėl nusiplaukite – arba jei abejojate to kokybe – ir nusidezinfekuokite rankas.

Vaikai su medicininėmis kaukėmis

Mokykite neliesti savo veido, o jeigu yra reikalas – tik po rankų nusiplovimo.

Mokykite apie saugų atstumą iki kito žmogaus karantino metu – tai vaikiški 8-10 žingsnių (2 metrai).

Venkite sergančių ar kosinčių žmonių, bandykite kuo daugiau būti namuose ir eiti į lauką tose vietose, kur nėra žmonių (per tą laiką gerai vėdinkite namus).

Stiprinkite vaikų imunitetą – valgykite sveikai, kuo daugiau (kiek tai yra įmanoma šiuo metu) vaisių ir daržovių, daug gryno oro (kur nėra žmonių !).

Jei manote, kad nepavyksta užtikrinti visaavertės mitybos, galite pasvarstyti apie multivitaminų vartojimą.

Daugelio virusinių ligų prevencijai, tuo pačiu ir COVID-19, organizmui naudingas vitaminas D, galite duoti žuvų taukus.

Kaip COVID-19 gali paveikti jūsų vaikų sveikatą:

Kaip minėjau anksčiau, vaikai dažniausiai serga lengva ligos forma, kuomet simptomai yra nesunkūs ar net nepastebimi. Pagal visus šiuo metu turimus duomenis vaikams COVID-19 infekcija gali pasireikšti šiais simptomais:

Karščiavimas;

Sloga;

Kosulys;

Gerklės skausmas;

Rečiau vėmimas ar viduriavimas.

Šiuo metu daug informacijos apie tai, kokie liekamieji reiškiniai po ligos gali likti vaikams (tiek sveikiems, tiek su lėtinėmis ligomis) nėra, kadangi vaikai šia infekcija serga žymiai rečiau nei suaugusieji. Išlieka klausimas – ar jie tikrai serga žymiai rečiau, ar tiesiog nėra diagnozuojama dėl lengvų ligos simptomų. Tačiau galima daryti prielaidą, kad, kaip minėjau anksčiau, vaikams su gretutinėmis ligomis ši infekcija gali būti sunkesnės eigos. Todėl vaikai su lėtinėmis ligomis (plaučių, širdies ligomis, cukriniu diabetu ar imunosupresuoti) yra padidintos rizikos grupė ir reikėtų juos itin saugoti dėl jų pačių sveikatos. O sveikus vaikus – ypač dėl kitų sveikatos, nes jie patys lengvai prasirgadmi gali sunkia ligos forma užkrėsti vyresnius žmones.

Taip pat, prašau, atsiminkite, kad vaikai, lygiai kaip mes, turi daug klausimų, kas dabar vyksta, kodėl vyksta? Tai sukelia ir nerimą, ir nepasitikėjimą, ir dar milijoną jausmų ir klausimų jų mažose galvelėse. Nebijokite jiems papasakoti, kas vyksta, kodėl taip vyksta ir etc. Keli svarbūs dalykai, ką galite su jais aptarti:

Kas vyksta pasaulyje

Ką mes (tėvai) darome

Kaip mes (tėvai) dėl to jaučiamės

Ką tu (vaikutis) gali padaryti (rankų plovimas, kosulio higiena)

Kaip tu (vaikutis) dėl to jautiesi

Ir, prašau, atkreipkite dėmesį, kokia informacija pasiekia vaikų ausis, akis ir smegenis, nes šiuo metu yra daug fake news ir gąsdinančių naujienų, kurių gal jūsų vaikui neverta žinoti, matyti, nes tikėtina, kad ir taip vaikas patiria daugiau streso nei įprastai (kas, nepamirškite, gali atsispindėti jų elgesyje).

Prašau jūsų, likite namuose (taip, į lauka reikia eiti, bet tik ten kur nėra žmoniu!), plaukite, dezinfekuokite rankas, vėdinkite namus, venkite artimo kontakto su kitais žmonėmis ir saugokite save bei savo artimuosius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)